Liviu Dragnea a spus că regiunea Nord-Vest are ”un potenţial inimaginabil”, însă numai dacă judeţele vor fi puse în comun. ”Nu ne dă voie nimeni să ne jucăm cu încrederea oamenilor. Responsabilitatea noastră este uriaşă. Dacă proiectul de reorganizare e reuşit, e meritul Guvernului. Dacă, Doamne fereşte, e un eşec, va fi vina mea. Sunt zone sărace şi zone dezvoltate, e cel mai dezechilibrat sistem de dezvoltare din Europa. Acesta este rezultatul actualului sistem, în 23 de ani n-a avut nimeni voinţa fermă, curajul de a reorganiza sistemul administrativ. Avem acelaşi sistem de dinainte de Revoluţie, poate cu birocraţie mai mare, iar sistemul public e din ce în ce mai brutal cu oamenii. Nu s-a dorit sau ştiut să se facă un plan de dezvoltare. Guvernul nu poate vedea nevoile fiecărei comunităţi locale, de aceea e nevoie de regiuni, de un guvern între comunităţi şi centru. Nu e un moft, n-am inventat noi această apă caldă. În toate ţările, inclusiv Luxemburg care e cât Bistriţa, există acest nivel administrativ. Sistemul e ruginit, înţepenit şi trebuie schimbat, deciziile trebuie să vină cât mai aproape de oameni.
Acum avem un singur motor, la Bucureşti. Dacă motorul tuşeşte sau se gripează, tragem obloanele. În loc de un motor, să avem 3.200 de motoraşe, că atâtea localităţi sunt. Nu facem regiuni pe criterii etnice, politice sau istorice. Nu jucăm puzzle sau lego, principiul de bază este funcţionalitatea structurilor. Noi vrem să facem o reţea de tip fagure: legături strânse între toate localităţile din regiunea respectivă, cu poli de creştere în marile aglomerări urbane, reşedinţele de judeţe să fie iar nişte poli de dezvoltare, toate oraşele să fie centre de dezvoltare zonală, iar comunele o să fie stimulate să se asocieze, în aşa fel încât toată această reţea să se tragă una pe alta şi să nu mai fie nicio comună izolată, niciun oraş izolat”, a afirmat el.
Dragnea a fost întrebat de un jurnalist când vor simţi românii că le va fi mai bine, el invocând faptul că preţul energiei a crescut, facturile sunt mai mari şi carburantul se scumpeşte de la o zi la alta. „Eu sper cât mai repede. La câtă neorânduială s-a perpetuat în ţara asta mi-e foarte greu să spun când vom reuşi să punem rânduială. Eu sper cât mai repede. Nu ştiu că e mâine, că e peste două luni, peste trei luni. Cert este că, cel puţin în a doua jumătate a anului, după ce noi vom adopta actul normativ referitor la reducerea certificatelor verzi care a ridicat costul facturii la curent şi pentru populaţie şi prim beneficiu – plătim mai puţin la energie şi plătesc şi fabricile mai puţin şi acest lucru înseamnă că nu mai pleacă oamenii acasă”, a spus Dragnea.
Vicepremierul a spus că speră ca şi în agricultură să se simtă „un pic mai bine” decât anul trecut fiindcă plăţile vor fi făcute la timp şi sprijinul acordat fermierilor este „mai inteligent şi mai consistent”.
Jurnalistul a vrut să ştie de ce având majoritate în Parlament, actualul Guvern nu schimbă „mâine” tot ce a găsit rău. „Schimbăm. Orice act normativ care a fost făcut prost este schimbat. Multe nu sunt făcute publice, dar vreau să înţelegeţi ceva. Nu putem da Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului să spunem de mâine PIB-ul României se dublează. Am fost la justiţie şi nu sunt de acord să semneze actul acesta normativ”, a spus Dragnea.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a adăugat că Guvernul trebuie să însănătoşească economia şi să finalizeze structura „reală şi puternică de luptă serioasă împotriva evaziunii fiscale”. „Această structură ar putea aduce poate un miliard de euro în plus la buget, bani care se vor întoarce înapoi în investiţii publice şi într-un nivel de trai mai ridicat şi de dezvoltare. Dacă am putea avea să avem o OUG prin care să spunem de mâine PIB-ul României se dublează, Doamne ajută, ar fi fi foarte bine. Nu e foarte uşor, dar nu ne plângem. Tot ce simţim că a fost făcut stricat ca şi act normativ reparăm”, a spus Dragnea.
Dragnea a spus că dacă în acest an guvernanţii încep să desfiinţeze comune, dau „foc la ţară”, el adăugând că intenţia sa este aceea ca, din 2014, să fie stimulată asocierea între comune. „În primul rând, dacă noi, acum încercăm să construim acest proiect de regionalizare şi să înfiinţăm structuri administrative şi să le înfiinţăm până la sfârşitul anului, să facem şi structuri de conducere şi să avem un an, doi, trei de tranziţie, dacă noi în acest an începem să desfiinţăm comune, dăm foc la ţară”, a spus Dragnea.
