”Referitor la scandalul din comisii pe Codul Silvic, se pare că fostul ministru Doina Pană și actualul ministru al Apelor și Pădurilor Ioan Deneș nu se înțeleg sau nu ajung la un consens. Eu am avut această poziție dintr-un motiv foarte simplu: amendamentul a fost adus în fața comisiei cu 5-10 minute înainte. Știu că trebuie să rezolvăm această criză a lemnului de foc, dar nu sunt un profesionist în silvicultură și nu am avut timp să întreb experții în domeniu, să văd ce doresc și companiile care exploatează lemn, ce doresc primarii, să vorbesc cu cetățenii. Am nevoie de măcar o săptămână să pot să studiez și să dau un vot responsabil. Eu susțin scăderea prețului la lemnul de foc, vreau ca oamenii să aibă acces la el, în același timp trebuie să ne gândim și la cei din mediul privat. Trebuie să fiu informat. Până va ajunge în plen voi vedea care este de fapt problema, mă voi întâlni cu cei direct implicați, și voi vota responsabil în Parlament”, a declarat într-o conferință de presă președintele PMP Bistrița-Năsăud, deputatul Ionuț Simionca, legat de modificarea unui articol din Codul Silvic în ceea ce privește lemnul de foc pentru populație.
El a adăugat: ”Când vezi doi oameni din PSD, un fost ministru și actualul ministru, că se bat cap în cap nu te poți băga în jocul lor politic, în lupta lor. PSD a fost cu actualul ministru. Problemele interne ale PSD nu mă privesc, eu zic să și le rezolve, ar trebui să lase disputele politice deoparte și să se gândească la cetățeni, să vină cu soluții clare. Ai un fost ministru care are cât de cât experiență, nu este inginer silvic dar fiind în minister câțiva ani deprinzi anumite lucruri, și un actual ministru care nu vine din zona silvică și aduce o propunere legislativă, deci unul cu experiență în minister și unul nou în minister, iar ei se contrazic. E o problemă a PSD care trebuie rezolvată, pe bistrițeni nu-i interesează luptele interne din PSD. Sunt niște interese undeva, ale celor din PSD. Într-o democrație, cetățenii trebuie să trăiască, firmele trebuie să trăiască, trebuie să găsești soluții să fie toată lumea mulțumită. Când ai legi proaste ajungi la astfel de dispute. De aceea multe legi trec prost, pentru că le bagă în față pe repede înainte, urmărind un interes. Eu, spre exemplu, am promovat o lege privind bariere la calea ferată ca să nu mai existe accidente. Așa ar trebui să se gândească toți, ce pot face pentru cetățeni, să lase deoparte luptele interne sau interesele lor financiare”.
Referindu-se la mitingul PSD din 9 iunie, Ionuț Simionca a afirmat: ”Mi se pare anoirmal să ai Guvern și să scoți oamenii să demonstreze practic împotriva propriului Guvern, e anormal. Cum anormal e ca și în anul în care sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire noi să fim dezbinați”.
În comisiile de specialitate din Camera Deputaților, de Agricultură și de Mediu, s-a votat modificarea unui articol din Codul Silvic care asigura populaţiei lemn de foc cu aproximativ 150 lei/mc, dar scădea afacerile marilor procesatori din industrie. Efectul modificării va fi, cel mai probabil, creşterea preţului lemnului de foc pentru persoanele fizice la 700 lei/mc sau mai mult, a declarat fostul ministru al Apelor și Pădurilor, deputatul PSD Doina Pană.
Dintre deputaţii prezenţi, au susţinut punctul de vedere al fostului ministru Doina Pană doar trei deputaţi UDMR. S-au poziţionat împotrivă deputaţii PSD, ALDE, PNL şi PMP, inclusiv Ionuţ Simionca de la PMP.
Parlamentarii au modificat articolul 59, alineatul 5 din Codul Silvic. Acesta suna iniţial: „Lucrările de îngrijire și conducere a arboretelor, tăierile de igienă, precum și tăierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafețe compacte de maximum 3 ha, executate în fondul forestier proprietate publică a statului, se realizează de către administratorii prevăzuți de lege, prin exploatare în regie proprie, cu forțe proprii sau prin prestări servicii cu operatori economici atestați pentru lucrări de exploatare forestieră”. La acest articol s-a adăugat posibilitatea exploatării lemnului ”la picior” (adică direct din pădure) de către agenții economici.
Până acum, potrivit Codului în vigoare, Romsilva nu putea decât prin forțe proprii sau angajând companii să exploateze lemnul, să-l aducă în depozite, să-l sorteze și abia apoi să-l vândă, iar populația beneficia de un preț social, care anul trecut a fost 156 de lei/metru cub. Acum însă, Romsilva va putea vinde lemul direct din pădure agenților economici, care la rândul lor vor putea face ce doresc cu el.
Pesedeuu e pe faras. Sobolanul Ponta (asa-i zice mafiotul Dragnea) rumpe-n patru asa zisul partid social.Urmariti ce o zis primarul pesede din Cavnic. Gasiti pe facebook pe acest curajos. Bravo lui !
Doamna ministru Pana abordeaza problema din punct de vedere electoral . Daca duci pretul lemnului de foc la 700 de lei / mc provoci revolta oamenilor care-si incalzesc locuintele cu lemne si nu-s deloc putini . Ministrul Denes actioneaza la influenta si interesul companiilor din domeniu , care evident ca vor sa scoata profit maxim in detrimentul cetatenilor . Se vede clar ca interesul public este lasat la o parte , in favoarea interesului de grup .