”Am o satisfacţie, faptul că dezbaterile pe Codul Silvic este un subiect de campanie electorală înseamnă că pădurile mai au o şansă. Dacă acest Cod este atât de interesant pentru PSD încât mai necesită o dezbatere, înseamnă că în sfârşit PSD se va pronunţa ce Cod Silvic va susţine: pe cel pe care l-a semnat domnul Ponta şi încă 13 miniştri când eu eram în Cabinet sau va face un nou Cod Silvic. Faci dezbateri pe Cod înainte de a-l trimite în Parlament. Am făcut un an de zile dezbateri, am luat punctele de vedere ale celor implicaţi, Guvernul a agreat forma finală şi am trimis-o în Parlament. Dezbaterea Codului Silvic este acum în parlament, la comisii. Propunerea de modificare a Codului Silvic a liberalilor, care şi-au asumat principiile, n-am văzut o astfel de asumare din partea PSD. În bugetul de la minister sunt 30 de milioane din care doamna Pană poate face împăduriri. ce nu va semna doamna Pană am să fac eu iniţiative legislative. Dacă am fost invitată la dezbatere? Să nu avem aşteptări mai mari decât se cuvin”, a spus Lucia Varga într-o conferinţă de presă.
Preşedinta OFL a adăugat că cetăţenii au dreptul să aleagă ”între PSD, care vrea în continuare să menţină pădurea ca sursă de bani ilegali sau pe liberali, care vor să protejeze pădurea şi să o menţină ca sursă de sănătate”. ”Eu mi-am asumat ca pădurea să fie protejată, pasul următor trebuie să fie restructurarea instituţiilor de administrare şi control. Doamna Pană, la audieri, a declarat că apreciază viteza cu care am promovat aceste acte normative, că vor trebui să continue şi mi-am permis atunci să-i dau un sfat: să nu plece urechea la Romsilva, să nu se lase influenţată de Romsilva, responsabilitatea dumneaei e în faţa cetăţenilor. Se pare că de atunci până acum a intervenit ceva, nu ştiu ce. Eu mă raportez la cetăţean. E foarte bine ce se întâmplă, cetăţenii să aleagă: măsuri radicale pentru salvarea pădurii sau mai lasă aşa cum e legislaţia încă 6-7 ani ca să se poată în continuare fura, să avem sursă de bani pentru campaniile electorale”, a spus ea.
Fostul ministru a menţionat că ”nu este uşor să te lupţi cu un sistem care generează venituri ce pot fi sursă de corupţie”: ”Dacă nu facem reformă repede va fi prea târziu, într-un an-doi, vom vedea firme mici şi mijlocii de prelucrare a lemnului închise. Am vrut să stimulez prelucrarea lemnului cât mai aproape de locul de recoltare. Îmi aduc aminte cu plăcere de exemplul de la Lunca Ilvei. Am încurajat ca punerea pe piaţă a lemnului să se facă după prelucrarea lui primară. Romsilva nu vrea să facă efort, îi place aşa cum e, doreşte să se schimbe ca în Caragiale, pe ici pe colo, dar nu prin părţile esenţiale. Politica asumată de noi a fost radicală şi a avut opoziţie din partea celor care au beneficiat de furtul de lemn. Romsilva a fost prima care se opune văd la această reformă. Chiar şi Romsilva va trebui restructurată până la urmă, e o instituţie veche, supercentralizată, tot ce e în teritoriu se gestionează la centru. Politica mea a fost să descentralizăm resursa către ocoalele silvice, ca taxele să rămână la nivelul autorităţii locale. Politica va fi implementată, problema e de timp: cât îi mai pune frână PSD?”.
Deputatul PNL crede că Doina Pană ”are maturitatea politică necesară să continue ceea ce eu am început”. ”Trebuie o consecvenţă, foştii colegi din Guvern şi-au pus semnătura pe o formă a actului normativ, acum s-ar crea o premieră, când Guvernul şi-ar contrazice propriul act normativ. Se lucrează ca doamna Pană să aibă acum controlul şi la Romsilva şi la Apele Române. Problema e cât de puternică va fi doamna Pană, cele două instituţii au resurse importante, care sunt surse ale corupţiei. Dacă ai tăria să te lupţi cu sistemul, să faci ordine, atunci mergi mai departe. Ca ministru trebuie să ai tăria să spui dacă lucrurile nu merg bine. Sunt curioasă dacă doamna Pană va fi mulţumită în continuare de Romsilva. Mesajele ei sunt constructive pentru personalul din Romsilva, 17.000 de angajaţi. Făcând un calcul electoral, au zis să dea un mesaj frumos, cum Romsilva e grozavă, oamenii sunt buni. Nu poţi îndrepta dacă nu iei măsuri. Am spus că Romsilva are şi oameni buni, care se luptă să apere pădurea, dar din păcate are şi corupţi care sunt părtaşi cu hoţii şi trebuie să fie eliminaţi din sistem. Îmi doresc să aibă forţa să continue demersul început de mine”.
Adaugă comentariu