CJ este ”pârât” şi într-o acţiune intentată de consilierii judeţeni PDL Mihai Bumbu, Eugen Curteanu, Emil Lăcătuş, Vasile Marc, Andrei Moldovan, Gabriela Montoiu, Vasile Negruşeri, Florin Rogozan, Claudiu Runcan, Robert Sigartău, Florin Urîte, Monica Săsărman dar şi Luca Peter, care cer ”suspendarea executării actului administrativ”.
În cazurile Luca Peter şi Ştefan Todea, instanţa va trebui să soluţioneze câte două dosare având ca obiect ”suspendare executare act administrativ” şi ”anulare act administrativ”. Termenele de judecată încă nu au fost anunţate.
În urma adreselor de la ANI, care a considerat că Luca Peter (PDL) este incompatibil cu funcţia de ales judeţean, şi de la PP-DD, care a decis excluderea din partid a lui Ştefan Todea, CJ a validat în 6 martie proiectele de constatare a încetării mandatelor celor doi. Deciziile au fost luate în absenţa consilierilor PDL şi a lui Ştefan Todea, care au părăsit sala pe motiv că şedinţa nu are loc în condiţii legale întrucât ordinea de zi nu a întrunit un număr suficient de voturi pentru a fi validă.
Todea a declarat după şedinţă că a depus o contestaţie la Comisia de etică a PP-DD pe motiv că nu i-au fost aduse la cunoştinţă motivele excluderii din partid şi că, potrivit statutului, dacă există o contestaţie toate deciziile se suspendă până la rezolvarea acesteia.
Totodată, liderul grupului consilierilor judeţeni PDL, Eugen Curteanu, a afirmat atunci că există o rezoluţie a Parchetului prin care se dispune neînceperea urmării penale în cazul lui Luca Peter. ”Dacă vă uitaţi pe acel raport al ANI, inspectorul face confuzie între incompatibilitate şi conflict de interese. Luca Peter nu e în situaţii de incompatibilitate, iar pentru conflictul de interese există NUP”, a spus Curteanu.
Mandatele celor patru supleanţi de pe listele USL, Nicolae Lupşan, Vasile Puica, Szanto Arpad şi Mirela Cârcu, au fost validate în şedinţa din 6 martie prin dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean Radu Moldovan, după ce consilierii judeţeni PDL au refuzat să voteze ordinea de zi, unde primul punct era un proiect ”pentru punerea în aplicare a Sentinţei civile nr. 15/20.02.2013 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud”. Ordinea de zi a fost votată de 13 consilieri din 27 prezenţi. După ce noii consilieri au depus jurământul, aleşii PDL au părăsit sala în semn de protest. Grupul PDL acuză faptul că şedinţa s-a desfăşurat în mod ilegal din moment ce ordinea de zi a nu a fost aprobată de majoritate şi a anunţat că se va adresa instanţei.
În 8 martie, Tribunalul Bistriţa-Năsăud a dat o sentinţă prin care anunţa că supleanţii USL sunt validaţi în funcţiile de consilieri judeţeni. Decizia magistraţilor a venit în urma unui proces deschis de USL având ca obiect „acţiune în constatare” prin care judecătorilor li se cerea să se pronunţe în legătură cu validitatea mandatelor celor patru.
FOARTE BINE, asta trebuie sa faca opozitia, sa cenzureze abuzul de putere al guvernantilor!
care abuz alin?…prin smecheria lor de a nu vota supleanti USL pana in 2016 si sa aibe majoritate cu tradatorul de la PP-DD tot timpul si sa fie la conducerea judetului…
Si ce ai vrea Daniel, sa mearga toti acasa si sa lasa USL-ul la guvern, la primarie, la judet, si in toate institutiile statului sa faca ABSOLUT ce vor ei si sa isi bata joc de banul public fara ca nimieni sa nu spuna nimic? Asta vrem? Nu. Bruma de opozitie, cata mai e, trebuie sa se manifeste activ
.
Ii felicit ca nu stau ca momaile, cum face PDL-ul la centru de exemplu, de zici ca e mort de 10 ani..