(FOTO) Spirit, Linda și Meda sunt cei mai simpatici magneți, numai buni de atras elevi la cea mai veche școală de agricultură din Transilvania care își face pe zi ce trece tot mai atractivă oferta. Căluții și văcuțele îi vor ajuta pe elevii de la profilul tehnician veterinar să învețe cât mai bine meseria pe care și-o aleg.
”Ei sunt Spirit și Linda, cei mai prietenoși și frumoși căluți, de astăzi la Liceul Agricol din Bistrița, iar împreună cu deja cunoscuta vițică Meda, mama și mătușile ei, completează ferma didactică zootehnică a școlii noastre”, a scris pe Facebook directorul Liceului, profesorul Claudiu Șular, care a postat și câteva fotografii cu animalele păscând în curtea școlii.
Liceul Agricol Bistrița face înscrieri anul acesta pentru două clase a IX-a care vor funcționa din toamnă. La clasa de tehnician veterinar sunt 24 de locuri, iar la cea de tehnician ecolog și protecția calității mediului tot atâtea.
Învățământul agricol își are originile în sec. XIX, mai precis în anul 1870, când a luat ființă, la Bistrița, o „Școală de Agricultură” pentru băieți, care a aparținut comunității germane, devenită „Școală de Agricultură”, cu o durată de doi ani. Cursurile se desfășurau din luna octombrie până în luna aprilie, după care urma o practică în gospodăria părintească. Scopul acestei școli era să pregătească pe fiii sașilor în domeniul agriculturii, cheltuielile de școlarizare fiind asigurate de către cei interesați, prin comunitatea germană. Ridicarea noii școli pe zidul Rosenburg s-a datorat dobândirii aici a unei suprafețe de 5755 mp de teren, care cu timpul, prin donații și cumpărări succesive, a ajuns să măsoare peste 100 ha. Pe acest teren s-au înființat sera, loturile experimentale pomicole, viticole și horticole, precum și o fermă zootehnică. Aici, sub supravegherea inginerilor agronomi, școliți la institute europene, a tehnicienilor și profesorilor, elevii germani cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, în doi ani de școlarizare, trebuiau să-și formeze deprinderile practice și să-și însușească cunoștințele necesare pentru a fi un bun agricultor.
După 1918, școala și-a pierdut caracterul etnic, fiind deschisa tuturor elevilor.
Această școală a avut un rol deosebit în practicarea de către marea masa de tineri țărani a unor agrotehnici moderne, a unei agriculturi ce avea baze științifice la nivelul acelor timpuri. În sistemul de învățământ nu erau cuprinși și români, însă cum majoritatea sașilor aveau un număr mic de copii, iar suprafața terenurilor agricole din proprietate depășeau, de regulă, capacitatea forței de muncă a femeilor, aceștia erau obligați să apeleze la ajutorul vecinilor români, care din omenie, sau chiar ca slugi angajate, au contribuit la prosperitatea gospodăriilor săsești, ” împrumutând ” însă, în scurtă vreme, meseria, aplicând noutățile văzute și în propriile gospodarii, ceea ce explică în mare măsură de ce românii ardeleni erau buni gospodari, stăpânind o agrotehnica mai avansată.
”Școala de Agricultură” funcționează sub această forma până în anul 1944, când, din cauza războiului, a fost închisă. După război, „Școala de Agricultură” s-a organizat pe trei ani de studii, plus un an de practică. În ianuarie 1945 se reiau cursurile, cu 11 elevi în anul I. În școală se primeau absolvenți a patru clase primare, iar după absolvire, cursanții puteau deveni ingineri agronomi, după continuarea studiilor în școlile de agricultură de gradul II.
În septembrie 1947 școala inferioară de agricultură din Bistrița se transforma în „Liceu Tehnic Agricol „, iar în toamna anului 1948, primește caracterul și gradul de ” Școală Medie Tehnică Horticolă”, intrând în subordinea Ministerului Agriculturii.
