Social

Locuinţele din satul Cristur-Şieu, sfinţite de preotul Florin Cora: Suntem foarte bine primiţi

„Chiraleisa! Măriţi pe Domnul! Închinaţi-vă la Domnul!”, răsună zilele acestea mai ales pe uliţele satelor, semn că vine preotul cu crucea să sfinţească locuinţele creştinilor înainte de Bobotează. Însoţit de cântăreţ şi de membri ai comitetului parohial care încasează, cu această ocazie, şi contribuţiile credincioşilor, preotul profită de ocazie să stea de vorbă cu oamenii din parohie şi să le ureze să aibă parte de sănătate şi de un an bun.

În satul Cristur-Şieu din comuna Şieu Odorhei, preotul paroh Florin Cora a fost însoţit de doi băieţi, Cătăliun şi Florin, îmbrăcaţi în straie albe care au ţipat cât au putut de tare Chiraleisa,  formulă liturgică grecească (pentru „Doamne miluiește”) rostită de cei care însoțesc preotul când umblă cu botezul.

Cătălin Alexandru Dejan: „Sunt bucuros că părintele ne-a luat cu dânsul să mergem cu crucea. Noi mergem înaintea dânsului şi îi anunţăm pe oameni că urmează să vină. Strigăm Chiraleisa ca să iasă oamenii cu lumânarea aprinsă. E frumos. Toată lumea ne dă bomboane, prăjituri”

Odată ajuns în casele oamenilor, părintele Florin Cora i-a stropit cu apă sfinţită pe cei ai casei, le-a binecuvântat locuinţele, animalele şi le-a urat să aibă parte de un an 2018 aşa cum şi-l doresc.

„Oamenii ne aşteaptă din timp şi suntem primiţi foarte bine în fiecare casă. Aşa este tradiţia în Biserica Ortodoxă ca măcar o dată pe an să mergem noi, preoţii, împreună cu cântăreţii şi cu fătul, însoţiţi de copii, pe la casa fiecărui credincios pentru a le sfinţi casele, să le binecuvântăm cu aghiazmă şi totodată pentru a schimba câteva vorbe. Îi întrebăm cum au petrecut sărbătorile şi le urăm să le petreacă pe cele care vor veni, Boboteaza şi celelalte, în pace, în tihnă şi cu linişte sufletească. Peste tot suntem primiţi. Oamenii se pregătesc din timp pentru acest eveniment, aşa îl consideră dânşii, care le aduce mulţumire sufletească. Zilnic vizităm în jur de 60-70 de case. Discutăm cu această ocazie şi cu cei bolnavi care nu pot veni la biserică. Pe ei îi vizităm şi în timpul anului, înainte de marile praznice merg eu să văd ce fac oamenii bolnavi, ţinuiţi pe patul de suferinţă pentru a se putea mărturisi şi împărtăţi cu sfintele taine”, a declarat preotul Florin Cora pentru Timp Online.

„E un obicei foarte frumos. Păcat că multă lume e plecată în străinătate, dar cei care sunt acasă îl primesc, îşi iau apă sfinţă ca să-şi stropească fântânile, animalele şi toate celelalte de prin gospodărie. În Cristur Şieu sunt doar câţiva penticostali la care nu mergem. Le respectăm credinţa, părintele îi ştie. În rest, mergem la toată lumea. Părintele e aşteptat cu mare bucurie. E o adevărată zi de sărbătoare. La Cristur sunt în jur de 170 de case şi vreo 20 la Viile Cristurului, pe toate le sfinţeşte astăzi părintele”, a spus şi  Ioan Moldovan, membru în Comitetul parohial al Bisericii din Cristur-Şieu.

Miercuri, părintele Florin Cora a ajuns şi în casa doamnei Livia Ciurea, care s-a întors de curând din străinătate după ce a locuit mai mulţi ani în Germania.

„Am foarte multe emoţii fiindcă nu am fost acasă de şapte ani în preajma sărbătorilor şi am emoţii fiindcă îmi aduc aminte de cum era când eram copil. Atunci era mai frumos ca acum. E păcat că încet se pierd tradiţiile. Pentru familia noastră ziua în care venea părintele era de mare sărbătoare, toată casa era frumos aranjată şi noi, copiii, aşteptam cu veselie. Ne îmbrăcam frumos, ieşeam afară, ascultam pe unde e preotul. Şi eu am pregătit casa de sărbătoare. Aşa e frumos. Asta e tradiţia şi eu o păstrez. Am luat şi apă sfinţită, aşa am învăţat de la mama şi vreau să păstrez”, a spus Livia Ciurea.

Partenerul de viaţă al doamnei Ciurea, german 100%, s-a declarat încântat de tradiţiile româneşti. „Îmi place foarte mult în România, pentru mine Cristurul e un loc foarte frumos în care mă bucur de natură şi de oamenii frumoşi de aici. Respect tradiţiile româneşti şi consider că sunt foarte frumoase”.

5 comentarii

  • La multi ani oameni minunati!
    Am fost la Cristur-Sieu de nenumarate ori de Boboteazā. Bunca mea pregātea intotdeauna traditionalul „grâu fiert” si „bob” cu ocazia botezului domnului Isus Hristos. Se bucura foarte tare când vedea cã preotul (omul lui Dumnezeu) gusta din bucatele gātite de catre ea.
    Multumesc pt. articol Cristiana Sabāu.

  • Ar trebui sa umble cu crucea in ajunul bobotezei cum sa umblat imtotdeauna.
    Nu sa faca satu in 3, 4 ianuarie si sa umble la oras in ajun.Salariul si castigul de peste an e din Cristur si ar trebui sa se gandeasca la asta, si oamenii sa protesteze.

    • Indiferent cine eşti du-te mâine la casa parohială să vezi ca popa ii in cizme de cauciuc, creapa lemne si curață la porci. Pariem Cristino ?!!

    • In articol scrie că in Cristur-Şieu sunt in jur de 190 de case. Preotul mai are de mers să sfințească şi casele din satul Coasta, iar acolo sunt in jur de 80 de case.
      In total are TREI ZILE de muncă in Parohie de Bobotează.

  • Chiar și în copilăria noastră, părintele Mânzat= Dumnezeu să=l odihnească= avea nevoie de două zile la Bobotează (una pentru Coasta și Viile Cristurului și una pentru sat). Eu făceam parte din turma de băieți care=l însoțeau.Numărul de case e acum mult mai mare, deci pretinde un efort suplimentar. Să ne întărim în credință. Restul sunt pulbere.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.