Adevărat a înviat! Lumea creștină se bucură de sărbătoarea care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos. Ortodocșii, catolicii și protestanții celebrează Paștele la aceeași dată anul acesta, așa cum a fost ultima oară în 2014 și cum se va mai întâmpla abia în 2025. Învierea din morţi a lui Iisus Hristos este semnul biruinţei sale, iar celebrarea Învierii rămâne de milenii cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii.
De Paşte, nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă, bucuria fiind sentimentul care domină Învierea.
Numeroși credincioși au participat la slujbele oficiate la bisericile din Bistrița în noaptea de Înviere, primind cu emoție Lumina adusă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim și cu mare bucurie vestea Învierii Mântuitorului. O veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul „Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu „Adevărat a înviat!”.
În bisericile ortodoxe, slujba de Înviere a început în interiorul lăcaşurilor de cult. Învierea Mântuitorului este proclamată în afara bisericii pentru că ea priveşte pe toţi oamenii. La miezul nopţii, preoții au ieșit din biserică având lumânarea aprinsă şi i-au îndemnat pe cei prezenţi: „Veniţi de luaţi Lumină!”. După ce lumânările oamenilor s-au aprins aprins, alaiul având în frunte preoții a înconjurat biserica de trei ori, cântând „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.
Și anul acesta, Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în Bistrița-Năsăud. O delegaţie a Protopopiatului a mers la Cluj, la aeroport, şi a luat lumina adusă cu un avion de la Bucureşti. În drum spre Bistriţa, maşina a oprit la mai multe intersecţii unde au aşteptat preoţi din alte parohii, aşa încât Lumina Sfântă a fost dusă şi în cele mai îndepărtate colțuri ale județului.
Imaginile pe care vi le oferim sunt realizate la Biserica Protopopiatului Ortodox Bistrița, de la Coroana.
Traficul rutier a fost restricţionat sâmbătă noaptea în unele zone, iar echipaje ale Poliţiei Rutiere i-au redirecţionat pe şoferi pe alte străzi pentru a le crea tot confortul credincioşilor care au participat la slujbe. În jurul bisericilor s-au mai aflat patrule de jandarmi şi poliţişti comunitari care au vegheat la păstrarea ordinii şi liniştii publice.
Slujba Sfintelor Paşti în Biserica Romano-Catolică
Ritualul Învierii începe prin binecuvântarea focului şi aprinderea lumânării pascale, simbol al luminii lui Cristos cel Înviat. Timp de aproape o oră, lecturile din Vechiul şi Noul Testament le amintesc credincioşilor făgăduinţa lui Dumnezeu, Creator şi Mântuitor, de a fi mereu alături de om, o făgăduinţă ce culminează cu Vestirea Învierii. Puţin timp înainte de miezul nopţii, clopotele bat din nou, după o tăcere de trei zile. Tot atunci, pentru prima oară, după 40 de zile de post, se intonează cântarea ”Aleluia”. Acest cuvânt ebraic, care înseamnă „Lăudaţi pe Domnul”, devine, începând cu această noapte, o invitaţie la mărirea lui Dumnezeu.
Lumânarea pascală, cufundată în apa botezului, aminteşte faptul că prin botez fiecare creştin moare şi învie odată cu Cristos. Făcută din ceară albă, lumânarea are trasat pe ea semnul crucii. Chiar la începutul celebrării, deasupra acestei cruci este înscrisă litera grecească Alpha, iar dedesubt Omega, prima şi ultima literă din alfabetul grecesc. Cele 4 cifre ale anului sunt trecute între braţele crucii. Lumânarea este simbolul prezenţei permanente a lui Cristos.
TIMP ONLINE VĂ UREAZĂ SĂRBĂTORI FERICITE!
Adevărat a înviat! Sărbători pascale fericite Timponline și cititorilor!
prea fain.