Abonații Aquabis din mai multe localități ale județului primesc apă cu porția, compania de apă anunțând tot mai des în ultima perioadă că este nevoită să sisteze alimentarea mai ales pe timpul nopții fiindcă nu este suficientă apă în rezervoare din cauza secetei.
Managerul Aquabis, Ion Șandru, a explicat pentru Timp Online de ce s-a ajuns în această situație și ce se poate face punctual în anumite zone.
În comuna BUDACU DE JOS ”se udă noaptea grădinile”
”La Budacu de Jos, avem un sistem de alimentare cu apă executat de primărie care nu a corespuns și nu a fost preluat de Aquabis, așa încât, în urmă cu circa 5-6 ani, s-a executat din economiile de la proiectul finanțat prin POS Mediu un nou sistem de alimentare cu apă cu stație de pompare pe valea Jelnei, un rezervor la cotă înaltă și de acolo am alimentat localitățile respective. Au rămas în schimb sistemele de distribuție executate de primărie, noi am dus doar aducțiune, stația de pompare și rezervorul. Sistemul a fost dimensionat conform stasului, 120 litri/om/zi, un consum mare față de alte țări UE – de exemplu nemții diminsionează la 70 de litri/om/zi, dar se pare că apa este insuficientă și asta nu din cauza consumului menajer cât a faptului că se udă grădinile. Știm că se întâmplă lucrul acesta pentru că este un consum mare de apă și noaptea. Oamenii dau drumul la apă prin furtun să-și ude grădinile. De aceea nu se acumulează apa noaptea în rezervor. Am trimis echipe în teren să verificăm dacă nu sunt avarii, iar acolo unde am avut am intervenit. Într-adevăr, au fost două-trei, dar au fost remediate și nu mai există la ora aceasta nicio avarie. Unde se pierde, se pierde din cauza udatului, apă furată și neplătită.
Din păcate, nu reușim să intrăm pe proprietățile cetățenilor. Sunt foarte puțini din Buduș, Simionești, Budacu de Jos, Monariu, care au căminele cu contor în fața porții și au încheiat contracte cu noi. În schimb, pe rețelele vechi executate de primărie nu știm ce branșamente s-au executat. Se consumă apă și nu știm de către cine și nici nu avema cces pe proprietăți ca să verificăm. Va trebui să apelăm la Poliție fiindcă autoritățile locale probabil nu vor dori să își supere alegătorii”.
Izvoarele de la Cușma din care este alimentată comuna CETATE au secat
”A doua mare problemă este la Cușma. De aici, alimentăm cu apă comuna Cetate și satul Ghinda. Din păcate, nu ne mai putem permite să alimentăm 24 de ore din 24 comuna Cetate. Suplinim tot cu valea Jelnei. Din 9 izvoare de la Cușma, mai au apă doar 4 și sursa de suprafață, Geamănu, de la un debit de 10 litri/secundă a ajuns la 3 litri/secundă. E foarte puțină apă. Cauza sunt defrișările din ultimii 10-15 ani. În fiecare vară am avut aceeași problemă, dar nu doar vara. Tot timpul am suplinit cu apă de la Bistrița mai ales pentru Orhei și Pietriș, dar acum problema este și mai dificilă, fiind și secetă. Avem și trei drenuri în zona Cușma care nu au apă deloc”.
În zona BECLEAN, o microhidrocentrală creează probleme
”Mai avem o problemă la Beclean. Debitul pe Someșul Mare este destul de scăzut. Este o microhidrocentrală la Săsarm construită și cu acordul nostru – dar acolo scrie clar că se poate lua suplimentul de debit care nu ne trebuie nouă – însă, din păcate când deschid ei stavilele, rămânem fără apă la debitul care ne-ar trebui nouă. Cei care au construit-o au vândut-o la niște italieni. Ne interesăm să vedem cine sunt adevărații proprietari să avem discuții cu ei ca să nu ne trezim ca și în week-end că era deschis tot către ei și noi aveam puțină apă de tratat. E drept că noi luăm maxim 100 de litri/secundă, dar, dacă nu ai un nivel în priză, nu îți intră în debitul respectiv. Când au construit, prin avizul pe care l-am dat, am fost de acord să ia doar debitul suplimentar, prioritară fiind captarea pentru apă potabilă”.
