”Am venit la Bistriţa să arătăm că, indiferent de culoarea politică a celui care conduce judeţul, în acea comunitate trăiesc oameni care n-au nicio vină că este o structură de o culoare şi comuna e condusă de un primar de altă culoare. Dacă rămânem sănătoşi la cap în continuare, şi sper să rămânem, în România nu vor mai fi blocaje politice şi ţara asta se poate dezvolta într-adevăr echilibrat. Din punctul meu de vedere, judeţul Bistriţa-Năsăud este un judeţ de importanţă strategică pentru această zonă a ţării, un judeţ cu potenţial foarte mare, care are un potenţial foarte mare şi din punct de vedere turistic”, a spus vicepremierul.
Liviu Dragnea a vorbit despre clădirile care vor fi reabilitate şi puse în valoare cu fonduri europene, Casa Argintarului şi Centrul Comunitar pentru Tineret. El a anunţat că probabil la sfârşitul lunii iunie va veni din nou la Bistriţa, pentru a semna contractul de finanţare a modernizării ambulatoriului Spitalului Judeţean, proiect de peste 36 de milioane de lei.
”Casa Argintarului are o istorie extrem de interesantă. În 1939, primarul de atunci a vrut să dărâme această construcţie, salvată la intervenţia lui Nicolae Iorga. Sper deosebire de acel primar, Radu Moldovan a vrut să o restaureze. Trebuie pusă în valoarea moştenirea culturală şi patrimonială a saşilor, care să fie stimulaţi să vină să viziteze ceea ce au făcut străbunii lor. Asta poate ajuta la dezvoltarea zonei. Proiectul era blocat la Ministerul Dezvoltării pentru că o bucăţică de teren era proprietatea CJ dar nu era în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale. Terenul a fost inclus până la urmă, dar la minister nu s-a dorit dezvoltarea proiectului. După ce am preluat ministerul, am fost curios să văd de ce acest proiect frumos nu se finanţează. După o analiză atentă, şi funcţionarii care spuseseră că nu se poate brusc au văzut că se poate şi contractul a putut fi finanţat.
Cu domnul primar Ovidiu Creţu, plecat în Suedia, m-am întâlnit marţi. Centrul Comunitar pentru Tineret este important, aici tinerii îşi pot dezvolta aptitudinile. În viitoarele regiuni ne interesează ca fiecare centru reşedinţă de judeţ să devină pol de dezvoltare. E foarte important ca municipiul Bistriţa să poată deveni un loc de atracţie pentru investiţii, dar orice investitor care vine trebuie să găsească forţă de muncă calificată. După ce s-a copt prin minister vreun an şi jumătate, prin 2010 acest proiect a fost acceptat la finanţare. Apoi a fost respins pentru că, vezi Doamne, în acea clădire mai era un chiriaş, deşi în documente scria clar că el va părăsi clădirea în zece zile. Instanţa a dat câştig de cauză Primăriei. Se tot discută de ce nu reuşim să absorbim fonduri europene. Astea reprezintă un gen de cauze. Pe de o parte un anumit blocaj politic, pe de altă parte o lipsă de viziune a unor funcţionari din minister, care de ce să facă bine când puteau să facă rău. Se pare că un om politic de aici, foarte interesat de dezvoltarea judeţului, încerca să blocheze toate proiectele care nu veneau dintr-o anumită culoare politică”, a spus Dragnea.
El a adăugat că opinia sa şi a premierului este, că în afară de traseele europene, ”celelalte bucăţele de drumuri trebuie să capete caracter regional şi să fie finanţate din bugetele regiunilor”: ”Vorbeam cu domnul prefect şi cu domnul preşedinte al CJ despre acest drum simbolic de 20 de km între Bistriţa şi Năsăud. Este anormal ca acest drum să depindă de un Guvern, oricare ar fi el. Niciun ministru nu îşi poate da seama de importanţa acestui drum pentru judeţul dumneavoastră. După ce drumul va căpăta caracter regional, drumul va fi finanţat la nivel regional”.
Domnule Dragnea, va urmaresc demult in calitatea dumneavoastra de politician.
Tot ce pot sa va spun,m este faptul ca in opozitie, discursul dumneavoastra era mult mai de calitate, era mult mai realist. Cum puteti spune despre un judet care are doar doua atuuri (forta de munca si potentialul turistic), ca este un judet de importanta strategica?! Nu pot sa cred ca ati putut spune asa ceva, cand sunt sigur ca dumneavoastra stiti cu siguranta ce inseamna sintagma ,,importanta strategica”. Si-apoi vorbiti despre potentialul turistic al judetului nostru…. Aflati ca in afara de zona ,,Piatra Fantanele” in judetul nostru nu exista zone turistice, ci doar puncte turistice ( Casa L. Rebreanu, Casa G. Cosbuc, Muzeul ,,Cuibul visurilor”, statiunea Figa – pentru a le enumera doar pe cele pentru care un turist s-ar putea opri din drum). Celelalte, puncte turistice fac parte din zona citadina a judetului, asa ca nu le mai enumar. In concluzie, cand mai popositi pe meleagurile judetului nostru (si cel putin eu, as vrea sa veniti cat mai des), va sugerez sa veniti cu un discurs mai ancorat in realitatile locale. Pot sa va consiliez in acest sens, si ca mine o pot face multi din acest judet. Poate ca o singura problema ar fi: nu am fost si nu sunt ,,angajat politic”.
Iarasi vin sudistii astia cu abureli de 2 bani aici? Dupa ce au taiat toate investitiile majore in transilvania, au tupeul sa ne spuna „sunteti strategici, dragilor”. Suntem strategici cand ne platim impozitele, si cam atat
minciuni useliste, ca de obicei. Dar votantii uselisti cred orice…
Dragnea spune ca in 1939, primarul de atunci a vrut să dărâme Casa Argintarului, salvată la intervenţia lui Nicolae Iorga. Sper deosebire de acel primar, Ovidiu Cretu, chiar a reusit sa darame restaurant Bredt situat langa Pasajul Aurarilor, fara sa se mai opuna vre-un alt „Nicolae Iorga” .In locul restaurantului a fost construita din temelii o noua cladire pentru Directia de Patrimoniu a primariei. Pe langa faptul ca noua cladire nu mai seamana deloc cu vechea constructie,nici pasajul Aurarilor nu mai arata ca inainte, fiind distruse arcadele care dau nota de personalitate Pasajelor Bistritei. Ba mai mult la celalalt capat al noii cladiri a mai aparut un nou pasaj, de fapt o spartura, prin demolarea unei portiuni din cladirea ce adaposteste o filiala a Bancii Transilvania si care era lipita de vechea cladire a restaurantului Bredt. Asta e mentalitatea politica de astazi: unul restaureaza altul strica.