Slujbele au început încă din ajunul praznicului, când s-a oficiat slujba Vecernia, urmată de Litie şi de Priveghere. În ziua hramului a fost citit Acatistul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ocrotitorii sfântului locaş, iar de la ora 10.00 a început Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de ÎPS Andrei Andreicuţ – Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
La slujba oficiată în altarul de vară au asistat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, deputatul Daniel Suciu, primarul comunei Căianu Mic, Paul Ştir.
La finalul slujbei, ierarhul a oficiat un parastas pentru eroii neamului şi i-a premiat pe elevii bistriţeni care au participat la olimpiada de religie. Aceştia au primit diplome, iar cei clasaţi pe primele trei locuri şi un ajutor financiar. De asemenea, în cadrul slujbelor de la mănăstirea Dobric ÎPS Andrei a hirotonit un diacon şi un preot şi a dăruit distincţia Crucea Transilvană preotului Nicolae Lauruc, consilier al Vicariatului Ortodox Ucrainean din Sighetu Marmaţiei, pentru merite deosebite în preoţie.
Aşezământul monahal de la Dobric a fost înfiinţat iniţial ca schit în 1992, iar după un an a devenit mănăstire. Complexul monahal este format din casa veche, un fost conac boieresc vechi de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, mănăstirea are o bisericuţă din lemn cu hramul ”Sfântul Evanghelist Luca” construită în stil maramureşean de către meşterii din Bârsana în 30 de zile. În cadrul mănăstirii Dobric funcţionează de câţiva ani şi căminul de bătrâni ”Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne, care sunt abandonate de familie, cu pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă. În 2013, de sărbatoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru Căminul pentru persoane vârstnice cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, care este aproape gata. În momentul de faţă se lucrează la biserica mare de zid cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, care a fost ridicată până la nivelul turnurilor.
Mănăstirea funcţionează în prezent în castelul boierului Milea care a fost construit în epoca medievală în secolul al XVIII-lea de către nobilul Mikes. Spre sfârşitul secolului al XIX-lea a ars, dar a fost refăcut de către boierul Bornemissza Karoly, cetăţean austro-ungar, pe la 1900-1902, fapt consemnat pe o placă ce se află în hol. Boierul a donat castelul avocatului Aurel Milea, a cărui familie l-a cedat apoi Bisericii Ortodoxe.
În 21 mai 1996, cu prilejul hramului, s-a sfinţit locul pentru ridicarea bisericii şi s-a înălţat o cruce. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Mitropolitul Bartolomeu Anania, la vremea aceea arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, în fruntea unui sobor de peste 40 de preoţi şi în prezenţa câtorva mii de ortodocşi de pe Valea Ţibleşului. După acest eveniment, credincioşii penticostali din sat au intrat în incinta mănăstirii în timpul nopţii şi au distrus soclul pe care a fost înălţată crucea. Mai mult, ei au ocupat abuziv mari suprafeţe de teren din parc, care era la vremea aceea, proprietatea statului revendicată de familia Milea. Aşa se face că mănăstirea a fost de-a lungul anilor scena mai multor conflicte interconfesionale între ortodocşi şi penticostali.
Mănăstirea Dobric mai este supranumită şi ”Nicula Ţibleşului”, datorită numărului mare de pelerini care vin aici să se roage în 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, hramul bisericii mici. Stareţa mănăstirii este Stavrofora Veronica Coţofană.
Ce bine ca esti activ, ma gandeam ca esti bolnavior si nu poti comenta. Saracutul de tine….cred ca o duci extrem de greu cu aceeasi obsesie
Suna ceasul nene/tanti, sa-ti reaminteasca de tratamentul pe care nu ti l-ai luat. Sau ti-ai pierdut cardul de sanatate si nu iti da tratamentul fara el?