Primăria Bistrița va realiza cu 8,1 milioane euro (77% fonduri guvernamentale prin PNDL și 23% de la bugetul local) drumul de acces și utilitățile aferente Complexului Wonderland din Unirea.
”Acest proiect nu înseamnă numai asfaltarea străzii, este doar o mică parte. Cea mai dificilă problemă acolo este canalizarea. Dacă făceam canalizare numai pentru Complexul Wonderland, costurile se reduceau foarte mult, puteam să facem trecerea pe sub râul Bistrița cu o singură stație de pompare. Noi practic trebuie să preluăm canalizarea de la intersecția străzii Valea Ghinzii cu strada Ghinzii și să facem încă două stații de pompare. Canalizarea este extrem de complicată. Trebuie să ducem și racordul de energie electrică, transformatoare și tot ce trebuie. Nu numai pentru Wonderland, ci pentru tot ce înseamnă cartierul respectiv. E vorba de strada Ghinzii, strada Valea Lacului, străzile cu nume de aviatori. Acolo avem documente de urbanism care arată că se dezvoltă un cartier. Ar fi mai simplu să ducem numai pentru Wonderland și pe urmă altă linie pentru restul, dar am preferat să facem pentru toată lumea de acolo, inclusiv rețea de apă”, a spus primarul Ovidiu Crețu.
El a adăugat: ”Nu putem discuta despre costuri standard. Drumul de acces se va face și din Unirea, și din Bistrița. Va trebui să asigurăm pe linia asta, dar și pe zona Wonderland, utilitățile. De aceea, proiectul este unul costisitor. Dacă discutam doar de asfaltare de gen drum județean, 279.000 de euro/km, deci fără șanț, podețe. Nu am întâlnit până acum vreo stradă în Bistrița, și am asfaltat peste 40, în care să fi făcut numai lucrarea asta. De aceea, costul este mult peste cel standard. Acolo lucrările sunt complicate și cele mai complicate sunt cele de canalizare”.
Conform proiectului, principalele lucrări sunt:
– amenajerea căilor de acces, a trotuarelor, a pistelor de biciclişti, asigurarea scurgerii apelor pluviale de pe suprafaţa străzilor de acces major pe amplasament în zona mediană a acestuia, din direcţia localităţii componente Unirea;
– strada de acces 1 (str. Valea Ghinzii de la intersecţia cu str. Ghinzii până la sensul giratoriu de la intrarea în complex);
– carosabil – L = 2520 m, l = 6 m, S = 15120 mp;
– trotuar – L = 2520 m, l = 1 m, S = 2520 mp;
– pistă pentru biciclişti – L = 2520 m, l = 2×1 m;
– canalizare pluvială – L = 1300 m, Dn = 400 mm;
– strada de acces 2 (de la podul existent peste râul Bistriţa în localitatea componentă Unirea şi sensul giratoriu proiectat ca intersecţie a celor două străzi de acces);
– carosabil – L = 1080 m, l = 6 m, S = 6480 mp;
– trotuar – L = 1080 m, l = 1 m, S = 1080 mp;
– pistă pentru biciclişti – L = 1080 m, l = 2×1 m.
Alimentarea cu apă potabilă a complexului se va face de la reţeaua publică existentă de pe DN 17 din dreptul clădirii cu nr. 117 şi are o lungime de 485 m până la râul Bistriţa. Reţeaua de apă potabilă subtraversează râul Bistriţa, subtraversare realizată prin foraj orizontal, în lungime de 50 m.
După subtraversarea râului Bistriţa, apa va fi înmagazinată într-un rezervor de 60 mc de unde, prin intermediul unei staţii de pompare, va fi pompată printr-o conductă de aducţiune (ţeavă PEHD, Pn 10 bar şi de diametru Ø 110 mm) în lungime de 2.880 m, spre rezervorul de 410 mc amplasat la cota cea mai înaltă din complexul sportiv.
În ce priveşte reţelele de canalizare a apelor uzate menajere de pe strada de acces 1 şi de pe strada de acces 2, se propune realizarea atât prin pompare forţată spre reţeaua publică de pe DN 17 cât şi prin curgere gravitaţională acolo unde panta terenului permite aceasta.
1. Reţea de canalizare menajeră str. Acces 1:
– lungime totală conductă canalizare = 2.200 m;
– lungime totală conductă refulare = 1200 m;
– staţii de pompare = 3 buc.
2. Reţea de canalizare menajeră str. Acces 2;
– lungime totală conductă canalizare = 1.112 m;
– lungime totală conductă refulare = 535 m;
– staţie de pompare = 1 buc.
Apele pluviale provenite de pe suprafaţa amplasamentului vor fi preluate de şanţul deschis pereat amplasat de-a lungul străzii de acces nr. 1 până la sensul giratoriu, iar de aici, de-a lungul străzii de acces 2 până la podul peste râul Bistriţa, unde va deversa în râul Bistriţa. Aceste şanturi vor prelua şi apele provenite din precipitaţii sau topirea zăpezii de pe suprafaţa străzilor, prin intermediul gurilor de scurgere.
Alimentarea cu energie electrică se va realiza de la staţia de 110/20kV amplasată pe str. Grănicerilor. Alimentarea cu energie electrică de bază se va realiza prin racordarea Complexului Sportiv Polivalent la o staţie de transformare 110/20kV de pe strada Grănicerilor, printr-o linie electrică subterană (LES) cu un cablu A2XSY 3x1x150/25 mmp în lungime de 4,5 km.
Alimentarea de rezervă a Complexului Sportiv se realizează din postul de transformare PT Pârtie schi – executat.
În cadrul aceleiaşi lucrări se va realiza o reţea de iluminat public în LES 0,4 kv atât pe strada Acces 1 cât şi pe strada Acces 2:
– reţele de iluminat str. Acces 1 = 2.500 ml;
– reţele de iluminat str. Acces 2 = 1.100 ml.
La tot ce se afiseaza frumos numerotta nu s-a facut un studiu de fezbilitate?
Da s-a facut pe bani multi si degeaba daca nu s-au identificat complicatiile .
Sunt bani aruncati pe fereastra ca si cei alocati partiei de schi pe care nu se schiaza.
Propun sa se rezolve problema apelor pluviale din oras, pentru ca de fiecare data cand ploua orasul are parte de o multime lacuri mai mici sau ai mari, pe care ,cu masina sau pe jos trebuie sa le traversam.
Întâmplător, între beneficiarii utilităților sunt colegul de ski Tase și vicele – finutul lui Răducu. Ceilalți votanți le vor avea în următorul deceniu. De ce? Pentru că putem!
De maine va fi numit cu acte-n regula si SEFul de la minunata partie Wonderland.
Succes pentru examenul de maine, unde numa el cu el se concureaza, ca numa el-i ginerile lu Sabau de la pesedeu si numa el-i consilier si pretin bun cu tovarasu Cretu…
Sa fie-ntr-un ceas bun, cu cat mai multe pietre si noroi pe derdelus!
Asta asa numa ca veni vorba de neamuri si cumetrii….
Propun sa-i dam si lui batar 5 mii de euro, ca-i la-nceput!