Actualitate Cultură

Lucrări de pus în ramă, expuse pe holurile CN ”Liviu Rebreanu” de trei eleve cu vocaţie de artist

Trei eleve de la Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu" Bistriţa, extrem de talentate la desen, au organizat prima lor expoziţie pe holurile şcolii. Teodora Retegan, Iulia Tămaş şi Eva Rűbl au fost încurajate să arate lumii cât de frumos desenează de profesoara lor Adriana Scripeţ. Uniunea Artiştilor Plastici le-a transmis scrisori de apreciere, iar scriitorul Ioan Pintea le-a oferit cărţi cu dedicaţie.

Expoziţia de la etajul întâi al Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, vernisată miercuri după amiaza, este alcătuită din lucrări realizate de trei eleve foarte talentate, toate trei încurajate de profesoara Adriana Scripeţ să scoată la lumină frumuseţile pe care le-au pus pe hârtie fiindcă merită să vadă toată lumea ce lucruri minunate au ieşit din mâinile lor, mai ales că niciuna nu a urmat vreo şcoală de specialitate, talentul fiecăreia fiind pur şi simplu înăscut.

Teodora Retegan, elevă în clasa a X-a C la profilul Ştiinţe ale naturii – profil la care se intră cu cele mai mari medii – ne-a declarat că de mică Teodora Retegani-a plăcut să deseneze: „Nu am făcut cursuri. Învăţătoarele m-au încurajat mai întâi. Uneori desenez în acrilic, alteori în peniţă, depinde de starea pe care o am. Eu am dat nume fiecărei lucrări pentru că am vrut să definesc ceea ce desenez. Mai departe vreau să mă îndrept spăre arhitectură”.

Iulia Tămaş, elevă în clasa a IX-a B la profilul matematică-informatică, ne-a spus că desenează şi ea de mică Iulia Tamas„orice”:  „Pentru mine, desenatul e un mod de a folosi timpul. Am făcut mai multe portrete, îmi plac oamenii, chipurile lor. Nu am decis dacă voi merge mai departe pe drumul artelor. Ceva legat de arte voi face, oricum”.

Eva Rűbl, elevă în clasa a VII-a la clasa de engleză intensiv, a expus 23 de desene.”Nu am o anume tematică, dar se duc spre fantastic, spre fantezie. Desenez când am timp, în week-end, după Eva Rublşcoală. Eu desenez ca să mă relaxez, dar unele lucruri mai bine rămân în cap decât pe foaie. Unele doar. Foarte mult îmi place să desenez în alb-negru, foarte rar în culoare. Nu ştiu să explic de ce. E mai uşor uneori să iei câteva creioane decât seturi întregi de culori. Nu am luat o decizie legată de ceea ce voi face în viaţă. Acum sunt între două cărări: vreau să mă fac biolog marin şi artist. Nu mă pot decide. Poate le fac pe amândouă”.

Directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, Constantin Rus, le-a felicitat pe cele trei eleve extrem de talentate şi le-a oferit diplome, cărţi cu autograf din partea lui Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, dar şi câte o scrisoare de apreciere din partea Uniunii Artiştilor Plastici, semnată de maestrul Marcel Lupşe care le-a scris mesaje personalizate. De asemenea, Constantin Rus a felicitat-o pe profesoara Adriana Scripeţ pentru că a avut ideea să organizeze o expoziţie pe holurile liceului.

„Sunt un admirator al frumosului şi cred că cei care se pricep mai bine decât mine vor aprecia lucrările acestor copii care sunt într-o şcoală care nu e de specialitate, copii care participă la aceste activităţi de drag şi cu drag. Eu o felicit pe Adriana Scripeţ pentru că e un ferment, se apleacă cu grijă asupra talentului acestor eleve. Cred că acestor lucrări le stă bine aici pentru că sunt create de copii, de elevii noştri, pentru că au fost gândite aici”, a spus Constantin Rus.

La rândul ei, profesoara Adriana Scripeţ le-a felicitat pe cele trei eleve talentate şi le-a spus că artişti avizaţi au decretat că lucrările lor sunt „demne de pus în ramă”.

Expoziţia va rămâne pe holurile Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa până la finalul anului şcolar.

expozitie 1 expozitie 3 expozitie 8 expozitie 7 expozitie 6 expozitie 5 expozitie 4 expozitie 2

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.