Actualitate

Managementul populaţiei de urs brun, viziune a Ministerului Mediului, în dezbatere şi la Bistriţa

Ministerul Mediului a finalizat pachetul de măsuri menit să îmbunătăţească managementul populaţiei de urs brun. După lansare, documentul va fi supus consultării publice în 17 judeţe, inclusiv Bistriţa-Năsăud, începând din ianuarie 2015. La dezbaterea de la Bistriţa vine secretarul de stat Anne Jugănaru.

Noua viziune are în vedere să reducă nivelul conflictelor înregistrate în ultima perioadă, în regiunile vulnerabile şi să asigure statutul favorabil de conservare al speciei, conform obligaţiilor care derivă din Directiva Habitate.

Astfel, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi şi secretarul de stat Anne Jugănaru, împreună cu echipele de experţi care au lucrat la elaborarea pachetului de măsuri, vor derula un calendar de consultări şi dezbateri în 17 judeţe ale ţării.

Dezbaterile vor coopta reprezentanţi ai autorităţilor publice, centrale şi locale, gestionari de fonduri cinegetice, organizaţii neguvernamentale, universităţi, experţi în domeniu, etc.

Viziunea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice asupra managementului populaţiei de urs va fi prezentată în premieră în 20 noiembrie, documentul urmând să fie supus consultării publice.

Populaţia de urşi la nivel naţional este de peste 6.000 de exemplare, printre zonele cu densitatea cea mai mare fiind şi Bistriţa-Năsăud.

ACTUALIZARE

Consultările publice privind pachetul de măsuri pentru managementul populaţiei de urs brun din România au fost reprogramate pentru a doua parte a lunii ianuarie 2015, din motive tehnice şi organizatorice, a anunţat, în 19 noiembrie, într-un comunicat de presă, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

”Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice anunţă reprogramarea calendarului de consultări publice în ceea ce priveşte pachetul de măsuri privind managementul populaţiei de urs brun din România, pentru a doua perioadă a lunii ianuarie 2015. Reamintim că acesta a fost stabilit, iniţial, în perioada 24 noiembrie – 4 decembrie 2014. Din motive de ordin tehnic şi organizatoric, calendarul urmează să fie programat şi comunicat public în cel mai scurt timp”, se arată în informarea ministerului de resort.

2 comentarii

  • Si ce doriti cu asta ?…..sa vindeti pielea ursului din padure pe arginti . Aceste statistici nu prezinta incredere luand inconsiderare numarul mare de BRACONIERI si a celor care detin arme ARTIZANALE si ucid din placere. Noi nu avem o statistica serioasa asupra propriilor cetateni, vedeti cum la referendum -uri si alegeri voteaza vii si mortii , nu stim cati mai suntem prin tara, in schimb cunoastem nr. ursilor de prin cotloanele padurilor. ..Chiar asa de performanti suntem ?

  • Ursus arctos – este inlus in Anexa 4A a Directivei Habitate. Conf. Art. 12. „Statele Membre iau masurile necesare pentru instaurarea unui sistem de protectie stricta a speciilor animale incluse in Anexa IV (a), in zona de raspandire naturala, interzicand: orice forma de capturare sau de ucidere a specimenelor acestor specii in natura; perturbarea intentionata a acestor specii in cursul perioadei de reproducere, de crestere (a progenityurii), de hibernare si de migratie; deteriorarea sau distrugerea locurilor de reproducere sau odihna………….Statele Membre instaureaza un sistem de control a capturilor si uciderilor accidentale a speciilor animale enumerate in Anexa IV (a). Pe baza informatiilor culese, Statele Membre intreprind noi cercetari sau iau masurile de conservare necesare pentru a asigura ca uciderile sau capturile incidentale nu au un impact negativ semnificativ asupra speciilor respective.”
    http://www.pronatura.ro/legi/habitate.htm
    Eu zic sa mergem, sa vedem despre ce e vorba si sa contribuim daca putem. Doar sa aflam locul si ora.
    Caci daca management nu e, nimic nu e.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.