Locuitorii județului Bistrița-Năsăud contribuie cu unele dintre cele mai mici sume din țară la Pilonul II de pensii, suma lunară medie fiind de 168 lei/participant. Județul ocupă locul doi de la coada clasamentului după Harghita (166 lei/participant), pe locul trei fiind Vrancea cu 169 lei/participant.
Cele mai mari valori sunt înregistrate în București (294 lei/participant), Cluj (268 lei/participant), Sibiu (264 lei/participant) și Timiș (256 lei/participant).
Un român a reușit să adune în contul sau de pensie privată de Pilon II, nu mai puțin de 1.451.244 lei. Aceasta este cea mai mare valoare a unui cont. În același timp, în cel mai mic cont se strânsese numai un leu.
Totodată, peste 20% din participanți dețin active sub valoarea de 1.000 de lei, potrivit raportului la jumătatea anului publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
În ceea ce privește contribuțiile lunare totale, București înregistrează cele mai mari valori: 213,2 milioane lei, urmat de Cluj (35,8 milioane) și Timiș (36,5 milioane). La polul opus se afla sudul tarii: județele Giurgiu, Mehedinți, Ialomița, Caraș-Severin, Teleorman și Călărași înregistrând cele mai scăzute valori (între 2,4 și 3,5 milioane de lei).
Valoarea totala a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II) a fost de 84,41 miliarde de lei, la finalul primului semestru din 2021, în creștere cu aproximativ 28% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020.
Numărul participanților înregistrați în sistemul pensiilor administrate private a ajuns la aproximativ 7,7 milioane, de la 7,56 milioane în iunie 2020. La nivelul Pilonului II, contribuția medie a participanților, cu contribuții virate la 30 iunie 2021, a fost de 208 lei/participant, față de 192 lei/participant, în iunie 2020. Contribuțiile virate în sistemul de pensii administrate privat au fost în cuantum de 4,84 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 9%.
La finalul lunii iunie 2021, valoarea medie a activului unui participant la sistemul pensiilor administrate privat era de 10.980 lei, în creștere cu 11,3% comparativ cu decembrie 2020.
În primul semestru din 2021, au fost efectuate plăți ale activului personal net către participanți în cuantum de 129 milioane de lei pentru 8.559 de participanți și beneficiari. Numărul total al participanților la sistemul de pensii administrate privat era, la 30 iunie 2021, de 7,70 milioane, în creștere cu 2%.
La 30 iunie 2021, sistemul pensiilor private din Romania a ajuns la active de 87,70 miliarde de lei, în creștere cu 28%, în comparație cu iunie 2020, și cu 5% fata de martie 2021. La jumătatea anului, erau înscriși 8,25 milioane de participanți la cele 17 fonduri de pensii private, față de 8,07 milioane participanți, la finalul lunii iunie 2020.
Numărul total al participanților la sistemul de pensii administrate privat era, la 30 iunie 2021, de 7,70 milioane, în creștere cu 2%.
Statul român ar trebui să se inspire de la alții!
In țara in care locuiesc și muncesc eu, firmele sunt obligate prin lege, sā cotizeze la Pilonul II, cu sume cuprinse între 12-16% din salariul brut al angajatului.
Procentuel cu Care cotizeazā, depinde de sectorul de activitate si de negocierile finter patronate si sindicate.
Dacā ar fi asa si in Romania, pe langā salariul minim brut pe economie, (2.300 lei) angajatorul ar trebui sa vireze la Pilonul 2 al angajatului, încă 12% din acea suma, adică 267 lei.
Aberezi din greu amice! Banii aia de unde crezi ca vin? Exista deja o legislatie conform careia contributia la Pilonul 2 trebuie sa creasca progresiv pana la 6% (ceea ce e putin) astfel incat sa mearga mai multi bani la Pilonul 2 si mai putin bani in bugetul din care se platesc pensiile speciale.
Având în vedere că în sectorul privat angajatorii își încadrează angajații cu salariul minim pe economie iar diferența e plătită la negru, e normal că aceste contribuții la pilonul 2 sunt in concordanță cu încadrarea … Așa se explică de ce suntem codași din acest punct de vedere.
De citit cu atentie:
Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat
Art. 38. – (1) În cazul decesului unui participant înainte de deschiderea dreptului la pensia privată, beneficiarilor li se deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite fiecăruia.
(2) Drepturile beneficiarilor prevăzuti la alin. (1) sunt aceleasi cu cele ale participantilor la acel fond de pensii.
(3) Beneficiarul are dreptul, după caz, la:
a) cumularea conturilor la un singur fond de pensii, dacă are calitatea de participant la un alt fond de pensii;
b) plata unică sau plăti esalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, fără a datora penalităti, dacă nu are calitatea de participant.
(4) Plata drepturilor beneficiarului se face în termen de 10 zile lucrătoare de la data solicitării acestora.
Adica in caz de deces a participantului la fondul privat de pensie inainte de limita legala de pensionare, mostenitorul intra in posesia sumelor acumulate daca nu are calitatea de participant la un fond de pensii privat. Daca are aceasta calitate se transfera fondurile defunctului in fondul mostenitorului care poate ridica banii cand va atinge varsta de pensionare. Si tot asa………. dar fara bani……
Legea pensiilor facultative,204/2006,
Art.77,
(4),
Dacă un participant decedează înainte de pensionare, activele personale evaluate la acea dată se distribuie beneficiarilor conform actului de succesiune și normelor comisiei.
Hai ca se poate…inca putin si ocupam locul unu in clasament la cel mai sarac judet.
Pai se poate sa ne bata jud. Harghita…
Aviz amatorilor care inainte de a termina scoala/studiile semneaza contracte de munca pe salarii minuscule…
Daca vreti joburi bine platite scrie in articol unde se gasesc…București, Cluj, Sibiu și Timiș
Pilonul II obligatoriu e o manevra de a băga bani de la stat în niște companii private, bani colectați și virați de către stat, indiferent dacă statul a încasat sumele respective sau nu.
Pilonul II ar trebui să fie opțional, să optezi dacă merge tot în pilonul 1 sau vrei și în 2.
Pilonul II există numai în Rusia, Bulgaria, Brazilia și alte câteva țări, dar oricum un număr redus de țări, un grup „select”. Țările occidentale nu au pilonul 2, există doar pensia de stat și pensia privată, fără piloni.
Esti imbecil si mai si claxonezi!? Pilonul 2 e o pensie privata autentica (obligatorie), Pilonul 3 reprezinta pensia privata optionala.
Ne intrece imediat Vrancea..
Bai Turc, bai Moldovene faceti drumuri, facultati sa ramana tinerii si sa vina mama naibii investitori aici ca suntem saracia lumii.