Mihai I, rege al României (n. 25 octombrie 1921, Sinaia), principe al României, fost principe de Hohenzollern, în perioada domniei tatălui său, regele Carol al II-lea, cu titlul Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia, a fost suveran al României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947.
Stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a, Mihai este una dintre ultimele figuri publice în viaţă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
Mihai a devenit pentru prima dată rege al României după moartea bunicului său Ferdinand, în urma renunţării la tron a lui Carol al II-lea, în decembrie 1925. Detronat de tatăl său după doar trei ani de domnie sub regenţă, a reprimit coroana un deceniu mai târziu, după abdicarea forţată a lui Carol al II-lea, domnind peste regimul progerman al mareşalului Ion Antonescu.
La 10 mai 1941, de Ziua Naţională a României, prin decret semnat de Ion Antonescu, regele Mihai a fost înălţat la gradul de mareşal, bastonul fiindu-i înmânat de conducătorul statului.
După colaborarea României cu Germania în al Doilea Război Mondial şi după ce forţele sovietice au pătruns pe teritoriul României, Regele Mihai a organizat la 23 august 1944 arestarea lui Antonescu.
Regele s-a opus guvernelor prosovietice din anii 1945-1946, dar a fost constrâns să abdice la 30 decembrie 1947 şi s-a stabilit la Versoix (Elveţia).
Cu ocazia împlinirii vârstei de 91 de ani, Majestatea Sa a primit titlul de Doctor Honoris Causa într-o ceremonie care a avut loc marţi la Academia de Studii Economice. Tot cu acest prilej, a fost lansat volumul “Maşinile Regelui”, album publicat de Editura Curtea Veche.
Miercuri, la Palatul Elisabeta, Majestatea Sa Regele şi Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare au decorat o serie de personalităţi din România şi din Europa. Este vorba, printre alţii, de regizorul Cristian Mungiu, scriitoarea Ana Blandiana şi de istoricul Georgeta Filitti. La rândul lui, Regele Mihai I a fost decorat cu ,,Emblema de Onoare” de către Ministrul Apărării Naţionale, în cadrul unei ceremonii organizate cu ocazia zilei sale de naştere şi cu ocazia Zilei Armatei, la Palatul Elisabeta
Astăzi, Majestatea Sa Regele va lua parte la ceremonia inaugurării Piaţetei Regelui, aflată la intersecţia şoselei Kiseleff cu strada architect Ion Mincu, şi va primi titlul de Doctor Honoris Causa într-o ceremonie ce va avea loc la Universitatea din Bucureşti. De asemenea, Majestatea Sa Regele şi Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare vor decora o serie de personalităţi din România şi din Europa. Tot azi va avea loc un concert de gală la Ateneul Român, al patrulea concert anual de binefacere. Fondurile vor fi folosite pentru derularea proiectelor destinate tinerilor cu talent artistic. Vineri, Majestatea Sa Regele va acorda titlul de Furnizor al Casei Regale unor personalităţi şi companii din România.
Iată ce a spus istoricul Filip Iorga despre Majestatea Sa: „Majestatea Sa Regele Mihai este un mare rege al românilor, un adevărat patriot, o figură istorică respectată în întreaga lume, un om foarte bun, răbdător şi loial. Este Regele pe care bunicii, părinţii şi noi înşine l-am cunoscut dintotdeauna, chiar şi atunci când ne era interzis. Eroismul Regelui nu vine numai din ceea ce a făcut pentru ţară, ci şi din felul în care a ştiut să îndure pierderi cumplite. Regele Mihai a pierdut o ţară, dar nu şi-a abandonat-o niciodată. Prezenţa Regelui printre noi este un privilegiu, dar şi o lecţie. Ne arată cât de frumoşi am fi fost dacă am fi trăit în Regatul României, dar ne vorbeşte şi despre drama ultimelor decenii, despre neputinţele noastre, despre şansele ratate”.
