Actualitate Social

Managerul unei firme din zona industrială acuză: Taxele locale la Bistrița sunt exagerat de mari

Se achită sume mult prea mari la bugetul local, sume care ulterior au o destinație incertă, în detrimentul sprijinirii mediului de afaceri, a spus, la o întâlnire organizată de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud și Instituția Prefectului, directorul general al firmei Iproeb SA, Adrian Ghingheli.

”Cuantumul taxelor locale este exagerat, achitându-se sume mult prea mari la bugetul local, sume care ulterior au o destinație incertă, în detrimentul sprijinirii mediului de afaceri. Acest lucru a apărut în urmă cu aproximativ 5 ani, odată cu modificarea legislației de reevaluare a clădirilor, care nu mai ține cont de vechimea și starea lor, singurul scop fiind majorarea valorii lor pentru a se plăti taxe mai mari”, a spus Ghingheli.

Managerul uneia dintre cele mai mari firme din zona industrială a acuzat că, deși există programe cu finanțare europeană, acestea se adreseaza proponderent IMM-urilor, în defavoarea firmelor mari și foarte mari.

El consideră că s-ar impune lansarea unor programe cu finanțare europeană adresate și firmelor cu până la 500 de angajați care în ultimii ani au lipsit cu desăvârșire.

De asemenea, el a arătat că, prin modul de clasificare a firmelor pentru ajutor de stat, se sprijină masiv afacerile noi cu număr mare de angajați dar, în schimb, nu se încurajează afacerile mai vechi pentru firme cu tradiție care vor să-și mențină afacerea fără angajări masive. Firmele cu tradiție, care vor să se retehnologizeze, sunt astfel defavorizate. De asemenea, se constată o discriminare a firmelor românești în raport cu cele străine care pot foarte greu să facă o afacere green field.

Ghingheli a mai atras atenția că legislația reglementează mediul de afaceri ar trebui elaborată de patronate, angajați și factorul politic, însă, patronatele sunt pe ultimul loc în acest trio de factori, în condițiile în care ar trebui să aibă un rol principal.

Directorul Iproeb SA s-a referit și la calitatea forței de muncă. El a spus că, din păcate, tinerii care vor să se angajeze sunt, în general, slab pregătiți.

Cu toate că Iproeb s-a implicat și în învățământul profesional și dual, în efortul de a avea forță de muncă tânără, cât mai bine pregătită, a constatat că, după absolvire, foarte puțini dintre tineri au optat să se angajeze în firmă, neexistând pârghii legale care să-i determine să rămână după finalizarea studiilor pentru o perioada de minim 3-5 ani. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care agentul economic contribuie lunar în mod substanțial la pregătirea acestor tineri pe perioada școlarizării.

Directorul Iproeb a spus că ar fi util ca Guvernul să se implice pentru a exista soluții legislative în acest sens, inclusiv prin măsuri care să subvenționeze parțial salarizarea sau să-i scutească de taxe, permițând angajatorului să le acorde salarii mai mari pentru a-i convinge să rămână.

El s-a mai referit și la numărul de ore suplimentare care se se pot efectua într-o lună și a spus că acesta este limitat prin lege, lucru incorect, fiind necesară luarea unor măsuri de înlăturare a acestor limitări, dacă există acordul părților implicate (angajator și salariați).

Ghingheli a mai adăugat că se impun investiții ale Guvernului în infrastructura energetică – transport, distribuție a energiei electrice și a mai cerut ca Guvernul să nu ia firmelor profitul pentru ca acestea să poată face investiții prin programe de dezvoltare strategică.

Nu în ultimul rând, directorul Iproeb s-a referit și la legislația actuală care permite participarea la licitații a oricăror agenți economici, fără un minim de certificări, fapt care încurajează concurența neloială și scăderea calității produselor. El a spus că inclusiv în România, firmele străine de distribuție a energiei electrice cer nenumarate certificări, în schimb accesul firmelor străine la diverse licitații în țară se face fără nicio certificare, lucru pe care alte state europene îl practică.

Reamintim că, la Instituția Prefectului, a avut loc o ședință consultativă cu reprezentanți ai mediului de afaceri din județul Bistrița-Năsăud. S-a discutat despre problemele întâmpinate de mediul de afaceri în perioada pandemiei și s-au formulat propuneri pentru relansarea economiei românești în perioada post-pandemie. Întrunirea a fost organizată de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud.

Etichete

12 comentarii

  • Îi mare foame de bani, din ce să fie finanțate toate porcăriile adoptate la nivelul primăriei. Doar toate proiectele „futuriste”, fără nicio utilitate pentru comunitate, dar folositoare pentru unii șmecheri din cadrul primăriei trebuie finanțate și necesită mulți, mulți bani, iar banii sunt colectați de la firmele private și de la persoanele fizice. O administrație falimentară, consumatoare de bani cu duiumul, fără niciun rezultat notabil pentru comunitate, dar extrem de țanțoșă, dispusă a face orice, dar ce nu folosește oamenilor de rând din acest municipiu, ci doar ei. Ne merităm soarta, doar noi îi alegem, așa că, nu avem de ce a ne plânge, avem exact ce merităm și ce ne dorim. Dacă ne-am dori oameni competenți, profesioniști și cinstiți ar trebui să acționăm ca atare, până atunci, să învățăm și să ne schimbăm opțiunile, dacă nu, asta e… Să înghițim în sec.

