Aşezământul monahal de la Dobric a fost înfiinţat iniţial ca schit în 1992, iar după un an a devenit mănăstire. Complexul monahal este format din casa veche, un fost conac boieresc vechi de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, mănăstirea are o bisericuţă din lemn cu hramul ”Sfântul Evanghelist Luca” construită în stil maramureşean de către meşterii din Bârsana în 30 de zile. În cadrul mănăstirii Dobric funcţionează de câţiva ani şi căminul de bătrâni ”Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne, care sunt abandonate de familie, cu pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă. În 2013, de sărbatoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru Căminul pentru persoane vârstnice cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” ce se construieşte în curtea mănăstirii.
Mănăstirea funcţionează în prezent în castelul boierului Milea care a fost construit în epoca medievală în secolul al XVIII-lea de către nobilul Mikes. Spre sfârşitul secolului al XIX-lea a ars, dar a fost refăcut de către boierul Bornemissza Karoly, cetăţean austro-ungar, pe la 1900-1902, fapt consemnat pe o placă ce se află în hol. Boierul a donat castelul avocatului Milea Aurel a căruia familie l-a cedat apoi Bisericii Ortodoxe.
În 21 mai 1996, cu prilejul hramului, s-a sfinţit locul pentru ridicarea bisericii şi s-a înălţat o cruce. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Mitropolitul Bartolomeu Anania, la vremea aceea arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, în fruntea unui sobor de peste 40 de preoţi şi în prezenţa câtorva mii de ortodocşi de pe Valea Ţibleşului. După acest eveniment, credincioşii penticostali din sat au intrat în incinta mănăstirii în timpul nopţii şi au distrus soclul pe care a fost înălţată crucea. Mai mult, ei au ocupat abuziv mari suprafeţe de teren din parc, care era la vremea aceea, proprietatea statului revendicată de familia Milea. Aşa se face că mănăstirea a fost de-a lungul anilor scena mai multor conflicte interconfesionale între ortodocşi şi penticostali.
Mănăstirea Dobric mai este supranumită şi „Nicula Ţibleşului”, datorită numărului mare de pelerini care vin aici să se roage în 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, hramul bisericii mici.
Foto: arhivă 2013
„avocatului Milea Aurel a căruia familie l-a cedat apoi Bisericii Ortodoxe”. „În 21 mai 1996, cu prilejul hramului, s-a sfinţit locul pentru ridicarea bisericii şi s-a înălţat o cruce.”
Ok! Acum hai sa punem lucrurile in ordine. Prima data s-a facut manastirea cu voie de la organele de partid si de stat pe baza planului lasat de securitate Arhiepiscopiei. Pe urma, pe vremea cand Silagy era prefect, cele doua fiice ale necunoscutului avocat au fost improprietarite cu castelul, tot satul si padurea (320ha) ca sa se poata face donatia si apoi elibera autorizatia de constructie, extras de carte funciara scl ca era de rasul curcilor ca toata conducerea de partid si de stat in frunte cu preacucernicii securisti sa participe la manifestatia de forta a ortodoxiei intre penticostali, la o manastire construita ilegal. Post hoc ergo propter hoc! Securitatea si organele de partid si de stat au brevetat cu aceasta ocazie metoda drepturilor litigioase in favoarea BOR.
In acelasi timp prefectul avea pe masa si o cerere facuta de urmasii cardinalului Iuliu Hosu pentru parohia greco-catolica din Milas. Probabil ca sa nu-i joace masa de prefect a impaturit-o in 8 si a varat-o sub unul din picioare. Si acolo a ramas pana in ziua de astazi. Ocupati mai intai cu Scoala Ardeleana si mai apoi cu puscaria, greco-catolicii,n-au reusit sa se inscrie si sa promoveze la scoala de inalte studii politice si administrative a securitatii national socialiste de la care emana si in ziua de legea tarii. Asa ca fie ei unitati, zeci sau sute, in cazul lor nu se restituie nimic. In schimb daca o alta persoana (de cine stie unde) revendica cateva sute de hectare se restituie integral cu conditia ca respectivele persoane sa fi „donat” cele cuvenite, catre BOR, PCR, Securitate.