La sfârşitul misiunii sale diplomatice în Portugalia (1938-1939), Lucian Blaga a cumpărat o gospodărie ţărănească în hotarul oraşului Bistriţa, pe Dealul Cetăţii, ca loc de odihnă şi creaţie, încântat de spaţiul găsit aici.
În 1985, Dorli Blaga, fiica poetului, a dăruit şase cutii cu faianţă, cumpărate în perioada lusitană, care au ajuns în patrimoniul muzeului din Bistriţa. Acestea conţin 125 de plăci de faianţă (azulejo) din secolele XVII-XVIII, specifice artei portugheze. Ele decorau faţadele şi interioarele clădirilor: palate, biserici, vile, spaţii publice. Prin combinarea plăcilor se obţineau compoziţii de o mare diversitate: peisaje, scene biblice sau istorice, decor în formă de tapet. Expoziţia, pe lângă colecţia de azulejo, cuprinde şi imagini din timpul diplomaţiei de la Lisabona, imagini de la Bistriţa dar şi o scurtă istorie a faianţei lusitane cu imagini în care s-au identificat modelele din colecţia Bistriţa.
”Expoziţia este o trecere de la perioada de diplomaţie a lui Lucian Blaga în Portugalia (1938-1939), o scurtă istorie a faianţei lusitane şi şederea la Bistriţa pentru scurtă perioadă de timp unde achiziţionase o casă pe Dealul Cetăţii, drumul Dumitrei Vechi nr. 24. Sunt expuse şi cele 125 de plăci de faianţă (azulejos) datate între secolele XVII şi XVIII, intrate în patrimoniul Muzeului Bistriţa ce au aparţinut familiei Blaga, donate muzeului de fiica acestuia”, a precizat curatorul expoziţiei, muzeograful Elena Pleniceanu.
Foto: Facebook Complexul Muzeal Judeţean
Adaugă comentariu