  • In legatura cu sistem dual si dorinta de a pastra omeni in firma asi recomanda se va schimbati mentalitatea. Nu puteti sa le legati la picior si nici nu o se aveti vreun angajat fidel daca este fortat se ramane.
    Incercati se iesiti din evul mediu de sclavie si ridicati nivelul de calitate la locul de munca. Deveniti atractiv nu doar din punctul salarial ci si din punctul de mediu de munca, de participarea angajatul, sa-l acordati incredere.
    Un angajat fericit care este tratat cu respect, nu pleaca aproape indiferent de salar.

  • Perfect de acord cu d-nul Ghingheli,poporul trebuie să se trezească și să voteze candidații care vin din privat si care au performant în activitatea lor,fără să fiu partinic uitati-vă la primarii din Prundu Bârgăului,Singeorz Băi,Beclean etc.etc.de ce nu ar fi bun un Ciobanică si la Bistrița?

  • Dottore, ai perfectă dreptate, între cele două hoituri mafiote, ciuma roșie și pnl-ul, aripa mai tânără a ciumei roșii, nu există nicio diferență, operează cam în același mod. Dacă ar fi altfel, fiți convinși, nu ar face atât de ușor schimb de cadre. Adică ăia care vin din psd, pe loc, odată ajunși în pnl devin imaculați? să fim serioși. Aduceți-vă aminte de monstruoasa coaliție usl, uitați-vă cum adoptă orice psdist, aldistt, pontist, care erau super înjurați până mai ieri, făcuți în fel și chip, dar primiți în pnl fără un dram de rușine. Cei ce detestați ciuma roșie, să nu ajungeți azi-mâine să votați psd-ul prin intermediul pnl-ului, dacă înțelegeți ce zic. Și eu detest din adâncul sufletului psd-ul, dar niciodată nu voi vota pnl-ul, un grup la fel de mârșav, impostor și corupt. Vă anunț că toată organizația ald teleorman s-a mutat cu arme și bagaje în pnl, dar și câțiva psdiști teleormăneni, evident, reformatori. Primenirea pnl-ului va continua cu noi și noi, dar de mare calitate: psdiști, aldiști, pontiști et. Să nu mai înjurați ald-ul, e aproape tot în pnl, practic înjurați pnl-ul, această lumină de partid. Mîine-poimâine se va înrola și combinăceanu în pnl, va reveni acasă, ne vom prăpădi de râs!

  • @Actionar Auziți, de ce nu vă faceți dumneavoastră firme, de ce lucrați pentru alții? Să vedeți cum e să dai salarii, nu să iei, să aflați și dvs. cum e cu data de 25 a lunii în care trebuie să ai ceva în cont ca să poți vira la ”angajații care abia se descurcă de pe o zi pe alta”. De ce se descurcă așa? Pentru că au fost prea leneși, nu știu să facă decât un anumit lucru și pe acela adesea prost și de-asta nu au ajuns patroni. Ia mergeți și învățați să fiți juriști, contabili, manageri, directori de vânzări și strategi și după aceea să vă dați cu părerea despre cei care sunt deja.

  • Bun, atunci luați dvs. niște nepricepuți, plătiți-le burse ani la rândul, dați-le mâncare, învățați-i meserie și la final salutați-i când merg la alții. Aceste inepții le-a făcut numai statul român când a dat liber tuturor medicilor să plece din țară după ce au învățat Medicină pe bani publici, adică ai noștri, ai tuturor. De menționat că e una dintre facultățile cele mai scumpe și cele mai lungi, de minim 6 ani. E ok să plece fiecare încotro vrea, dar să învețe pe banii lui.

  • Si sa punem punctul pe „i”… s-a primit si lista cu cei din primarie, lista cu persoanele care trebuie sa primeasca tablete, cand vor sosi. Da, acele tablete pentru copii carora li s-a promis.

  • @Replica Ce-ați vrea? Să vină patronii cu autobuzul de oraș și angajații cu X5? Cu banii lor pot să-și cumpere ce vor sau credeți că ar trebui să-i întrebe pe angajați? Normal că au mașini bune pentru că sunt nevoiți să circule mult, nu doar de acasă până la serviciu și la 16.00 înapoi. Pleacă în delegații, au contracte de semnat ca să aveți ce lucra voi, amărâții. Ce să facă? Autostopul, să rămână cu ele în drum? Să moară în accidente dacă le taie calea angajatul ce și-a cumpărat o rablă fără cauciucuri bune și cu frânele varză? Sunt pur și simplu uimită de mentalitatea unora dintre dvs., mi se pare că regretați comunismul sau pur și simplu sunteți atât de înguști la minte încât îi urâți pe cei care vă dau de lucru ca să aveți ce pune pe masă.

  • Doamna Cristiana, are dreptate! Pot sa certific ca, în domeniul în care activez, exact asa se intampla: statul îți plătește studiile și tu după aceea pleci, fără nici o problema! Nu se poate! Plateste înapoi, cel putin 60.000euro și după aceea pleacă unde vrei sau lucrează în tara 4-5 ani și apoi pleacă! Cei care își plătesc facultatea, pot pleca în secunda doi, sa se bucure de ei, ceilalti! Cu respect, MNPop

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.