Locatarii blocurilor în care s-au făcut lucrări de reabilitare termică sunt buni de plată începând cu anul viitor, ei fiind obligați să achite 10% din valoarea lucrărilor făcute, respectiv între 1000 și peste 7000 de lei fiecare.
Reabilitarea termică a unui singur apartament din blocurile vechi ale Bistriței costă între 30.000 și circa 70.000 de lei, sumă din care proprietarii suportă 10%. Cele mai scumpe lucrări s-au făcut pe strada Tudor Vladimirescu la un apartament de 92 de mp unde lucrările au costat 77.035 lei, iar proprietarul are de achitat 7703 lei, iar cele mai ieftine pe Calea Moldovei, nr. 16 unde proprietarii apartamentelor au de achitat între 1000 și 2000 de lei fiecare.
Consiliul Local Bistrița are pe ordinea de zi a ședinței din 18 decembrie un proiect de hotărâre prin care urmează să aprobe plata taxei de reabilitare termică pentru acele imobile care au fost modernizate în cadrul Programului ”Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din municipiul Bistrița -10 blocuri”.
Locatarii apartamentelor reabilitate termic au obligația să achite contribuția lor de 10% începând cu 2025 astfel:
- în 4 ani: locatarii blocului situat pe Calea Moldovei, Nr.16, Sc. A, B, C
- în 6 ani: str.Arțarilor, Nr. 28, Bl. M3, Sc.A, B și str. Cuza Vodă, Nr.1, Sc.A, B – str. Arțarilor, Nr. 36, Sc. A, Sc. B
- în 7 ani: B-dul Independenței, Nr. 77, Sc. A, B, C; str. Garoafei, Nr.7, Sc.A, B,C; str. Tudor Vladimirescu, Bl.19, Sc. A, B, C; Intrarea Violetelor, Bl. 2, Sc. A, B, C, D, E, F, Aleea Iasomiei, Nr. 2 și str. Panait Cerna Nr. 10, Sc. A, B, C, D.
- în 8 ani: str. Axente Sever, Nr. 16, Sc.A, B, C,D, E, F și str.Tudor Vladimirescu, Nr. 20, Sc. A, B, C, D.
Taxa de reabilitare termică se datorează cu ȋncepere din anul 2025, iar plata aferentă fiecărui an se face ȋn două rate egale, până la 31 martie, respectiv 30 septembrie a fiecărui an fiscal, pe durata de recuperare. Plata se poate efectua anticipat, parțial sau integral. Neplata taxei la scadenţă generează majorări de întârziere începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă, până la data stingerii obligaţiei fiscale prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, conform art.183 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală cu modificările şi completările ulterioare.
Sunt scutite de plata acestei taxe:
- persoanele cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate în întreţinere;
- persoane singure/familii care, în ultimele trei luni anterioare efectuării anchetei sociale de către autoritatea administraţiei publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie;
- veterani de război şi soţi/soţii supravieţuitori/supravieţuitoare ai acestora;
- pensionari, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie este sub câştigul salarial mediu net pe economie;
- persoane aflate în sărăcie energetică, definită la art. 3 alin.(1) lit. o) din Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificările ulterioare, inclusiv persoane identificate ca şi consumatori vulnerabili de energie.
Diferenţa dintre cuantumul taxei de reabilitare şi sumele calculate ȋn sarcina persoanelor care beneficiază de scutirea taxei de reabilitare sunt considerate cheltuieli de natură socială.
….dar fiecare 10%!!!
Stai liniștit că majoritatea nu plătesc nimic, dacă e o familie de 2 copii, trebuie sa fie venitul pe familie de peste 20.000 lei NET pe lună, ori salarii de 10.000 lei NET nu cred că au prea mulți în Bistrița („sunt scutiți cei care obțin venituri nete mai mici de salariul mediu pe economie/membru de familie” -adică 5100 lei PE MEMBRU DE FAMLIE). La fel și la pensionari, cine are pensie sub 5100 lei net, nu plătește nimic.
Nu mi se pare normal ca primăria sa reabitilize pe bani publici blocuri private și sunt o mulțime de lucruri publice ce au nevoie de reabilitare
Domnule „Nelu”, într-un fel aveți dreptate. Cei de la case particulare nu au niciun fel de facilități, iar în schimb sunt vămuiți la maxim. La noi încă nu se aplică capitalismul liberal, se mai fac pomeni cu iz doctrinar de stânga specific partidelor conducătoare prin hotărâri ale consiliilor locale. Metoda aduce voturi. Blocurile încă mai joacă rolul de locuințe sociale față de cei de la curte. Dacă sunt fonduri europene cu atât mai bine.
