”Centrul istoric nu trebuie modernizat având un puternic caracter medieval, dar reabilitarea clădirilor și mai ales a fațadelor este prioritară”, a declarat viceprimarul Cristian Niculae care are un plan legat de acest lucru, inspirat inclusiv din bunele practici ale celor de la Primăria Oradea.
”Trebuie să găsim soluții să îi sprijinim pe proprietari să își reabiliteze clădirile. Am identificat câteva, iar una a fost aceea să facem centrul istoric să fie viu, să se creeze un vad comercial, iar firmele care au spații comerciale acolo să aibă vad. Am mutat acolo Nunta Zamfirei care se desfășura în fața Palatului Culturii. Apoi a mai fost Stretfood Festival care a avut mare succes. A fost plin pietonalul. Vom crea și alte evenimente. Aducerea a cât mai multor evenimente în centru va crea un vad comercial pentru cei care au magazine, terase, restaurante, va face acele afaceri profitabile și îi va stimula pe proprietari să investească în ele. Clădirile din centru sunt foarte mari și sunt multe familii în curți. Eu cred că, în viitor, dacă vom avea cât mai multe evenimente, dacă aceste clădiri vor aduce cât mai mulți bani în buzunarele oamenilor, fațadele vor arăta bine. Trebuie să venim și noi cu cât mai multe măsuri de ajutorare a acestor proprietari să avem un centru istoric cât mai frumos”, a spus Niculae.
Potrivit acestuia, din 670 de clădiri aflate în perimetrul centrului istoric, circa 180 sunt scutite de taxe fiind monumente istorice.
”Sunt însă peste 500 de clădiri care nu sunt monumente istorice, iar proprietarii plătesc impozite. Societățile comerciale plătesc impozite, doar persoanele fizice din cele 180 de clădiri sunt scutite de taxe și impozite. Am văzut că Primăria Oradea a creat un fond prin care primăria a pus an de an câte un milion de euro, bani din care au fost ajutați proprietarii cu creditare fără dobândă. Am mai multe planuri de acest fel, dar nu vreau să le discut acum. Este unul din proiectele mele să reabilitez centrul istoric și să folosim patrimoniul medieval în scop turistic”, a declarat el.
Întrebat dacă în perspectivă zilele Bistriței ar putea avea loc doar în centrul orașului, Cristian Niculae a răspuns că sărbătoarea se va desfășura tot ca până acum, la Viișoara și Bistrița, fiindcă nu e oportun să fie adusae tarabe cu mici pe pietonal deoarece s-ar degrada mult zona, ceea ce nu este de dorit.
Da, o viziune corectă.
Am vazut ca e un om serios, harnic, acest domn. Și care ascultă oamenii atunci când il caută cu o problemă.
Vorbesc din experiență.
Sper să reușească să facă ce si-a propus in 2020!
Fiind unul din locuitorii centrului istoric , doresc sa aiba dreptate acest om (desi nu am incredere in promisiunile electorale).intradevar fatadele centrului arata ca dupa razboi, insa ce putem face daca unii dintre locatari nu sunt de acord cu majoritatea (vorbesc despre imobilele unde sunt mai multi proprietari).Intrun fel sau altul ar trebui obligati la aceste reparatii.dar..
Inca de pe vremea vicelui Florin Gaurean am fost singurul bistritean care am depus in CL mai multe poze cu fatadele si cornisele zdrentuite de nepasare si care pt. pietoni sunt un real pericol. Ma mir ca pana in prezent nu a murit nimeni lovit de caramizi si tigle si tencuieli. Am depus si o petitie in acest sens si am adaugat special ca avem LEGEA FATADELOR promulgata in primul mandat de Presedintele IOHANNIS. S-au uitat cu totii ca BOII la ele si nu au schitat o idee macar . Asa ca draga vice NICULAE ma ai partener aici si nu imi fura startul . Cauta pozele prin Primarie daca mai exista ai un material bun. Depinde daca nu le-o tapat CRETU la cosu de gunoi ?
Adevarul e ca vicele nu are nimic de facut, numai să vă fure dumneavoastră startul domnule Bălan!
Nu de poze si de aratat cu degetul avem nevoie dom’ Bălan ci de oamenii de actiune. Poze știm face toți!
Voi verzii, atâta știți… Bla, bla…
Restul….Zero barat!
Are dreptate domnul viceprimar, cand toate clădirile vor fi folosite în scop comercial si vor aduce profit, vor arata ca la Viena.
Cu populație romă în ele, nici o șansă! Insă e nevoie de ceva timp ptr asta.
Unii chiriași romi au devenit proprietari, ptr ca potrivit legii le-au cumparat pe nimic.
Acum ei trebuie convinși sa le vândă și sa se mute de acolo.
