Actualitate

Lucrări în ritm susținut la Turnul Dogarilor și zidul Cetății Medievale Bistrița

Restaurarea Turnului Dogarilor și a zidului Cetății Medievale Bistrița se desfășoară într-un ritm susținut, sub atenta monitorizare a celor doi arheologi prezenți zilnic pe șantier, care colaborează îndeaproape cu echipa de construcție pentru a asigura respectarea specificului istoric.

Cele mai importante lucrări vizează restaurarea și consolidarea Turnului Dogarilor (1.195 mp) și a fragmentelor păstrate din zidul Cetății Medievale (296 mp), amenajarea poieniței pentru activități culturale și recreative, adaptarea accesului pentru persoane cu dizabilități și dotări moderne, inclusiv mobilier urban, iluminat arhitectural, sisteme de siguranță și supraveghere video.

Proiectul în valoare de 12.190.053 lei este finanțat prin PNRR și are ca obiectiv revitalizarea și valorificarea Cetății Medievale Bistrița, transformând-o într-un spațiu deschis evenimentelor culturale, turismului și comunității.

”Nu facem doar reparații. Pregătim un loc care va conta cu adevărat în viața orașului”, spune primarul Gabriel Lazany.

”Cetatea Medievală Bistrița”

Proiectul are în vedere promovarea turismului cultural, legat de spaţiile multifuncţionale din oraş, pe traseul vechiului zid de împrejmuire al cetății medievale Bistrița, zonă din oraș care poate găzdui programe culturale specifice, adaptabile la implicarea în dezvoltarea circuitelor turistice locale sau internaționale.

Pilonii proiectului vor fi două categorii de obiecte arhitecturale și anume Fragmentele din zidul cetății medievale păstrate până în prezent și Turnul Dogarilor, capabile să furnizeze o gamă diversificată de oferte vizând desfășurarea unor evenimente și implicarea unui număr mai ridicat de vizitatori sau participanți (activități în aer liber, punerea în valoare a tradițiilor, meseriilor și obiceiurilor, întruniri, etc.) într-un mediu ce poate accepta coexistența istoriei și a civilizației moderne.

Vor fi realizate intervenții de restaurare și punere în valoare a Turnului Dogarilor și a fragmentelor din zidul Cetății medievale Bistrița, care pot fi valorificate din punct de vedere turistic, precum și amenajarea terenului aferent turnului.

Obiectiv general: 

  • Revitalizarea și punerea în valoare a traseului zidului Cetății medievale Bistrița, promovarea, marcarea și semnalizarea punctelor de interes și revitalizarea turismului.

Obiective specifice:

  • Restaurarea și punerea în valoare a porțiunilor din zidurile istorice păstrate ale Cetății medievale Bistrița;
  • Restaurarea și amenajarea Turnului Dogarilor ca spațiu cu destinația de ateliere, conferințe și expozițional și includerea în circuitul turistic;
  • Amenajarea terenului aferent corespunzător zonei istorice și a scopului de obiectiv turistic al turnului;
  • Creșterea medie a numărului anual de vizitatori.

Lucrări de intervenție:

  • Restaurarea și consolidarea fragmentelor de zid și a Turnului Dogarilor;
  • Devierea și relocarea rețelelor aeriene de gaze naturale de pe zidul cetății;
  • Amenajarea terenului situat între Turnul Dogarilor și parcul Municipal pentru desfășurarea de activități cultural – artistice (teatru în aer liber); 
  • Adaptarea pentru persoane cu dizabilități a accesului în interiorul turnului;
  • Dotări interioare și exterioare pentru activități specifice (inclusiv instalații, echipamente și dotări pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță la foc, antiefracție);
  • Dotări cu mobilier urban: bănci, coșuri de gunoi, panouri de afișaj, semne de circulație, jardiniere, indicatoare stradale și turistice, elemente de signalistică, etc.;
  • Realizarea unui sistem de iluminat arhitectural a Turnului Dogarilor și a fragmentelor de zid;
  • Realizarea unui sistem de supraveghere video a spațiilor publice adiacente fragmentelor de zid păstrate și a Turnului Dogarilor;
  • Crearea de facilități/adaptarea infrastructurii/echipamentelor pentru accesul persoanelor cu dizabilități, eficiență energetică, egalitate de gen (de ex. panouri informative pentru nevăzători, becuri de tip led, senzori de mișcare, etc.). 

Sursă de finanțare: Planul Național de Redresare și Reziliență în cadrul apelului de proiecte: Promovarea celor 12 rute turistice/culturale – Programul România Atractivă, Apel 3, din cadrul Pilonului IV,  Componenta 11 – Turism și cultură), Investiția 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale

Valoare proiect: 12.190.053 lei

Valoarea totală eligibilă, inclusiv TVA aferent: 11.413.459 lei

Valoarea totală neeligibilă, inclusiv TVA aferent: 776.594 lei

10 comentarii

  • Este foarte important să nu se facă exces de zel!
    Am văzut ziduri vechi “ restaurate” de nu s-a mai păstrat aproape nimic vechi, original! Au băgat piatra, și au zidit de l-au făcut din nou 🥲 și vin turiștii să vadă zidul de dinaintea lui Vasco Da Gama, de pe vremea când țara era sub stăpânirea Maurilor (barbarilor din Mauritania) și văd betoane ieftine ……
    Atenție mare‼️ la ce restaurați, să nu stricați mai mult

    16
    2
    • Este o mică-mare problema scena în trepte care se face la baza Turnului Dogarilor şi la porțiunia de zid de lângă este perfectă pentru a se comânji grafiti pe zidul proaspăt restaurat !