În aceasta formă a funcționat în actuala clădire a Colegiului Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, până în anul 1952. După aceasta dată s-a numit „Grupul Școlar Mediu Tehnic”, cu secții de horticultură și zootehnie, până în 1955, când se transforma în „Școală Profesională de Ucenici și Pomicultori”, forma sub care funcționează până în anul 1961. Între 1962 – 1966, funcționează sub denumirea de „Centrul Agricol Bistrița” și ocupa o parte din clădirile Unității Militare de pe strada Avram Iancu. Centrul Agricol avea în componență: „Școala profesională horticolă”, „Școala profesională veterinară”, „Școală de contabilitate agricolă” și ” Școala tehnică de maiștri „.
Din anul 1966 „Centrul Agricol” se transforma în „Liceul Agricol”, formă sub care funcționează și astăzi.
O scoala extraordinara cu profesori dedicati agriculturii romanesti si care a dat buni elevi de profil insa degeaba vin locatari noi si simpatici adica PATRUPEZI fiindca statisticile ne spun noua ca BIPEZII si parintii lor, nu mai sunt interesati sa continue studiile pe taramul agricol.
Pe la Rucar-Bran, Moeciu, Sibiu, Brasov, Alba fermierii sunt inebuniti de spaima ca nu mai au ciobani, care si ei au emigrat in masa la altii, si la noi se fac deja angajari cu fluierul si batul in mana de prin Afganistan, Nepal si India.
Povestea CIOBANASULUI cu 300 de OI se sfarseste aici .
Jud. BN este pe locul patru la coada in ce priveste cea mai mica suprafata arata, semanata, lucrata din suprafata sa si este codas la toate cele din agricultura inclusiv la livezile distruse.
Văd că Liceul Agricol Bistrița începe să se ridice ca Pasarea Phoenix!
In urmă cu câțiva ani era dezastru acolo; foarte putini elevi promovau BAC-ul, au pierdut parca și o parte din terenul folosit in scop didactic.
Mulți nu îi mai vedeau rostul, îl considerau o rușine a Bistriței, cu o rata de promovabilitate la BAC de doar 17% in urma cu câțiva ani.
Văd că lucrurile s-au schimbat in bine in ultimul timp, si că trage tare să “revină in pluton”.
Țineți-o tot așa si sunt convins ca veți reuși.
Competiția este cu voi înșiși (nu cu celelalte licee) trebuie doar să progresați și să vă depășiți propriile rezultate.
Iertați mă, specialiștii din …..
Fermierule , cica specialistii in de toate sunt la CJ si CL si se numesc consilieri locali si judeteni.
Cica ei sunt vocea poporului care i-au votat , asa spun ei si in sedinte de partid hotarasc ei ce e mai bun pt. noi fraierii votanti.
Bunaoara au hotarat deja sa ieftineasca lichidul de la pompa cu 50 de bani, numa ca si aici doar cine vrea o face ca benzinarii nu pot pati nimic daca nu vreau asta.
Despre adevaratii specialisti cauta-i prin alte parti de pe continent si lumea mare sau prin cimitire.
Cel mai tare liceu, a dat personalitati prin primarie si consilul judetean si desigur si un ilustru presedinte de partid.
Bade Ioane, ți au dat ție , bunicilor, părinților , neamul tău papa.
Agricultura a ținut catastrofa de industrie pe vremea lui ceașcă.
Acuma nu toți pot fi doctori, avocați arhitecți.
Bade Ioane pardon doctor în științe , te rog să mă ierți daca nu ne ridicăm la nivelul matale.
Da , și eu îmi cer iertare de la badea Ion că nu am reușit să fac decât o facultate de horticultura pe vremea lui Ceaușescu când media de intrare la facultate cu examen bineînțeles era peste 8, după care am mai făcut un mic doctorat neplagiat, nu mai zic astăzi îndrum elevii care s au îndreptat spre o astfel de meserie.
Am mai făcut și câteva specializări, dar uite nu reușesc să mă ridic la nivelul lui badea Ion și alții cu diplome in specialități importante.
Totuși în fața numelui meu și a multora că mine care au îmbrățișat aceasta meserie frumoasa fara de care n ai putea supraviețuii scrie ing sau Dr ing.
In fața numelui dumneavoastră ce scrie?
Felicitări conducerii actuale a liceului.
Mergeți înainte că, faceți bine ce faceți readuceți liceul la ce a fost odată și care a dat multe personalității ale județului, doctorii in cercetare, ingineri, profesori.
Felicitării.
Scuze pentru greșeli,