Actualitate Recomandări

Luna aceasta, al treilea ”Asalt al Tăușoarelor”

În perioada 27-29 iulie are loc a treia ediție a taberei de explorare speologică ”Asaltul Tăușoarelor”. Obiective: cartarea Galeriei Pepitelor din dreapta Galeriei de Înaintare, sub Cascada Triplă, cățărarea și explorarea unor hornuri din Galeria de Înaintare, aval de Cascada Triplă, epuizarea potențialului de dezvoltare al cavernamentului, între Puntea Mare și ”La cană” (intersecția cu Galeria Alpiniștilor).

Peştera Tăuşoare ascunde o succesiune de galerii care se întind pe aproape 17.000 de metri. Este peştera cu cea mai mare lungime a galeriilor din Carpaţii Orientali. Într-o sală aflată la peste 4 kilometri şi jumătate distanţă de intrarea în peşteră se află o cascadă de 15 metri înălţime. În peşteră sunt trei sute de metri de galerii active, străbătute de râuri subterane.

Peștera și situl suprateran protejat se află în custodia Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. Custodele peșterii este Crin Triandafil Theodorescu.

Începând cu jumătatea lunii octombrie, chiropterele încep să formeze colonii în vederea hibernării, iar peștera nu mai poate fi vizitată decât de către custode, în vederea desfășurării activităților de menagement al sitului protejat. Situl de importanță comunitară RO SCI 0193 Peștera Tăușoare este parte integrantă a rețelei de arii protejate Natura 2000, și este habitatul de hibernare a aproximativ 10.000 de lilieci, fiind a treia peșteră din România ca număr de exemplare adăpostite pe timpul iernii. De asemenea peștera este ”casa” în care trăiesc mai multe viețuitoare troglobionte, dintre care unele endemice (nu se regăsesc în altă parte a lumii, ci strict în acest sit). Pe mediu abiotic, peștera adăpostește minerale rare (mirabilitul, oulofolitele laminate), formațiuni geologice unice pe plan mondial (nodulii carbonatici sinergetici, cunoscuți ca ”bilele de Tăușoare”) sau rare (helictite, speleoteme de argilă).

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.