Decizia de a duce romii în centru a fost extrem de greșită , s-a facut cu zeci de ani în urma si acum tragem ponoasele.
Singurii care vor reabilita si vor intretine cum trebuie cladirile vor fi cei care vor realiza plus valoare din ele.
Da, trebuie creat vad comercial si dată valoare economică cladirilor! Este singura șansă.
Filimoane , daca votezi unilateral sigur ca este egal cu O si te lasi purtat de bla, blaurile de campanie. Noi VERZII nu avem sprijin de la un alegator ca tine pt. ca aici trebuie minime cunostinte despre starea Mediului si nu numai cand votezi un astfel de partid. Bine ca AUSTRIA cel putin intra la guvernare in premiera anul acesta cu VERZII. Dar un individ ca tine cand viziteaza Austria ramane cu gura cascata. Sunt constient ca noi romanii suntem coada Europei aproape la toate capitolele, dar menirea noastra este sa desfundam urechile si sa deschidem ochii celor care vor sa schimbe lucrurile in tara asta. Sunt sigur ca odata cu suferintele tot mai mari cauzate de schimbarile climatice si romanii tineri se vor trezi in privinta schimbarii clasei politice. Odata cu disparitia fizica a unui electorat morocanos, imbatranit si asistat VERZII de Romania vor fi alesi candva. Sa nu crezi ca pana atunci eu nu am ce manca si nu pot dormi de grija asta . Pierderea este a tuturor ca noi nu vrem sa demaram politici de MEDIU serioase. LA MULTI ANI !
Într-adevăr evenimentele de pe centru aduc în fiecare an tot mai mulți bistrițeni, cu toate ca se deschid terase noi în fiecare an în zilele festive nu găsești un loc. Doamne ajută să se facă și la noi și am avea un centru foarte frumos!
Este imperios necesar sa se intervină asupra centrului vechi. Ar fi păcat de istoria orașului sa le lăsăm sa se degradeze și mai mult. Musai, trebuie găsite soluții pentru salvarea clădirilor. Și, pe urma centrul vechi e mândria bistrițenilor. Nu are rost sa amintim ce s-a realizat în marile capitale europene și la cum arată clădirile, monumentele din aceste orașe, este de ajuns sa privim către Oradea, Sibiu, Timișoara, Cluj. Abia aștept sa improaspătăm și sa reanimam și centrul orașului Bistrița.
Solutii pentru reabilitarea cladirilor istorice există, iar Primaria Bistrita nu trebuie decât să facă din aceasta o prioritate si să mai renunte la tâmpeniile fantasmagorice izvorâte din „gândirea” tovarăsului Cretu.
Exisistă Legea nr. 166/2016, cunoscuta si sub numele de „Legea fațadelor”, care reglementează renovarea faţadelor clădirilor istorice, aflate în proprietate privată, cu bani de la primărie, aceştia urmând să fie recuperaţi în cel mult zece ani. Administraţiile publice locale pot asigura, la cererea proprietarilor, finanţarea integrală a lucrărilor în anumite circumstanţe, sumele urmând să fie recuperate în cel mult zece ani, potrivit legii. Banii urmează să fie recuperaţi din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari, iar în cazul în care nu vor putea fi recuperaţi în acest mod primăriile pot stabili o taxă pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, aplicabilă doar proprietarilor care beneficiază de reabilitarea clădirilor în urma înscrierii acestora în programele multianuale.
În cazul în care clădirile reabilitate astfel sunt vândute, primăriile recuperează banii de la noii proprietari.
Am locuit in Piata Mica no.4, casa bunicului meu din partea mamei, George Matheiu. Aici a functionat prima tipografie romaneasca din Bistrita, „Tipografia Nationala G.Matheiu”. O casa veche, in stil mediaval. Primul corp al cladirii din piatra (bolovani), pe partea laterala se putea vedea cu ochiul liber unduirea peretelui, cu geamuri mici si obloane verzi. O casa plina de mister. Am sa redau un scurt fragment din cartea mea „Miristea”.
” Acum, desi constructia a ramas aproape neschimbata pe dinafara, doar geamurile cu obloane au fost marite si schimbate cu termopane, iar portita mica este acum schimbata cu o usa rece de metal, interiorul are cu totul alta infatisare. Misterul a disparut…..Doar o mica fereastra, lasata de un zugrav nostalgic, pe una din laturile casei, lasa sa se vada zidurile vechi de piatra.
La putin timp dupa reintoarcerea noastra acasa, (n.din refugiu), am primit o adresa de la primarie, ca fatada casei trebuie reparata si zugravita. Ni se atragea insa atentia, ca nu avem voie sa schimbam nimic. Nici o modificare, nici chiar culoarea peretilor si a obloanelor. Nici nu voiam asta.”
Mult succes in realizarea acestui minunat proiect, de a pastra caracterul mediaval al Bistritei.