      32
      1
    • N-aș călători așa departe, pana-n Portugal, ci m-aș opri în Moldova la „casă memoriala Ion Creanga” „desfigurată” și ea prin Renovare: acum e o
      „pensiune banală de două margarete cu parchet şi prize”
      🛖Modul în care a fost restaurată bojdeuca lui Creangă a generat un val de reacții negative. Personalităţi şi cititori şi-au exprimat uimirea legat de cum arată acum Bojdeuca lui Creangă: cu ciubăr, prize, parchet laminat şi ca o pensiune de două margarete.🏠
      Sursă: hotnews.ro/video-bojdeuca-lui-creanga-subiect-de-controverse-din-cauza-lucrarilor-de-restaurare

      20
      1
  • Până ce nu interziceţi complet circulaţia autovehiculelor pe Dogarilor, Mihail Kogălniceanu ( porţiunea cu zid ) , Ecaterina Teodoroiu şi Barbu Lăutaru nu aţi realizat nimic fiindcă zidul cetăţii se va deteriora în continuare oricâte restaurări aţi face voi.

    35
    4
  • Păi văd că lucrează la Turnul Dogarilor care a mai fost restaurat şi nu arată depreciat şi nu lucrează la celelalte fragmente de zid unde este jale.

    21
    2
    • Gratiile de închisoare sunt încă acolo !!!!!!!

      Zidul Cetății este cea mai veche și valoroasă parte a Bistriței .
      Zidul cumva a reușit să scape tuturor dezastrelor, pe porțiuni a reușit să scape de decretul pricipelului Austriac carea vrut să-l dărâme integral, a reușit să scape furiei comuniștilor însă se pare că nu reușește să scape de acești noi administratori inconștienți ai orașului. Zidul Cetății trebuie restaurat și pus la adevărata valoare printr-un sistem de lumini monumental. Pentru protejarea lui trebuie interzis accesul autovehiculelor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălniceanu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru, și trebuie încurajat pe aceste străzi doar accesul pietonilor și bicicliștilor, împreună cu pista de biciclete și aleia de pe valul de pământ de apărare din Parcu Mare vor face o buclă agreabilă de plimbare cu bicicletele și pietonală. Aceste străzi pot fi incluse în traseul Turistic de timp Urme de Pași numit ” Pe urmele Cavalerilor ” care cuprinde străzile Dogarilor-Mihail Kogălniceanu- Ecaterina Teodoroiu-Barbu Lăutaru-C R Vivu-Bisticioarei-Crinilor-I Slavici- Subcetate până la ruinele primei Cetăți a Bistriței de pe Dealul Cetății acolo unde se vede acum antena de telefonie mobilă.
      https://www.youtube.com/watch?v=pVN89ZQt0hQ

      24
      2
    • Copiii de la Colegiul Liviu Rebreanu au identificat un traseu frumos până la Cetatea Bistriţei de pe Dealul Cetăţii.
      Până acum cei din Primărie nu au putut găsit 5 litri de vopsea cu care să marcheze acest traseu care a marcat istoria oraşului.
      Sper din suflet ca Primarul Lazany să-l marcheze cât mai curând şi să-l introducă în circuitele turistice publicate online deoarece acest lucru se poate face rapid nu este mare lucru şi nu este mare chetuială.

      https://chl.cnlr.ro/routes/4/la-antena

      19
      1
    • Noi, cei care locuim pe strada Dogarilor, tocmai ce am depus la Primăria, Bistrița, în atenția D-lui Primar o adresă/soliSă sperăm vă va i renovată și această porțiune a ziduluicitare de a fie oprită circulația mașinilor în această zonă. Mă bucură faptul că și alți cetățeni sunt de părere cu noi! 👍

      6
      2
    • După cum se poate vedea în pozele de prezentare a proiectul din articolul Timp Online de mai jos.
      În proiect este prevăzut pe partea dinspre Parcu Mare a Turnului Dogarilor un gard înalt care va optura vederea oamenilor spre Casa de Cultură 🤢.
      Oare le este ruşine cu Casa de Cultură făcută de saşi cârnăţari de au opturat vederea cu acel gard ?! 😱
      Acest gard trebuie mutat pe partea cealaltă a Turnului Dogarilor dinspre oraş pe partea cealaltă a străzi Dogarilor să nu se mai vadă urîtănile de blocuri comuniste care sunt ca nuca în perete acolo lângă Turnu Dogarilor.

      https://timponline.ro/restaurarea-si-punerea-in-valoare-a-zidului-cetatii-si-turnului-dogarilor-12-mil-lei/

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.