Social

Mănăstirea Nuşeni și-a serbat hramul. Slujba, oficiată de PS Macarie

ACTUALIZARE Luni 20 iulie, de Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, Mănăstirea Nuşeni (stareţ Paisie Iloaie) și-a celebrat hramul, peste 3.000 de oameni alegând să se roage aici în zi de sărbătoare, care a început încă din ajun cu slujba Privegherii, oficiată de PS Macarie, Episcopul Europei de Nord, și s-a finalizat cu un cuvânt de învățătură rostit de ieromonahul Benedict Vesa. Monahii și credincioșii au continuat rugăciunea și pe parcursul nopții, iar ziua au participat la Sfânta Liturghie oficiată de PS Macarie, pe altarul de vară din curtea mănăstirii și în prezența unui sobor de peste 40 de preoți.

PS Episcop Macarie le-a vorbit celor prezenți despre misiunea pe care o desfășoară în Episcopia Ortodoxă a Europei de Nord. Ierarhul a relatat din experiențele trăite peste hotare și le-a împărtășit credincioșilor cum a fost construită biserica Parohiei ”Sfinții Martiri Năsăudeni” din sudul Suediei, care va fi sfințită pe 12 septembrie, informează Radio Renașterea.

Sfântul Ilie este cinstit de creştini, ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini.

Mănăstirea ”Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” din Nuşeni a fost înfiinţată în anul 1991. Biserica din cărămidă, ocrotită de Sfântul Ilie, a fost construită în anul 1998. Foarte căutată de credincioşi din toată ţara, mănăstirea a avut la început probleme cu drumul de acces, fiind izolată pe un deal. În anul 2009 drumul comunal către mănăstire a fost asfaltat aşa încât accesul în incinta aşezământului monahal se poate face cu autoturismul. Acum doi ani, cu ocazia prăznuirii hramului au fost aduse şi aşezate spre închinare, moaştele Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion, care se păstrează la Mănăstirea Halmyris din judeţul Tulcea. Mănăstirea de la Nuşeni desfăşoară şi o activitate misionară, implicându-se în diverse campanii umanitare.

1 man nuseni iul 15 2 man nuseni iul 15 3 man nuseni iul 15 4 man nuseni iul 15

Foto: Radio Renașterea

11 comentarii

  • cel mai grav este ca promotorii acestoe inepții religioase sunt plătiți de statul roman. Adică statul roman finanțează organizații retrograde ce luptă împotriva civilizării statului roman.

    • daca nu era Biserica, care înseamnă CREDINȚA adevărată în Dumnezeu și în Iisus Hristos, nu ar fi existat Statul Român…

    • Parca vorbesti din cartile lui Lenin si din cuvantarile lui Stalin… Mai baiete, daca nu stii mai multe mai bine taci din gura ca te faci de ras… Nici nu stii cat de mult seamana ideea ta cu conceptiile comunistoide ale anilor 50… Mai pune mana pe carte sau mai cugeta, daca poti…

  • Manifestarea „demnă” de Evul Mediu este aceea în care nu arăți respect și toleranță față de celălalt și să crezi că „Adevărul” e doar într-un singur loc…

    • Dacă nu era BOR nu există statul roman ?!?!?!?! Ești de râsul curcilor cu astfel de afirmații. Dimpotrivă BOR a fost mereu, și este și în prezent, un pericol pentru statul roman. Pe vremea comuniștilor BOR s-a făcut preș în față PCR acum e buza’n buza cu comuniștii de la PSD și face cu ochiul Rusiei.

    • De rasul curcilor si a curcanilor esti tu, Ioane, ca ai mintea extrem de limitata si orizontul de gandire redus la maxim… Mai desteptule, BOR a existat dinaintea statului roman si a contrubuit enorm la dezvoltarea sa… Daca tu nu stii numai perioada comunista esti jalnic si mai bine taci din gura… Nici pe aia nu o stii bine, dupa cate vad… Iar in ce priveste Rusia, stai linistit ca BOR are diferende mari cu BOR din Rusia si nu face cu ochiul nimaniu, desteptule…

    • Dar tie cine ti-o cerut parerea aici? De ce ai citit articolul daca este atat de macabru? Nu ai nimic de facut? Interesant ca cinstirea moastelor ti se pare macabra, dar, parca vad, ca homosexualitatea este oK, adica aia si-o trag in fund si nu e deloc macabru, nu? Asta da civilizatie de sec. XXI, frate!!!

  • Mi se pare ingrijorator ca astfel de specimene extremiste isi fac aparitia in mediul online si vocifereaza neintrerupt impotriva celor care aleg sa creada in Dumnezeu. Mai ingrijorator este faptul ca restul, adica cei care au credinta si participa cu drag la astfel de evenimente aleg sa taca. Pana la urma asta e diferenta: autoproclamatii atei sau agnostici propovaduiesc ura la adresa oricui are conceptii diferite, pe cand cei cu credinta in Dumnezeu (oricum s-ar numi El) propovaduiesc valorile morale, trairea interioara, cunoasterea, toleranta etc. Oare cum ati prefera sa creasca copiii dumneavoastra?