Pai noi sa suportam toate ființele fără rațiune și lipsite de empatie, cum e ? Pai, suportăm, suntem obligați !
Nu toată lumea își permite sau are capacitatea de a întreține/administra o proprietate. De aceea, nici n-ar trebui să fie tot incapabilul bețiv, leneș, delăsător, proprietar de apartament. Să la dețină cine le poate întreține. Puturoșii/leneșii/bețivii, pușcăriașii să stea în chirie, în confort redus, nu să le facă statul, pe bani publici, confort. Așa n-o să evolueze niciodată concepția comunistă : să ne facă primarul, guvernul, etc. că de-aia i-am ales ?! Nici în occident nu au toți apartamente proprietate. Iar care-și cumpără, au câte 2-3 joburi și rate la bănci de le sar capacele până le plătesc. Timp în care nu-și permit prea multe fițe (bere la pet și semințe în fața blocului). În aces mod cel mai mult suferă adevărații sărmani, pentru care (ați ghicit!) nu mai sunt bani! Poi, orică că, ori căcă !
Nu cred că un betiv își poate plati apa si curentul,sau gazul. Rămâne fără ele. Nu mai vorbiți prostii. Încercați să gindiți.
La Drobeta noi plătim o anvelopare făcută acum circa 20 de ani.
Atunci am plătit cât ni s-a cerut, apoi primarul PD a picat, iar următorul primar PSD s-a judecat cu asociația și a câștigat procesul prin 2017/2018.
Eu în 2026 termin de achitat.
Se dau fonduri de la unuine pentru reabilitari termice si proprietarii nu trebuie in mod normal sa plateasca nimic. Ia socotiti voi 10% costul din costul total al lucrarii pentru fiecare apartament….daca blocul are 15-20 sau mai multe apartamente cam sare de 100%….oare ce o mai insemna si asta? Nu cumva furtisag??? In italia locatarii nu platesc nimic pt reabilitari termice, pentru ca se fac in scopul reducerii emisiilor de CO² si reducerea dependentei de gazul rusesc, ordin dat de uniune, bani platiti de uniune.
La cat impozit platesti pe proprietate ar trebui sa fie cost 0, tinand cont de faptul ca ai platit impozit si taxe la stat cand ai cumparat apartamentul. De ce statul nu pune impozit si pe haine si incaltaminte, tot din salarul ala ti le cumperi (ca si casa sau masina) ?
Statul ar trebui sa impoziteze doar terenul de sub bloc
Nene ne lași ? Ești repetent la logică, cu depășirea de 100%.Când se referă la suportarea a 10% se are în vedere 10% din costurile de izolare a apartamentului respectiv, nu a întregului bloc. Iar la ”Italea” sunt alte legi și ești nebun de nu-nțelegi! Înțelegi ?
Fiecare își poate izola apartamentul pe interior. S-a demonstrat că la cutremur sau incendii această izolație termică exterioară face mult mai multe pagube, incendiul extinându-se dintr-un punct la tot blocul prin aprinderea acestei izolații, și s-a văzut ca exemplu blocul din Spania care a ars integral deoarece era reabilitat termic pe model românesc, deoarece administratoarea era o româncă. Lăsați-ne în pace, noi plătim gazul și cine dorește să-și izoleze o poate face izolând pereții interior. Dar este și asta o afacere a primăriei și a unor firme agreate.
Anveloparea se face din fonduri europene nerambursabile, crecă aveți un crecă la conducere care are de terminat vre-o vilă!
Când aud analfabeții funcționali cum clamează doct că” îs bani europeni, nu-s de la noi, deci putem să-i hărămim cum vrem” îmi vine să trag cu pușca de soc în aer (să nu pățesc ca alde Bashtar ăla de la suceava, ce ni-l-am ales de deputat).Iese omul din comunism, dar nu și comunismul din om !
Pe garoafei e 1 scara pe toata strada de 15 blocuri care nu e izolata, acolo nu se intampla nimica?
In soate acolo la blocu asta e a 3a data in 5 ani cand se schimba izolatia complet…
ma intreb ce edil sta in respectivul bloc de se reconditioneaza asa des