FOTO Mamele din Bistriţa s-au adunat în jurul fântânii arteziene de la Han să promoveze alăptarea ca pe un „gest firesc, natural şi benefic”, să socializeze şi să schimbe impresii despre creşterea sănătoasă a copiilor. Cu acest flasmob au început practic evenimentele din Săptămâna Internaţională a Alăptării, promovată la Bistriţa de Şcoala Mamei SAMAS şi coordonatoarea ei, educator perinatal şi consultant în alăptare Monica Ungur.
„Este al doilea an consecutiv în care Şcoala Mamei SAMAS Bistriţa organizează, împreună cu colaboratorii, evenimente din Săptămâna Internaţională a Alăptării. Am programat evenimente atât azi (miercuri -n.r.) când ne-am adunat la fântâna arteziană de la Han să promovăm alăptarea, cât şi pentru ziua de joi când vom viziona un film. Participă mame care alăptează, mame care au înţărcat, dar şi tătici. Ne-am adunat într-un spaţiu public pentru că promovăm alăptarea ca pe un gest firesc, extrem de natural şi benefic. Copilul are dreptul să-şi primească hrana oriunde, la fel cum şi noi ne alimentăm în mod decent. Alăptarea e susţinută de Poliţia Română şi nu e considerată expunere publică indecentă, deci mama poate alăpta oriunde în condiţii de siguranţă şi intimitate pentru ea. Am venit aici în faţa Spitalului Judeţean de Urgenţă fiindcă la maternitatea lui au venit pe lume mulţi dintre copii. În plus, e cald, ne face bine să ne răcorim şi e un spaţiu public frumos. Tot astăzi, vom discuta despre alăptare, babywearing şi scutece textile împreună cu specialişti şi mame dedicate”, a declarat Monica Ungur pentru Timp Online.
Raluca Nechit, consultat autorizat în babywearing, a spus că mamele care folosesc aceste sisteme de purtare sunt ajutate să alăpteze. „Am venit să le arăt mămiciloe ce înseamnă ergonomicitatea, poziţia corectă, să testeze sistemele pe care le am eu. Eu am aflat despre aceste sisteme când băiatul cel marea vea 10 luni, iar la cea mică le-am folosit din primele zile. Fetiţa e mult mai liniştită. Nu ştiu exact dacă din cauza felului ei de a fi sau al babywearing-ului, dar stând foarte mult lângă mine e mult mai liniştită şi ascultă mai bine. Să ţinem copiii în braţe e felul nostru natural de a fi, dar noi le învăţăm pe mame să le ţină spatele corect, să le ţină picioruşele corect, însă nu putem promova ceva care e natural”, a spus Raluca Nechit.
Alina Pop, una dintre mamele prezente la flasmob, a spus că alăptarea în public a câştigat mult teren în ultima perioadă. „Din păcate, mamele nu au fost încurajate din spital şi din casele de naştere să alăpteze. În ultima perioadă însă, mamele au început să înţeleagă că este o experienţă extraordinar de frumoasă şi copilul chiar se bucură de ceea ce îi putem oferi în mod natural. Noi încercăm să le oferim copiilor un mod de viaţă sănătos pe cât putem, să-i dezvoltăm pasiuni şi, pe cât posibil, să nu cadă în extreme”, a spus Alina Pop.
Şcoala Mamei SAMAS Bistriţa organizează lunar cursuri pentru naştere cu gravide şi de diversificarea. De asemenea, se mai fac consultări în alăptare la sediul şcolii şi la domiciliul mamelor, dar şi o gamă largă de servicii pentru perioadele pre şi postnatale, cum ar fi pregătirea perineului pentru naştere şi recuperarea abdo-perineală, masajul bebeluşului, însă, de bază, este cursul de pregătire pentru naştere cu şase şedinţe şi cursul de diversificare şi consultări în alăptare, la care, mai nou, participă tot mai mulţi bărbaşi decişi să îşi susţină soţiile în acest demers.
Joi, 6 august 2015, începând cu ora 18.000 va putea fi vizionat în premieră la Bistrița documentarul „Microbirth” (Nașterea la microscop) la sediul Asocietie Filantropia Ortodoxă din Piaţa Unirii.
„Informațiile și concluziile științifice prezentate în acest film documentar vor determină atât femeile, cât și cadrele medicale să îşi reconsidere deciziile personale și profesionale privind nașterea, ca decizii ce pot nu numai să influenţeze sănătatea copiilor, ci şi viitorul speciei umane. Premieră în România a avut loc în septembrie 2014 la Fundația Crucea Albă, partener în programul SAMAS”, precizează organizatorii.
De la ora 19.00 se va discuta despre alăptare și întoarcerea la muncă. Aspecte practice, psihologice și legislative vor fi prezentate de psiholog Ramona Paşca și consultant în alăptare Monica Ungur.
Programul SAMAS dedică săptămâna aceasta bărbaților ce susțin pe deplin mamele, informându-se corect alături de ele despre alăptare, sprijinindu-le în mod real de câte ori pot, asumându-și cu curaj rolul lor în succesul alăptării.
Adaugă comentariu