Recomandări Social

De Maial, elevii năsăudeni au îmbrăcat din nou costumele populare (FOTO)

Elevi de la toate şcolile năsăudene au participat, duminică, la o nouă ediţie a Maialului, o petrecere a întregii comunități, închinată primăverii și adesea suprapusă cu serbarea de sfârșit de an școlar, prilej de dansuri și parade ale portului tradițional.

Maifestul la sași sau Maialul la români a apărut în Transilvania pe filieră germană, odată cu sașii stabiliți aici. De-a lungul timpului, sărbătoarea a fost adoptată și de români și maghiari. Potrivit site-ului povestisasesti.ro, există date despre celebrarea Maialului în special în secolul XIX – începutul secolului XX, cu precădere în mediul școlar, ca serbări ale elevilor. Maialul era sărbătorit mai mult la oraș, prin parade și petreceri ale tinerilor de la școlile și liceele germane.

Așa cum sugerează numele, Maialul, Majalis la sași sau Maifestul are loc de regulă la începutul lunii mai. În Transilvania de altădată, Maialul era sărbătoarea prin care în special elevii celebrau frumusețea primăverii. Astăzi sărbătoarea a pierdut semnificațiile din interbelic, rămânând, acolo unde mai este păstrată, o petrecere școlară sau a întregii comunități, închinată primăverii și adesea suprapusă cu serbarea de sfârșit de an școlar, prilej de dansuri și parade ale portului tradițional.

Tradiția merge mai departe anual în Râșnov, Orăștie, Brașov (Maialul Junilor). La Năsăud se ține în fiecare an Maialul Elevilor Năsăudeni. La Sibiu are loc anual tradiționala paradă a elevilor de la Colegiul Brukenthal și celorlalte școli germane.

În afară de paradă, la Năsăud se obişnuieşte să fie premiaţi şi elevii care au obţinut rezultate bune la concursurile şcolare. Iată lista olimpicilor de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud:

1.Târlișan Paul Petru clasa a XI-a: Olimpiada de Matematică; Concursul „Gazeta matematică și Viitorii olimpici”; Concursul taberei „Gazeta matematică și Viitorii olimpici”(Matematică și programare)

2. Domide Lăcrămioara clasa a XI-a: Olimpiada de Psihologie pentru licee pedagogice (Psihologia vârstelor); Olimpiada de Limbă și lit. română; Concursul Național „Next generation”

3. Buzilă Alexandra clasa a VI-a: Olimpiada de Limba și literatura română „Lectura ca abilitate de viață”

4. Pop Ioan clasa a XII-a: Olimpiada de Științe socio-umane(Filosofie)

5. Mihalka Maria Florina clasa a X-a: Olimpiada de Limba și literatura română

6. Tănasă Foșlui Teodora clasa a X-a: Olimpiada de Limba și literatura română”Lectura ca abilitate de viață”

7. Pop Cristina Natalia clasa a IX-a: Olimpiada de Limba și literatura română

8. Igna Alexandra Andreea clasa a IX-a: Olimpiada de Geografie

9. Țanc Nicoleta clasa a XI-a: Olimpiada de Istorie

10. Nicoară Petrică Marian clasa a XI-a: Olimpiada de Religie Ortodoxă

Sursa foto: IPJ Bistriţa-Năsăud, Facebook 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.