Cultură

Maial cu paradă, dansuri, expoziţie şi târg (FOTO)

Prima zi a Maialului bistriţean maghiar, ajuns la a XIII-a ediţie, a cuprins un târg de artizanat organizat pe pietonal, parada portului popular maghiar, un spectacol folcloric susţinut de mai multe ansambluri de dans, dar şi o expoziţie de artă tradiţională la ”Casa cu lei”. Alături de oficialităţi, la eveniment au venit şi oaspeţi din Ungaria.

Maialul s-a deschis sâmbătă dimineaţa cu un târg la care comercianţii au adus obiecte de artizanat, ceramică, împletituri, podoabe, ţesături, produse handmade şi dulciuri.

La Centrul de artă tradiţională ”Casa cu lei” a avut loc vernisajul expoziţiei cu vânzare ”Tradiţii din Ungaria”, realizată de Asociaţia de Artă Populară din Bekescsaba. Timp de o lună, la ”Casa cu lei” pot fi admirate şi cumpărate decoraţiuni, împletituri din papură şi salcie, ţesături, broderii, ceramică şi alte obiecte tradiţionale maghiare.

Înaintea deschiderii oficiale a Maialului, tineri îmbrăcaţi în costume tradiţionale maghiare au parcurs pietonalul de la Domus până în faţa scenei, acolo unde au fost aşteptaţi de primarul Ovidiu Creţu, preşedintele Consiliului Judeţean Radu Moldovan, consulul maghiar de la Cluj, viceprimarul George Avram, primăriţa din Kétegyháza, Istvan Maria, preşedintele UDMR Bistriţa, consilierul municipal Antal Attila, reprezentanţi ai cultelor. După ce fanfara a intonat imnurile României, Ungariei şi Uniunii Europene, a urmat binecuvântarea ecumenică.

Primarul Ovidiu Creţu le-a mulţumit celor care ”ne transformă pentru două zile oraşul într-unul maghiar, formaţiile folclorice”: ”Este o sărbătoare a maghiarimii din Bistriţa, o sărbătoare importantă a oraşului. Am dorit ca multiculturalitatea, multietnicitatea, să fie marcată prin sărbători ale etniilor. Astfel demonstrăm că Bistriţa îşi merită denumirea de oraş european. Este deosebit de important ca tradiţiile populare, meşteşugurile, să reînvie. Ne-am străduit să populăm pietonalul cu activităţi artizanale, meşteşugăreşti, cu târguri tradiţionale. Trebuie să păstrăm civilizaţia creată de înaintaşii noştri, să încurajăm meşterii. Propun ca la ediţia următoare să ne îmbrăcăm în costum maghiar, să arătăm că suntem susţinători ai multietnicităţii”.

Manifestările din centrul istoric s-au încheiat cu un program artistic susţinut de ansamblurile folclorice ”Hajdina” – Luduş, ”Orhidea” – Ungvár-Téglás (Ucraina), ”Csalló” – Somorja-Bratislava (Slovacia), ”Hajdina” – Kaposvár-Orci (Ungaria), ”Almavirág” – Malin, ”Takács Mihály” – Voivodeni-Mureş, ”Kaláka” – Gherla, ”Tulipán” – Teaca, ”Öregfenyők” – Mureş, din Şincai-Mureş, ”Szalmakalap” – Sic-Cluj, ”Vadrózsa”  – UDMR Bistriţa, ”Kaláris” – ”Kétegyháza (Ungaria) şi orchestra „Téglás” din Kétegyháza.

Mai multe imagini – pe pagina noastră de Facebook!

bmaial1 bmaial2 bmaial3 bmaial4 bmaial5 bmaial6 bmaial7 bmaial8

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.