Marţi 14 august, de la ora 20.00, au loc Vecernia şi Litia, o jumătate de oră mai târziu Paraclisul, de la 23.00 – Prohodul Maicii Domnului, înconjurarea mănăstirii, Molitvele Sf. Vasile cel Mare, iar după miezul nopţii Utrenia şi Sfânta Liturghie.
Miercuri 15 august: Sf. Maslu şi Acatistul Adormirii Maicii Domnului (ora 6.00), Sfânta Liturghie (ora 10.00), Agapa (ora 13.00).
Mănăstirea funcţionează în prezent în castelul boierului Milea care a fost construit în epoca medievală în secolul al XVIII-lea de către nobilul Mikes. Spre sfârşitul secolului al XIX-lea a ars, dar a fost refăcut de către boierul Bornemissza Karoly, cetăţean austro-ungar, pe la 1900-1902, fapt consemnat pe o placă ce se află în hol. Boierul a donat castelul avocatului Milea Aurel a căruia familie l-a cedat apoi Bisericii Ortodoxe.
Mănăstirea Dobric care mai are un hram, Sfinţii Împăraţi Constatin şi Elena, a fost înfiinţată în urmă cu 15 ani în satul cu acelaşi nume cu populaţie majoritar protestantă. Cu prilejul hramului, la 21 mai 1996, s-a sfinţit locul pentru ridicarea bisericii şi s-a înălţat o cruce. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Mitropolitul Bartolomeu Anania, la vremea aceea arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, în fruntea unui sobor de peste 40 de preoţi şi în prezenţa câtorva mii de ortodocşi de pe Valea Ţibleşului.
După acest eveniment, credincioşii penticostali din sat au intrat în incinta mănăstirii în timpul nopţii şi au distrus soclul pe care a fost înălţată crucea. Mai mult, ei au ocupat abuziv mari suprafeţe de teren din parc, care era la vremea aceea, proprietatea statului revendicată de familia Milea. Aşa se face că mănăstirea a fost de-a lungul anilor scena mai multor conflicte interconfesionale între ortodocşi şi penticostali.
Mănăstirea Dobric mai este supranumită şi „Nicula Ţibleşului”, datorită numărului mare de pelerini care vin aici să se roage în 15 august când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, hramul bisericii mici.
Adaugă comentariu