Comuna Lunca Ilvei, unde o rupere de nori a inundat duminică seara zece gospodării, doi agenți economici, trei hectare de teren și mai multe străzi, este la rândul ei o campioană la tăiat păduri. În a doua parte a lui 2019 și în prima jumătate a lui 2020, Primăria a scos la vânzare lemn care ar încăpea în peste o mie de vagoane de tren.
Lunca Ilvei deține 6000 de ha de pădure, administrate de Ocolul Silvic Valea Ilvelor, și a scos la vânzare numai în acest început de an, peste 12.000 de metri cubi de lemn. Este vorba de 11.825 de mc de rășinoase, peste 500 de mc de fag și alte specii. Toate acestea ar încăpea în 300 de vagoane de tren.
În a doua parte a anului 2019, Primăria Lunca Ilvei a scos la licitație 28.775 (720 de vagoane de tren) mc de lemn astfel:
- 12.07.2020 – 300 mc lemn pentru cherestea
- 03.08.2019 – 308 mc lemn fasonat cherestea
- 03.09.2019 – 774 mc lemn foioase și rășinoase pentru construcții și lemn de foc
- 07.10.2019 – 9469 mc rășinoase și fag
- 21.10.2019 – 701 mc rășinoase și fag
- 02.12.2019 – 17.223 mc din care 16.170 rășinoase și restul fag
În 2016, Garda Forestieră Cluj era sesizată despre faptul că s-au dat aprobări pentru amenajare hidroenergetică – centrale hidroelectrice de mică putere pe râul Ilva, amonte de satul Lunca Ilvei și pentru tăierea unei suprafețe de pădure de 0,7242 ha pentru amplasarea acestei investiții.
”Atragem atenția că nu este o scoatere temporară din circuitul silvic, ci o scoatere definitivă mascată, pentru că nu este fezabil ca peste țeava îngropată să se planteze arbori care să edifice o pădure. (…) Deși scoaterea din circuitul silvic nu a fost aprobată, pădurea a fost deja tăiată pe traseul aducțiunii, după cum reiese din imagini luate în data de 05.10.2016.
Vă solicităm să verificați legalitatea tăierii arborilor, care a avut loc pe traseul aducțiunii, pe valea Ilvei, amonte de Lunca Ilvei. Vă solicităm, de asemenea, să nu avizați scoaterea din fondul forestiere a supafeței de 0,7242 hectare pentru o nouă agresiune ilegală asupra unei văi carpatine”, a transmis atunci Călin Dejeu care a inițiat și o petiție online ”Stopați distrugerea Văii Ilvei”, semnată de 2500 de oameni.
În Strategia de dezvoltare a comunei 2014-2020 scrie că ”Lunca Ilvei a fost şi este unul dintre punctele importante de exploatare şi prelucarea a lemnului, în comună existând fabrica SILVANIA INTERNATIONAL PROD SRL, unde lucrează marea parte a populaţiei ocupate. Pe lângă fabrica de exploatare şi prelucare a lemnului, există în Lunca Ilvei 14 societăţi comerciale (SRL) care au ca obiect principal de activitate exploatarea forestieră sau tăierea şi rindeluirea lemnului, acesta constituind activitatea economică principală în comună. (…) Există câteva societăţi în Lunca Ilvei care au domeniul secundar de activitate exploatarea sau prelucararea lemnului, însă persoanele care lucrează aici nu sunt declarate, crescând astfel munca “la negru”, în detrimentul economiei”.
Primăria Lunca Ilvei este condusă de Flaviu Lupșan, inițial PD/PDL, acum PNL, și de Titu Someșan, viceprimar, de la același partid. Potrivit unor imagini trimise de cititorii Timp Online, acesta din urmă ar fi ras pur și simplu o pădure sub pretextul că este proprietatea lui.
Meritam pedeapsa cea mai grea de la CREATORUL acelor materiale pe care le furam . AURUL VERDE il furati fara frica de la Dumnezeu, si va intrebati de ce va bate ? El ne da noua voie sa ne ducem acasa exact cat ne trebuie insa noi oamenii prosti si lascomi am nesocotit masurile . Deosebirea intre noi si celelalte vietuitoare la fel de nobile ca si bipezii este una cat se poate de adevarata. Ele mananca si isi procura cele trebuincioase atat cat este necesar zilnic , noi cei din varful piramidei trofice ne dam grozavi stapanitori ai planetei si resurselor pe care le depozitam cu o lacomie morbida. Dar toate pana intr-o zi. Vine lento din spate cate o nota de plata extrem de greu de platit. Covid + inundatii + nor toxic de la o centrala nucleara din Russia baga groaza in lume. Este combinatia perfecta prin care Dumnezeu incearca sa zica HO !
Până zice altcineva, să se ducă oamenii la vot și să schimbe lucrurile fiindcă stă în puterea lor.
mafia lemnului + mafia microhidrocentralelor = reteta dezastrului
Foaie verde Doina Pană
Bunâ-i radarul de-o zamă
Cu rântaș si cu mercur
Că pe stat îl doare-n c…r
****
Cu grebluțele din fier
Deneș face mobilier
Nu din lemn de rășinos
Că lo pus golanii jos
****
În vagoane lo-ncărcat
Spre Austria o plecat
Și ca să nu-mi uit ideea
Hai la humă în IKEA
****
FRASINUL de calitate
V-a făcut un MIS măi frate
Din topor si din secure
A-ți rămas cu fragi și mure
****
Plânge amărât popor
Și votează mai cu spor
Toți analfabeții frate
Hai la vot, căci chiar se poate!