La Bistriţa, există mai multe personalităţi locale care admiră monarhia. Printre acestea se află medicul stomatolog Marius Pop, dar şi mulţi alţii. Cu toţii celebrează această zi aniversară a Majestăţii Sale. Ne alăturăm şi noi celor care îşi îndreaptă gândurile bune spre Majestatea Sa şi rostim cu toţii: Trăiască Regele!
foto: România Liberă
Felicitari pentru aceasta rememorare / apel la normalitate.
Trăiască Regele! Trăiască Monarhia!
ion iliescu, traian basescu…si sunt convins ca si altii.
niste nume care n-ar fi insemnat nimic daca istoria Romaniei ar fi continuat de unde s-a intrerupt, 1947.
Traiasca Regele !!
Când l-au arestat comuniştii pe bunicul meu, comandorul M.T., a strigat, înainte de a fi încătuşat, „Trăiască Regele!” Când mi s-a povestit asta, n-am devenit monarhist. Nici când tatăl meu asculta la Radio Europa Liberă mesajul către poporul său al Majestăţii Sale n-am devenit monarhist. N-am devenit monarhist nici când un preot mi-a şoptit în taină că singura persoană laică din lumea ortodoxă care are dreptul să intre în altar prin uşile centrale este Regele-ca unul care este uns al lui Dumnezeu. Şi n-am devenit monarhist nici în timpul sutelor de discuţii cu părinţii mei, loialişti înfocaţi, ascultatând argumentaţia lor cu respect, fără să mi-o însuşesc. Mi se părea că ideea de monarhie e total depăşită, că Re-publica e natura firească a animalului social, şi că ceea ce a fost, a fost.
Dar într-o zi…vă amintiţi ziua aceea,,se trăgea la Timişoara, se murea la Timişoara, şi noi tremuram cu toţii în confuzie, cu urechea lipită de difuzorul radioului, l-am auzit pe Rege comandând armatei române să nu tragă în popor şi să întoarcă armele împotriva bolşevicilor! De parcă n-ar fi trecut o juma de secol de când armata română devenise una „a poporului”, politizată şi cretinizată de CI-şti cu creier de găină! Am rămas o clipă pe gânduri şi dintr-o dată am înţeles.
Sunt lucruri care nu se schimbă. Ofiţerii armatei române din 1989, deşi participau la şedinţele Biroului de partid, erau, în străfundurile lor, animaţi de sentimente patriotice profunde, care atârnau de fiinţa lor ontologică, fără nici o legătură cu simulacrul de educaţie pe care credeau că l-au făcut bolşevicii. Şi Regele se adresa acelei părţi din inima noastră pe care nu au putut-o schimba dracii ăia de comunişti.
Din clipa aceea, am devenit, pentru totdeauna, monarhist.
Sunt lucruri şi oameni mai presus de circul politic, mai presus de calculele meschine, lucruri şi oameni care ţin de echilibrul unui popor în raport cu dumnezeirea.
Acest lucru este monarhia şi acest om este Regele!
Dumnezeu să binecuvânzeze armata română, cea care, în 1944, a oprit ofensiva timp de două zile, pentru ca eliberarea ultimei palme de pământ românesc, la Carei, să se suprapună cu ziua Regelui, făcându-i ca dar o ţară întreagă. O ţară care este a Regelui, aşa cum este a noastră şi a lui Dumnezeu. O ţară sprijinită pe o armată curată şi pe o coroană deasupra căreia stă Crucea.
Alăturaţi statura Regelui Mihai oricărui politician român şi o să înţelegeţi de ce avem nevoie de Monarhie. De ce întoarcerea la tron e soluţia şi garanţia unui viitor onest.
Trăiască Regele! Trăiască Armata Română!
(Doar) Monarhia salvează România!
Trăiască Regele! Ce nevoie avem noi de președinte!? Președintele este ales dintre cei care candidează și poate avea diverse meserii, fiind mai mult sau mai puțin pregătit să conducă o țară. Pe când regele se pregătește prntru asta de la cea mai fragedă vârsta.