Pe lista proiectelor pentru care s-au semnat în 29 ianuarie contractele de finanţare se numără şi obiectivul parc Industrial Bistriţa Sud. Valoarea totală a proiectului este de 35.170.442,56 lei, din care 11.700.990 lei alocaţi din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Prin înfiinţarea acestei zone industriale, ”instrument cheie pentru impulsionarea mediului de afaceri regional şi local”, se urmăreşte creşterea atractivităţii regiunii ca locaţie pentru investiţii, crearea de noi locuri de muncă, atragerea investitorilor autohtoni şi străini, dar şi de noi resurse la bugetul local. Suprafaţa de teren propusă pentru realizarea Parcului Industrial este de 298.608,95 mp. Amplasamentul se află în partea sudică a municipiului, pe partea de est a râului Bistriţa, învecinându-se cu pepiniera Direcţiei Silvice Bistriţa, drumul de acces din localitatea Sărata, râul Bistriţa şi păşunea Crainimăt. În interiorul parcului for fi mai multe zone: pentru logistică, industrie medie şi mare, ateliere industriale, instituţii şi servicii, tehnico-edilitare.
Contractele au fost semnate, totodată, la sediul ministerului, de reprezentanţii celor opt Agenţii pentru Dezvoltare Regională (ADR) din ţară şi de cei ai autorităţilor publice locale care vor beneficia de finanţare. La semnarea contractului a fost prezent şi primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu.
„Am semnat contracte în valoare totală de peste 70 de milioane de euro, care vor avea impact asupra a circa 3 milioane de români. Principalul nostru obiectiv este să accelerăm absorbţia fondurilor europene. Ținta la minister pentru anul 2013 este să atingem un miliard de euro la capitolul absorbţie de fonduri europene”, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.
„La nivelul MDRAP există deschidere şi dorinţa de colaborare cu autorităţile publice locale. Ne dorim ca relaţia să fie una corectă, apropiată, pentru un parteneriat eficient. Tocmai de aceea, vreau ca eu, personal, să semnez fiecare contract de finanţare, ca dovadă a atenţiei pe care o acord autorităţilor publice locale. Şi primarul, şi preşedintele de consiliu judeţean trebuie să ştie că de aici au tot sprijinul, iar noi trebuie să ştim că există deschidere de colaborare din partea lor”, a afirmat ministrul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice.
În completare, vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că îşi doreşte ca, în următoarea perioadă, să iniţeze o serie de întâlniri de lucru cu asociaţiile reprezentative ale autorităţilor publice locale, pentru dezbateri pe temele de actualitate din domeniu.
„Vom avea o serie de întâlniri pentru a defini împreună care sunt liniile în ceea ce priveşte descentralizarea, reforma administraţiei publice, procesul serios de reorganizare administrativ-teritorială a ţării şi de regionalizare. Obiectivul este ca finalul anului 2013 să ne găsească cu regiuni administrative înfiinţate, cu structuri de conducere alese, pentru ca în exerciţiul financiar 2014-2020 să avem în România regiuni administrative, care să devină autorităţi de management”, a anunţat Liviu Dragnea pe site-ul oficial al MDRAP.
Măsura va contribui la un grad de absorbţie mult mai mare şi la o dezvoltare echilibrată în cadrul regiunilor şi între regiuni. În paralel, ar urma ca rolul ministerului să devină unul de coordonare, de monitorizare, iar regiunea, ca unitate administrativă, să devină partener direct cu Comisia Europeană.
Foto: mdrt.ro
Adaugă comentariu