El l-a îndemnat pe jurnalistul care i-a adresat întrebarea să se ducă la ţară şi să întrebe oamenii dacă vor să li se desfiinţeze comuna. „Răspunsul o să fie nu. Nu poţi să faci în nişte laboratoare nişte proiecte că aşa îţi vine ţine fără să te întrebi dacă oamenii îşi doresc aşa ceva. Sentimentul de apartenenţă la comunitate este unul dintre cele mai importante sentimente ale unui om. Cel mai mult îşi iubeşte comuna. Domnul Dâncu are nişte analize foarte interesante. Omul cel mai mult îşi iubeşte comuna, după care îşi iubeşte judeţul, după care îşi iubeşte ţara”, a spus Liviu Dragnea.
El a spus că, în ciuda acestor realităţi, subiectul „desfiinţării unor comune” nu înseamnă că nu este „unul interesant”. „Intenţia mea şi a colegilor noştri este ca, începând cu 2014, să stimulăm asocierea între comune. Dacă în următorii doi-trei ani oamenii de acolo şi noi care gândim acest sistem vom vedea că prin această asociere începe să apară dezvoltare în fiecare comună componentă a acestei asocieri poate că atunci discutăm cu cetăţenii şi cu primarii şi ajungem cu toţii la o concluzie că, dacă patru comune le asociem şi s-a dovedit că în această asociere s-a făcut alimentare cu apă, canalizare, drumuri şi aşa mai departe, deci e de bine pentru oameni, poate imaginăm un sistem ca cele patru comune să devină una singură. Să nu se desfiinţeze efectiv primăria din comuna care se va desfiinţa în aşa fel încât cetăţeanul să nu fie nevoit să se ducă în altă comună. Aceasta este principala motivaţie pentru care el nu este de acord cu desfiinţarea (unei comune –n.r.). Să rămână o structură minimală de personal care să-i poată primi toate solicitările. Dacă înainte lua adeverinţă de la clădirea aia, tot de acolo să o ia. Ne gândim ca eventual, dacă sunt patru comune componente, să fie patru viceprimari însă numai după ce vedem că acest sistem de asociere dă rezultate şi oamenii susţin, altfel nu iese”, a declarat Liviu Dragnea.
El a spus că oamenii nu vor ca prin deciziile luate de Guvern să li se facă rău. „Omul nu vrea să umble mai mult, să cheltuiască mai mult, să aibă disconfort mai mare. Putem discuta să reformăm sistemul, putem discuta să restructurăm, să punem normative de personal mai aproape de localităţi, putem vedea dacă nu cumva numărul de consilieri locali e prea mare, să micşorăm cheltuielile. (…) Eu le spun celor care îmi spun să fac reformă completă şi să desfiinţez comune că noi putem desfiinţa chiar şi România”, a declarat Dragnea.
El a spus că desfiinţarea unei comune nu înseamnă că „pleacă şi casele”. „Faptul că ai desfiinţat o comună înseamnă că pleacă câţiva oameni. Nu înseamnă că nu rămân casele, şi oamenii şi drumurile”, a declarat Dragnea.
Un jurnalist a spus că mulţi primari se plâng că nu au bani pentru funcţionarea comunelor. „Eu am o atitudine constructivă şi pozitivă. Eu vreau să construim, nu să dărâm. Dacă văd că o comună nu are suficiente resurse, nu vreau să o desfiinţez pentru că nu vreau să omor oamenii. Problema e în sistemul finanţelor publice locale. Aici este marea problemă. Noi lucrăm împreună cu colegii noştri din administraţia locală şi Ministerul Finanţelor şi probabil că într-o lună-două schimbăm complet filosofia bugetelor locale”,a spus Dragnea.
El a explicat că, de câţiva ani, fostele guverne au tot luat din resursele administraţiilor locale, în aşa fel încât în prezent administraţia locală are mai puţin cu 6,7 miliarde de lei. „Aceşti 6,7 miliarde de lei au fost scoşi din administraţia locală prin diverse metode şi au fost duşi banii la administraţia centrală. Apoi spun că administraţiile locale au arierate. Normal că au dacă îi iei nu mai are bani”, a spus Dragnea.
Liviu Dragnea a declarat că statul trebuie să asigure buget de funcţionare pentru administraţia locală. „Aici stabilim normative de personal realiste, standarde de cost şi categoriile de cheltuieli de funcţionare la normative”, a declarat Dragnea. El a declarat că pentru dezvoltare banii vor fi alocaţi pe proiecte cu proceduri asemănătoare ca la fondurile europene, nu identice fiindcă acolo „birocraţia e foarte mare”. „Voma sigura bani pe proiecte în aşa fel încât să fie susţinută dezvoltarea comunelor din trei părţi: de la nivel regional, de la nivel judeţean şi prin programele pe care le vom gestiona la nivelul Ministerului Dezvoltării”, a spus el.