Satul FIGA suferă din cauza stațiunii
”O altă problemă este la Figa. Câtă vreme funcționează stațiunea, cei din sat rămân fără apă fiind localitatea la cotă mai înaltă. E consum mare pe stațiune, iar oamenii se plâng că la ei nu ajunge apă sau ajunge doar noaptea. Acolo am mai comandat o pompă, dar nu este o rezolvare definitivă. Ar trebui cumva încă o stație de pompare și un rezervor în zona stațiunii care să ducă apă în sat. Am cuprins o parte din aceste investiții pe POIM, încă nu a fost licitat.
La LIVIU REBREANU se duce apă în cisternă
”Localitatea Liviu Rebreanu o alimentăm cu cisterna. Prin investiția veche făcută de Primăria Năsăud, prima etapă, fiindcă mai urma și a doua, a fost făcut un puț forat la 170 de metri adâncime. Apa nu mai corespunde din punct de vedere calitativ, iar debitul este foarte mic. Aici cărăm apă cu cisterna pentru că avem contracte cu cetățenii. Alimentarea cu apă prin pompare din Năsăud este cuprinsă în programul nostru de investiții. Deocamdată, nu au apărut probleme la Ilva Mică, anul trecut am avut. Scăzuse mult debitul în captarea de la Strâmba, însă deocamdată nu au apărut probleme, să sperăm că nu vor apărea”.
La Instituția Prefectului va avea loc în cursul acestei săptămâni o ședință de Colegiu prefectural care va avea ca temă seceta.
Sa ne explice domnul director de ce s-a dublat sau chiar triplat presiunea apei in retelele vechi de zeci de ani ,fara sa fie verificate si adaptate noii situatii.Cine si cand vreodata va plati pentru neplacerile create consumatorilor care platesc unul dintre cele mai mari preturi pe mc din țara.
Domnule Director,
La Figa, pe unele străduțe apa nu urcă din cauza presiunii apei scăzute sub un bar.
Vă întreb, dacă îmi scade apa din cea de-a doua fântână, fiindcă din una aproape e gata, îmi asigurați apă cu cisterna?
Întreb Aquabis-ul la modul cel mai serios??
Am acasă doi vârstnici octogenari.
Cum voi proceda?
Menționez, am in curte două fântâni!
A fost bine cit de cit până în această vară!
Mai suplimentam apa de la fântâni cu cea de la rețeaua publică!
Mențiune…
NU M-AM BAZAT NICIODATĂ DOAR PE APA DE LA REȚEA DOAR CĂ ACUM CE MĂ FAC, LA MINE NU A MAI CURS APĂ DE LA REȚEA DE O SĂPTĂMÂNĂ!!
(a se considera/ interpreta ca atare, scrisul cu litere de tipar)!!!
V-am făcut o sesizare și pe email!
Nu mi-a răspuns nimeni!
Tăcere!!!
Buei dom director.Declari in mod public ca ai cunostinta de mai mult timp ca se fura apa din retea ?Poi esti esti cel putin complice. Sau fura unii cu acordul Aquabis…Cine sunt aia?Ceva speciali?
Apa meteorica de ce se mai plateste cand este seceta si a plouat de saptamani bune???? Platim ploaia care nu mai vine??? Inteligenti sunt romanii astia care ne conduc. Ne putem lauda cu inteligenta lor.
PSD iar va fura prin interpusi, dragi oamnei, nu va prindeti? De ce nu declara fratele lui Radu Moldovan? De ce? Mafia PSD rezista. Oameni dragi, inca ii votati pe mafiotii astia?
Cica e asigurat 120 litri/om si cu asta s a scapat…e ca si cum eu sofer si primesc de la sef combustibil ptr 12l/100km fara sa tina cont, frig, caldura, ocoliri, uzura, frecare…directorul e un fel de bisnitar din piata rusilor fara nici un plan de afaceri…doar sa umfle facturile cu apa de ploaie
De ce?
Retelele nu sunt echilibrate, nu s a tinut cont de nimic in extinderea haotica a retelelor ata de apa cat si canalizare!
