Economie

Majoritatea românilor nu au bani puşi deoparte pentru eventuale situaţii de urgnţă personale

Peste 70% dintre românii carea u răspuns unui sondaj de opinie comandat de o bancă nu au economii pentru situaţii de urgenţă şi peste 75% afirmă că nu au economii pentru cheltuielile medicale ale familiei şi nici nu au un plan pentru acestea, în timp ce peste 70% nu au planuri sau economii pentru pensie.

Rezultatele studiului arată că, deşi majoritatea respondenţilor au încredere în deciziile personale, doar 22,35% au un plan financiar stabilit, 25% plănuiesc să realizeze un plan financiar cu ajutorul unor surse de informare publice, iar 9,76% urmează să apeleze la serviciile unui specialist pentru conturarea acestuia.

Întrebaţi dacă dispun de un fond dedicat economiilor şi investiţiilor şi dacă au un plan pentru regularitatea plăţilor în cadrul acestuia, majoritatea participanţilor au răspuns negativ. Astfel, peste 70% dintre respondenţi nu au economii pentru situaţii de urgenţă şi peste 90% nu au un buget pentru o achiziţie de mare valoare (avans pentru un imobil/ maşină). Peste 75% dintre participanţii la sondaj afirmă că nu au economii pentru cheltuielile medicale ale familiei şi nici nu au un plan pentru acestea, în timp ce peste 70% nu au planuri sau economii pentru pensie. Totodată, peste 80% nu au prevăzut soluţii pentru acoperirea cheltuielilor cu educaţia copiilor.

În ceea ce priveşte planul pentru achitarea datoriilor restante, numai 27,86% au un proiect personal pentru plata soldului la credite şi carduri de credit, 72,14% afirmând că nu au o astfel de plan.

Referitor la fondurile de urgenţă, 24,75% dintre cei care au participat la sondaj spun că s-ar descurca cu banii economisiţi cel mult 2 luni. 14,29% au economii care le-ar permite să îşi acopere cheltuielile între şase şi nouă luni, iar 14,71% ar avea resurse financiare pentru o perioadă de cel puţin 7 luni.

Conturile de economii şi depozitele reprezintă cele mai populare instrumente de economisire printre persoanele care au participat la sondaj. Astfel, întrebaţi ce tipuri de instrumente de economisire şi investiţii utilizează în prezent, participanţii au optat pentru contul de economii în proporţie de 28,15%, depozit bancar la termen: 21,78%, unităţi la un fond mutual: 5,94%, acţiuni la o companie: 7,78%, investiţii în proprietăţi mobiliare / imobiliare: 10,89%, investiţii în metale preţioase (aur, argint, altele): 8,77%.

Sondajul a fost realizat la comanda OTP Bank pe un eşantion de 707 respondenţi distribuiţi în proporţie aproximativ egală pe sexe (50,92% bărbaţi şi 49,08 femei), majoritatea (89,25%) cu vârste cuprinse între 25 şi 54 de ani. 88,68% dintre participanţi locuiesc în mediul urban, iar 58,7% dintre aceştia sunt căsătoriţi.

OTP Bank România, subsidiară a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrală şi de Est, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare.  OTP Bank oferă servicii fîn Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienţi, prin intermediul unei reţele teritoriale de peste 1500 de unităţi, ATM-uri şi canale electronice.

Sursa: OTP Bank

Etichete

2 comentarii

  • Au bani romanii…..dar i tin la saltea. Nu credeti ca ar trebui ceva facut in acest sens ? Eu ma straduiesc in acest sens. Daca am succes sau nu…voi vedea. Si acest ziar ar trebui sa faca ceva. Trebuie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.