Intr-o padure matura eroziunea solului intr-un an este de 0,2 tone de sol pe un ha. In una taiata eroziunea este de 1.500 tone sol per an si pe un ha, adica amploarea dezastrului creste de 7.500 de ori . Astfel pt. refacerea a 2cm de sol nou trebuie sa treaca 500 de ani. Padurile au o capacitate de retinere si stocare a apei de ploaie de 10.000 mc pe un ha pe un an de zile.Restul de 6-7000 mc se imagazineaza in solul afanat de radacinile groase si profunde. Mai vreti date ? Cautati-le si singuri ca eu le stiu din tinerete de la scoala .Puneti mana pe date si statistici nu intai pe DRUJBA !
Pădurea nu a fost și nu este un bun de preț și o valoare pentru edilii care administrează unitățile administrativ-teritoriale, pentru că ei înșiși nu sunt niște inși care să aprecieze calitatea și profesionalismul, fiind niște unii catapultați în pozițiile deținute de niște partide care nu vizează competența, valoarea morală și grija pentru comunitate și mediul ce o înconjoară, ci interesul mărunt, jocurile de culise și avantajele imediate ce le mână în luptă. De asemenea, măsurile de protecție a mediului, printre care și managementul de gestionare a deșeurilor, lipsesc cu desăvârșire, de ce? Simplu, mediul înconjurător nu reprezintă o prioritate pentru ei, reprezintă o prioritate doar în măsura în care furnizează beneficii palpabile, materiale, resimțite în buzunare, conturi sau în declarația de avere, dacă nu, acestea sunt trecute la și altele. Acești indivizi își aduc aminte de lipsa digurilor, de lipsa amenajărilor și curățării râurilor și malurilor acestora, de defrișările masive, de poluarea excesivă, de debandada depozitării deșeurilor, de lipsa politicilor integrate de protejare și regenerare a mediului numai în momentul inundațiilor sau a altor cataclisme naturale, vorba vine, naturale, ele sunt artificiale, create de mâna omului, de nepăsarea sa și de imensa prostie din capul său. Am spus că-și amintesc doar dinsimplul fapt că așa cum își amintesc, așa și uită de repede, după trecerea emoției și a stării de fapt, cum ne este obiceiul, uităm repede, atât inșii care se declară dispuși să ia cele mai potrivite și urgente măsuri, cât și noi, care, luați cu problemele cotidiene, luăm presiunea de pe ei, lăsându-i să nu facă în continuare nimic. Acești impostori, denumiți generic administratori de comunități își vor aduce iarăși aminte de aceste probleme, fie în campaniile electorale, când se vor jura pe ce stă soarele și pe orice, că vor rezolva problema în mandatul viitor, doar să le fie încredințat, fie când un nou cataclism meteorologic va lovi comunitatea în cauză, când vor găsi scuze, dar vor promite cu mâna pe Biblie, ei fiind recunoscuți ca mari creștini, că vor face, dar cu aceleași rezultate consemnate și anterior, cu tot jurământul și cu toată credința „împrăștiată” de fiecare dată peste tot. Și, legat de defrișări și de poluarea continuă a mediului, pentru care aleșii neamului nu iau nicio măsură serioasă și concretă, deși o promit de nenumărate ori, cine este de vină? Cine îi tot alege pe acești impostori, deși de fiecare dată promisiunile lor se dovedesc a fi simple minciuni? Nu se aleg ei, ci tot noi, „bravii” și „raționalii” românași. Atunci ne merităm soarta și nu avem de ce să ne revoltăm, suntem victimele propriilor noastre decizii, care, după câte se vede, sunt la fel de proaste, dar mereu aceleași.
Credeți că le a păsat că prin acțiunile lor vor determina schimbări climatice iremediabile? Oamenii ăștia sunt ca lăcustele , rad totul în calea lor! Doar să si facă plinul la conturile bancare.
Când schimbările astea climatice vor face de nelocuit anumite zone din România, să fiți siguri că ei își permit să se mute în orice parte a globului pământesc au chef . Au bani să și trăiască acolo tot restul vieții , fără să mai muncească o zi măcar .
Copiii acestor oameni sunt acei Mitică „ciasuri” cu n diplome cumpărate si care ajung șefii copiilor nostri. Iar ei vor urma exemplul părinților lor: când le vor fi pline conturile o vor întinde de aici în pas alergător, spre alte zări mai senine .
Tristă soartă are săraca noastră țară , să hrănească la infinit niște căpușe nesătule de care nu mai putem scăpa.
Le tai un cap ,le cresc alte trei în loc, ca hydrei mitologice ..
Dacă ne uităm la cei care lucrează în domeniul silvic, s-au la firmele de exploatare și transportul busteanului toți sunt putrezi de bogați, sunt din ei care habar nu au să scrie și să citească, dar știu să manuiasca drujba.
Vai si amar a ajuns comuna noastra, rusine ..
Aceeasi poveste ca pe Jiu:
https://www.romaniacurata.ro/taierile-masive-din-muntii-valcan-cauza-inundatiilor-din-uricani/
Isi merita soarta
Corect, trebuie să fie păduri pentru consum(cu lemn cu creștere rapidă și lemn cu creștere lentă …) în care după fiecare exploatare să fie replantari și păduri seculare(rezervații, protejate….) în care să nu se taie deloc.