    • Domnule securist Andreicut, tu cam încurci lucrurile. Una e să stabilim dacă e corect sau nu finanțarea de la bugetul de stat a activităților bisericești precum și cuantumul acestei sume, lucru care poate constitui elementul unei discutii cât se poate de corecte și binevenite, iar cu totul altceva este să renegi și să blamezi toate activitățile cu caracter religios, lucru care nu are nimic de-aface cu democrația, cu bunul simț și cu normalitatea.
      P.S. De regii asflaltului nu zicem nimic?! Acolo sigur am dat peste 20.000.000.000 de euro și n-avem autostrăzi…

  • In primul rând eu nu am spus absolut nimic despre BOR, am făcut referire la „BISERICA” la care am dat și o scurtă definiție ca să se înțeleagă ce vreau să zic. Iar, dacă tot s-a deschis si acest subiect BOR, spun doar atât, sunt destul de inteligent să fac diferenţa dintre BOR ca institutie condusă şi defapt termenul potrivit ar fi mai degrabă „ACAPARATĂ” de nişte indivizi care nu au nici o legătură cu Creştinismul la modul general şi valorile Creştine ci mai degrabă cu îmbogăţirea peste măsură, vanitatea etc. valorile strict materiale. Revenind, ziceam că ştiu să fac deosebirea dintre o instituţie cum e BOR şi Credinţa Adevărată într-un singur Dumnezeu care este o chestiune strict personală a fiecăruia dintre noi. Pe lângă aceasta mai e un aspect și anume GENERALIZAREA care este greșită din start. Doar pentru că există un număr de preoți, așa ziși preoți care fac defapt lucrarea dracului, să blamăm pe toți preoții și pe tot clerul ortodox român n-are nici o legătură cu logica și este profund greșit și profund nedrept (doar pentru că dr. Ciomu a tăiat în carne vie asta nu înseamnă că toți doctorii sunt nebuni ca să dau doar un exemplu). În altă ordine de idei, vă mai aduceți aminte de Moș Gerilă. Moș Gerilă este un personaj care a fost gândit de către regimul aflat la conducerea româniei din ’45 până în ţ89 (vedeți că nu am zis COMUNIST) pentru a-l înlocui pe Moș Crăciun, de ce? Pentru că regimul de atunci nu dorea ca poporul român să-şi manifeste credinţa într-o forţă de natură spirituală. Dau acest exemplu cu Moş Gerilă pentru că este elocvent pentru ce încercau să facă acei aşa zişi comunişti, luptau propagandistic şi făceau orice pentru a descuraja, a înlătura spiritualitatea creştină a poporului român. Să nu uităm şi de filosofia pe care o promovau aşa zişi comunişti și anume MATERIALISMUL DIALECTIC care nu are nimic de-aface cu filosofia Creştină, ba mai mult acest materialism dialectic afirmă că nu există nici un Dumnezeu, iar credința într-o forță supranaturală este specifică oamenilor primitivi, cam ce afirmau și băieții ăștia în comentariile de mai sus.
    Și acuma foarte pe scurt să explic foarte pe scurt logica care a stat la baza afirmației mele cum că: „daca nu era Biserica, care înseamnă CREDINȚA adevărată în Dumnezeu și în Iisus Hristos, nu ar fi existat Statul Român…” Foarte simplu, după căderea imperiului roman a fost o lungă perioadă de haos, dezordine, migraţii etc. uşor uşor au luat naştere şi s-au consolidat aşezări urbane toate formate în jurul unei biserici sau mai bine zis mânăstiri. De-a lungul timpului aceste biserici sau mânăstiri au fost centre de cultură păstrătoare a tradiţiilor şi valorilor nu numai bisericeşti sau religioase dar şi a celor culturale, etnice şi chiar într-un sens larg naţionale, adică a valorilor comune a oamenilor aflaţi în arealul pe care azi îl numim România („limba” fiind cel mai bun exemplu), pe atunci ce să vezi, nu exista nici facebook, nici google, iar 90% dintre oameni nu ştiau nici să scrie nici să citească, iar acum avem o limbă pe care o ştim cu toţii, majoritatea dintre noi cel puţin. Deci putem afirma că Biserica de-a lungul timpului a fost păstrătoarea limbi române lucru atât de important în devenirea noastră ca stat național.
    P.S. Observ, printre altele, că se vorbește cu atâta „ușurință” despre Comunişti şi Comunism la modul general, dar cu exact aceeaşi URĂ PROLETARĂ. Exact cum făceau bolşevicii, în anii 50, faţă de monarhişti, liberali, ţărănişti, credincioşi, cu toate categoriile de cetățeni observ că se face acum faţă de COMUNIŞTI, care COMUNST înseamnă oricine nu e de dreapta (pauză pentru sublinierea ironiei) sau care spune ceva, mai mult sau mai puțin argumentat, dar în care crede liber fără să recurgă la clișee și stereotipii. Spre norocul nostru aceşti oameni nu au şi puterea pe care o aveau atunci bolşevicii dar tot este îngrijorător…
    P.S.S. Nici măcar Ceaușescu și regimul lui dictatorial nu afirmau despre ei că sunt comuniști. Ei spuneau că trăim în socialism și că TINDEM spre COMUNISM, deci eram, cel mult, COMUNIȘTI uanabi, if iu chen ridmi…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.