Lucrările de reabilitare a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud bat pasul pe loc din cauza firmei care a contractat investiţia şi care are probleme financiare. Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a anunţat că, imediat după sărbătorile de iarnă, va pune piciorul în prag întrucât termenul de finalizare a proiectului este deja depăşit.
„Din păcate, din cauza neseriozităţii unei companii, şantierul de la Complexul Muzeal este întârziat. Imediat după sărbători, o să-l rog pe domnul director Gavrilaş să convoace toţi factorii implicaţi în acest proiect să vedem ce este de făcut. În acest moment, din câte ştiu eu, au făcut lucrarea în procent de 60-70%. Sper să nu greşesc. Firma nu lucrează, are tot felul de probleme, e în insolvenţă. Noi avem banii în cont, dar nu îi putem plăti pentru lucrări neefectuate”, a spus şeful CJ într-o emisiune la AS TV.
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud derulează proiectul ”Concept de amenajare, funcţionare şi revitalizare a unor spaţii interioare şi curţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud”, finanțat de Ministerul Culturii din fonduri norvegiene prin programul ”Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”, cu o valoare inițială de 6.171.949 lei (1.397.158,80 euro).
Perioada de implementare a proiectului a fost modificată inițial de la 17 luni la 20 luni, respectiv din 19 decembrie 2014 până în 31 iulie 2016, apoi de la 20 la 23 de luni, respectiv din 19 decembrie 2014 până în 31 octombrie 2016. CJ a prelungit în noiembrie 2016 perioada de implementare a proiectului de la 23 la 29 de luni, mai exact până în data de 30 aprilie 2017, iar valoarea totală a proiectului se majorează, ca urmare a adăugării unor activități noi (amenajare teren, cheltuieli de management, consultanță, etc.) cu suma de 571.985,45 lei, respectiv de la 6.250.379 lei la 6.822.364,45 lei, reprezentând valoarea eligibilă majorată a proiectului, de 6.493.998 lei, și cheltuielile neeligibile de 328.366,45 lei. În 8 aprilie, CJ a alocat suplimentar 500.000 de lei pentru pentru derularea fără sincope a proiectului, până la obținerea următoarei tranșe de bani de la Ministerul Culturii.
Executantul lucrărilor: SC Electra Geniu SRL Deva.
Proiectul vine cu noi soluţii de mobilare şi expunere; utilizarea mijloacelor multimedia pentru diversificarea şi eficientizarea transferului de informaţie către public, creşterea atractivităţii domeniilor de interes; asigurarea de spaţii multifuncţionale, care să permită conferinţe de mică şi medie anvergură, prezentări, lansări de carte, expunere de suveniruri, mese rotunde, evenimente de profil, evenimente pentru comunitate etc.; asigurarea mediului care să favorizeze şi să catalizeze interacţiunea între comunitatea locală, turişti, invitaţi, personalităţi în domeniile de interes ale muzeului; regenerarea secţiei Ştiinţe naturale, o nouă scenografie de expunere şi contact al publicului cu exponatele şi informaţiile; deschiderea unor spaţii noi în demisolul muzeului pentru asigurarea unui cadru inovativ de contact al publicului cu informaţiile relevante; remedierea unor porţiuni degradate şi a unor aspecte nefuncţionale; reconsiderarea curţii interioare ca spaţiu de interacţiune şi cunoaştere.
Subsolul va deveni spaţiu interactiv de creaţie, curtea care va avea sistem de iluminat ambiental va fi împărţită în mai multe zone – urbană (parc tematic cu spaţii verzi, două fântâni arteziene), rurală (alei, gazon, marcarea bisericii din lemn), piaţă volantă pentru târguri şi expoziţii. În timpul lucrărilor se vor crea 63 de noi locuri de muncă, iar după finalizare vor fi şase noi posturi: două de supraveghetor, două de ghid galerii de artă şi două de ghid obiective culturale. În urma activităţilor prevăzute prin proiect, secţia de istorie naturală va fi dotată corespunzător, în conformitate cu normele internaţionale de conservare şi prezentare, precum şi potrivit obiectivelor de creştere a atractivităţii a muzeului, inclusiv cu proiector 3D, microscoape şi panouri de informare multimedia.
Astfel, proiectul îşi propune ca, printr-o suită de măsuri de dotare şi modernizare, să pună mai bine în valoare patrimoniul cultural existent, să consolideze calitatea muzeului de reper important în turismul cultural şi istoric, să regenereze imaginea muzeului, utilizând soluţii inovative preluate din experienţa internaţionale şi integrate şi adaptate potrivit specificului Muzeului Judeţean.
Şi au tăiat din nou porcul de Crăciun în curtea muzeului, în mijlocul şantierului?
Da, și ce, crezi că porcului i-a păsat?