Pana atunci domn director….deja a mai trecut o luna vezi cardul ca vine alta luns si urmeaza pensiaaaaaaaaaaaa….adica prostii platesc!!!!
Un obicei prost este ca oamenii sunt prea comozi si nu mai verifica informatiile, ci le iau de bune la prima mana.
In Germania media de consum este 127 l/persoana/zi. (https://de.statista.com/statistik/daten/studie/12353/umfrage/wasserverbrauch-pro-einwohner-und-tag-seit-1990/)
Din 1990 pana in 2021, cat arata statistica lor, nu a scazut consumul zilnic/persoana sub120 l.
..domnule sandru, pierderile adevarate din retea sunt cele facute de angajatii dumneavoastra
Era unul care venea la fiecare bransare in polietilena, da, cu scula aia smechera si masina aquabisului, lua banii si pleca…nu mai interesa daca omul face contract sau daca face racord ascuns inainte de camin….. de unde stiu?
AM AVUT SANTUL DESCHIS IN FATA CASEI 3 ZILE IN CARE PUTEAM FACE CATE BRANSAMENTE VOIAM INAINTE DE CAMIn
Dar asai ca nu va intereseaza?
Stiu ca asa e ptr ca ….PROSTII PLATESC e valabil si ptr dv
Foarte corecte toate Observațiile făcute , la Explicațiile unui director care nu a făcut decât sa-și protejeze scaunul de Director, sub orice forma și in orice mod, mai ales obedient la orice Baron. La toate proiectele finanțate pana acum de ce nu a rezolvat problemele de care se plânge acum? De ce singura preocupare sunt angajările de neprofesioniști , la comanda politica, de ce nu descoperă furturile de apa, când el aproba personal sa nu-și plătească facturi unii din “clienții” sus puși care au consumuri exagerate, și lista poate continua cu o sumedenie de neîmpliniri ale unui manager care păcălește cu explicații de fiecare data! De vina sunt cei care il susțin și ii aproba toate aceste decizii , lipsa de strategie , consiliul de administrație și ADI Apa-canal. Fraierii suntem noi care ii mai suportam!
Inca unul care va avea pensie imensa cica din CONTRIBUTIVITATE
Ma , atata timp cat salariul e luat MOKA si pensia e la fel!
De ce e moka?
Citeste ce spui: tu singur spui ca sunt pierderi
CAND UN MANAGAER SPUNE CA SUNT PIERDERI SI NU LE POT DESCOPERI….DUPA 3 LUNI ISI DA DEMIISIA!
Atata timp cat nu ti dai demisia salariul e moka si pensia sa stii ca o sa o iei doar ca te -ai dus la servici si ti-ai verificat cardul lunar!
Mai este unul care rezolva caldura in Bucuresti in 6 luni si pe langa caldura are si apa calda de rezolvat!
SI ASTA PENTRU CA INCA MAI SUNT PROSTI SA PLATEASCA!
MAAAAAAAAAAA
DARRRRRRRRRRRRRRRR
PANAAAAAAAAAAAAAAAA
CANDDDDDDDDDDDDDD
TREBUIEEEEEEEEEEEEE
SAAAAAAAAAAAAAAA
SUPORTAMMMMMMMMMMMMM
ASEMENEA AAAAAAAAAAAAAAAA
.
SA NEEEEEEEEEEEE
CONDUCAAAAAAAAAAAAAAAAA?
Paradoxul românesc este că nu prea punem mâna pe carte pentru a înțelege jocul democratic. Suntem în economie de piață, capitalism și totul se plătește. La alegerile din 2024, veniți masiv la vot, nu numai 25%, poate reușiți să susțineți un partid de stânga, adică prieten cu socialismul-comunismul, să câștige alegerile și reîntoarcerea „Tătucului” și a „Moașei Comunale”. Până atunci „Bea Grigore, agheazmă”. Ploaia va rezolva toată gâlceava!
Umbla vorba prin sat ca Aquabisul are 9 directori platiti regeste, intreb si eu. Pentru ce?
Ați spus despre Cetate de mult timp nu mai avem apă de la Cușma. Nu că au secat cum spuneți dvs pt că hoții de primării au oprit apa de la Cușma. Ca să fure alți mai mult