În scrisorile transmise CAS Bistriţa-Năsăud, petiţionarii arată că sunt buni platnici la fondul asigurărilor de sănătate, dar că, în acelaşi timp, refuză din motive bazate în principal „pe libertatea credinţelor religioase”să primească un card electronic cu cip şi nici nu vor să li se întocmească dosare electronice de sănătate. Ei cer să li se elibereze adeverinţe, ca şi până acum, sau să li se ofere o variantă în care să nu le fie atribuit numelui niciun număr şi nici să le fie oferit vreun document cu cip cu care să se identifice.
Întrebată despre situaţia creată, preşedintele-director general al Casei Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a confirmat, luni, în exclusivitate pentru Timp Online, că sunt mai multe persoane din comuna Salva care au returnat prin poştă cardurile de sănătate, invocând convingeri de ordin spiritual.
„Nu ştiu ce s-a întâmplat acolo, la Salva, de ce a apărut această idee. Au trimis o petiţie identică, deci cineva a întocmit-o şi a multiplicat-o. Motivele lor sunt de natură religioasă. Persoanele respective consideră că includerea lor într-o bază de date unică, în baza unui cod de asigurat, contravine convingerilor dumnealor religioase. Noi le-am răspuns că se află într-o bază de date numerică de mai mult timp fiindcă, după codul numeric personal, suntem evidenţiaţi în diverse baze de date, la Casa de Pensii, la AJOFM, la Primărie, la Electrica, la Gaz, deci nu e o problemă recentă. În al doilea rând le-am explicat că acest cod de asigurat s-a atribuit fiecărei persoane tocmai pentru că CNP a devenit foarte folosit şi este posibil să fie cunoscut de mai multe persoane fizice şi juridice. Atunci, ca măsură de siguranţă s-a alocat un alt cod pe care numai asiguratul îl cunoaşte şi numai aşa se poate accesa cardul în baza noastră de date şi cu atât mai mult dânşii trebuie să fie siguri că datele lor confidenţiale nu pot fi accesate de oricine”, a spus Camelia Ilişuan.
Întrebată ce se va întâmpla cu aceşti asiguraţi, dacă CNAS va lua o decizie în privinţa lor, Camelia Ilişuan a spus: „Nu cred că se va lua nicio hotărâre pentru că motivele pe care le invocă dumnealor nu sunt realiste”.
„În al doilea rând, consider că toate aceste persoane nu au avut acces la toate informaţiile pe care noi le-am dat de mai bine de o jumătate de an încoace. În răspunsul pe care l-am dat, le-am sugerat să avem chiar o întâlnire cu dânşii în localitatea de domiciliu ca să înţeleagă despre ce e vorba, ce este cu cardul, ce e cu dosarul electronic, care sunt riscurile şi beneficiile pentru dumnealor şi aşteptăm să vedem în ce fel ne răspund. Cardurile sunt la noi în păstrare, vor putea să le ridice oricând. Până la urmă, cred că toată lumea se va lămuri că motivele pentru care sunt refuzate cardurile sunt total lipsite de orice realism”, a mai spus preşedintele-director general al CAS Bistriţa-Năsăud.
Situaţia din judeţul nostru nu este unică. Un grup de cetăţeni din judeţul Neamţ, spre exemplu, a scris o scrisoare Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în care arată, printre altele, că „în această epocă a apostaziei, în ţara noastră, ţara creştină de aproape 2000 de ani, pe lângă liberalizarea păcatului ridicat la rang de valoare şi normalitate (liberalizarea avortului, a contracepţiei, a toleranţei păcatelor trupeşti), un nou pericol capătă amploare din ce în ce mai mare! E vorba de guvernarea electronică reprezentată de introducerea obligatorie a cardului electronic de sănătate, a actului de identitate electronic, a permiselor de conducere cu cip şi a paşaportului biometric. Dacă în cazul ultimelor două, viaţa socială şi profesională nu este atât de aspru restrânsă, cardul de sănătate şi actul de identitate electronic, după cum ştiţi, ne pun în pericol nu numai integritatea şi existenţa în societate ca cetăţeni cu adevărat liberi, ci, în cele din urmă, chiar viaţa noastră dăruită de Dumnezeu”. Întreaga scrisoare o puteţi citi aici.
Sfântul Sinod al BOR a decis, la sfârşitul lunii decembrie 2014, susţinerea demersurilor Colegiului Medicilor din România pe lângă autorităţile abilitate pentru identificarea unei alternative în cazul pacienţilor care refuză cardul naţional de sănătate din motive de conştiinţă sau religioase.
Decizia a fost luată ca răspuns la solicitările acelor pacienţi care, din motive de conştiinţă sau religioase, refuză cardul naţional de sănătate, se arăta într-un comunicat al Patriarhiei Române.
Pentru simplificarea procedurii de eliberare şi pentru a evita deplasarea inutilă la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud a persoanelor care nu au primit cardurile naţionale de sănătate, asiguratii pot verifica în două moduri dacă apar pe lista de carduri returnate: online sau la un număr TelVerde. Detalii aici.
Si eu o sa merg sa-l predau cardul.
Sa -si returneze si telefoanele mobile ca au cartela,si preotii si calugarii masinile dotate cu GPS ,sa mearga cu carul tras de boi la vraci
Ce inseamna ignoranta si prostia unora, usurinta de manipulare a altora ca o consecinta a necunoasterii . Cu ce e mai deosebit cardul de sanatate ca si un card oarecare de la o banca care sunt prevazute cu CIP de personalizare. In viitor chiar si permisele de conducere, cartile de identitate si pasapoartele vor fi prevazute cu CIP-uri .
Ia uite aici dl. Andreicut ce fac astia : Patriarhul Daniel: Românii cu nume de sfinţi vor plăti o taxă pentru a le folosi în continuare.
In felul asta ajungem mai rau ca in anii 1800 …..
Daca unii au o alta parere despre tehnologie, asta nu inseamna ca ei sunt spalati pe creier si indoctrinati cu idei religioase asazis depasite intr-o era informationala si tehnologizata. Eu ca cetatean liber, nu pot fi constrans de asa zisa tehnologie. Cei care accepta aceasta forma de manifestare a lumii e problema si obtiunea lor, eu stiu ca ceva care forteaza, care obliga toata lumea asa si numai asa e o forma de totalitarism.