Vicepremierul a adăugat că nu trebuie desfiinţate comunele, ci modul în care e finanţată administraţia locală.
Liviu Dragnea a fost întrebat cum se va proceda în legătură cu colectarea impozitelor şi taxelor în viitoarele regiuni şi dacă marii contribuabili vor vira banii tot la bugetul central aşa cum se întâmplă în prezent. „Lucrăm acum cu Ministerul Finanţelor la chestiunea aceasta. Eu cred că, în mod firesc fiecare autoritate locală trebuie să primească impozitul pe salariu pentru fiecare om care munceşte pe teritoriul respectiv, indiferent unde are sediul firma la care lucrează. Vom schimba lucrul acesta. Nu este normal ca, dacă în Bistriţa lucrează o sută de oameni la o firmă cu sediul la Cluj, aici să nu rămână impozite fiindcă trebuie să meargă la Cluj. Nu fiindcă oamenii aceia aici trăiesc şi muncesc şi e normal ca impozitul pe salariu al unui cetăţean să meargă la comunitatea unde munceşte. Aşa vom face”,a spus Dragnea.
În ce priveşte sistemul fiscal în interiorul regiunilor, el a spus că acesta nu definit deocamdată. „Sistemul fiscal în interiorul regiunii nu e definit. E cea mai delicată chestiune. Ce pot spune cu certitudine este că nu va fi inventată nicio taxă în plus pentru finanţarea regiunii”, a spus el.
DE CE OARE : ” Sunt zone sărace şi zone dezvoltate, e cel mai dezechilibrat sistem de dezvoltare din Europa. ” ???
IATA SI RASPUNSUL DAT TOT DE ACELASI LIVIU DRAGNEA :
” de câţiva ani, fostele guverne au tot luat din resursele administraţiilor locale, în aşa fel încât în prezent administraţia locală are mai puţin cu 6,7 miliarde de lei. Aceşti 6,7 miliarde de lei au fost scoşi din administraţia locală prin diverse metode şi au fost duşi banii la administraţia centrală. Apoi spun că administraţiile locale au arierate. Normal că au dacă îi iei nu mai are bani”.
Mai pe scurt BANII DE LA COMUNITATILE LOCALE ( U.A.T ) AU LUAT DRUMUL OASELOR ADICA AL ….. MITICILOR – PRIN … BUCURESTI !
SI IARASI LIVIU DRAGNEA …. NE DUMIRESTE : ” probabil că într-o lună-două schimbăm complet filosofia bugetelor locale”.
ADICATELEA CUM VINE CHESTIUNEA MONCHEUR : „SCHIMBAM PATURILE … DAR CURVELE …. RAMAN ACELEASI ” ??
nu, mai infintati eventual cateva sute, sa va angajati toate neamurile si nepotii!
Vau de ea tara !!!!,toate sunt roz ,avem locuri de munca ,castigul salarial a crecut,pensiile sunt de mizerie,bolnavi ne mor in spitale fara morfina,medici ne pleaca, agricultura romaneasca a disparut pentru todeauna,suntem lada de gunoi a U.E.,Dragnea acestea nu le vede ?.Ei….politicicieni vad numai regtionalizarea .
Este suficient a se renuţa la termenul de „desfinţam comunele” şi înlocuit cu o unificare administrativă ţi nu mai „dăm foc la ţară”. Cetăţeanul doreşte ca instituţiile Statului să-i fie sprijin nu oponent, iar numărul mare de primării şi consilieri locali nu sunt nici pe departe sprijin nimănui.
„Sistemul fiscal în interiorul regiunii nu e definit. E cea mai delicată chestiune.” Are dreptate domnul Liviu Dragnea, cum s-ar putea explica rolul Direcţie generale de administrare a marilor contribuabili, în contextul unei regionalizări.
Judeţul nostru, fără mari tradiţii industriale, are totuşi 15 societăţi în care muncesc cetăţenii judeţului iar impozitele pleacă la Bucureşti.
Useleu asta, in loc sa reduca birocratia, mai pune un clop peste structurile existente. Astfel, pt. o aprobabre o sa umblam asa: de la finante la primarie, de la primarie la consiliu, de la consiliu la judet, de la judet la regiune, de la regiune la minister. Asta ca sa mai poata ei inventa cateva zeci de mii de scaune in birouri pt. toate neamurile lor cu carnet de partid, care sa zaca in birouri cu o stampila in mana, si fraierii de conttribuabili sa le achite salarii si concedii si sporuri. Isi bat joc de noi, pe banii nostrii.
problema nu e doar birocratia pe care o genereaza. problema e ca nu se pune accent pe latura economica, functionala. Ii intereseaza sa faca regionalizare doar ca sa fie facut si sa isi mai asigure niste voturi de la cei ce vor fi angajati in institutii.