Directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Gavril Ţărmure, a ţinut să le reamintească celor prezenţi un text scris de Petru Creţia despre „ultimul chip” al lui Eminescu. „Cine n-a ştiut, în acest ceas, să sărute în gând, plângând, fruntea măştii lui funerare a lipsit de la sărbătoarea veacului său”, a citat Gavril Ţărmure din Petru Creţia.
El i-a mulţumit apoi secretarului de stat Alexandru Oprean de la Ministerul Culturii fiindcă a facilitat prezenţa Teatrului Muzical „Nicolae Leonard” din Galaţi la Bistriţa. Prezent în sală, Alexandru Oprean a declarat pentru Timp Online că ar fi fost păcat ca bistriţenii să nu vadă opera „Luceafărul”, ştiut fiind faptul că aici e înmormântat Matei Eminescu, dar în acelaşi timp pentru că autorul operei, Nicolae Bretan este năsăudean. „În plus, e o premieră că se joacă operă la Sinagoga Bistriţa. Cred că este un lucru minunat”, a spus Alexandru Oprean.
Concepţia regizorală îi aparţine a spectacolului prezentat duminică, la Sinagogă, îi aparţine lui Emil Pinghiriac. Bistriţenii i-au putut asculta şi aplauda pe Adrian Mărginean (tenor), Adelina Diaconu (soprană), Octavian Tudose (bas), dar şi pe Ghizela Tulvan la pian.
Opera într-un act “Luceafărul” de Nicolae Bretan, pe versuri de Mihai Eminescu, a avut premiera la data de 2 februarie 1921 la Cluj. Nicolae Bretan, născut la Năsăud în anul 1887, a fost compozitor, bariton, dirijor, regizor şi critic muzical.
Au adus-o pe Veronica Micle de la Văratec la Bistriţa?
A fost o greşeală care ne aparţine, am corectat, mulţumim!