Recomandări Social

Mănăstirea Nuşeni, oază de linişte şi frumuseţe (FOTO)

Pelerinajele la mănăstirile din judeţ oferă, în aceste frumoase zile de vară, nu doar bogate experienţe spirituale, ci şi ocazii să vă bucuraţi de frumuseţea naturii care le înconjoară. Aşa e drumul spre Mânăstirea Nuşeni care urcă pieptiş şi fără grabă. De la poala dealului până sus, la biserica cea nouă, înal­tă şi cu turle arămii, sunt 33 de trepte, ca Scara lui Ioan şi anii lui Hristos. Le urmea­ză, în apropiere, poteci înverzite, la capătul cărora începe pădurea.

Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie” de la Nuşeni a fost înfiinţată în 1991 pe vremea arhiepiscopul Teofil Herineanu, originar din zona Becleanului, pe un domeniu de 116 ha teren arabil şi 104 ha teren forestier. Un aport deosebit în această privinţă l-a avut pr. Marius Avram, paroh în localitatea Nuşeni, care a impulsionat întreaga comunitate creştină din zonă. Printre stareţii mănăstirii de la Nuşeni s-au numărat pr. Ilie Cira (1991-1995), în timpul căruia, în 1994, PS Irineu Bistriţeanul avea să pună piatra de temelie a noului aşezământ, protosinghelul Sofian Ardelean, fost vieţuitor al Mănăstirii Sihăstria şi stareţ al Mănăstirii Nicula, care a adus cu sfinţia sa proiectul după modelul bisericii de la Sihăstria, cu binecuvântarea ÎPS Bartolomeu. La fel ca în celelalte mănăstiri din Arhiepiscopia Clujului, meritul deosebit este al ÎPS Mitropolit Bartolomeu, care, ca un părinte iubitor şi excepţional administrator, a reuşit să învingă toate greutăţile şi neajunsurile care s-au ivit de-a lungul timpului şi la Nuşeni şi, datorită căruia, mănăstirea este înfloritoare şi prosperă.

În perioada precedentă anului 2002 s-a ridicat casa monahală cu bucătărie, sală de mese, chilii, paraclis, camere de arhondar, beciuri şi alte spaţii aferente necesare slujirii şi desfăşurării bunului program al vieţii monahale. Biserica închinată Sfântului Prooroc Ilie se înscrie în stilul bisericilor ortodoxe, având renumitul model arhitectural nord-moldovenesc. Pictura este realizată de soţii Moldoveanu (Ioan şi Daniela) din Bucureşti şi ucenicii lor. Mai există o clopotniţă, clădiri în care vieţuiesc în momentul de faţă călugării, gospodărie anexă şi cele aferente (heleşteu cu peşte), precum si un atelier de icoane.

Obştea este condusă de stareţul protosinghel Paisie Iloaie, un adevărat părinte spiritual pentru mulţi credincioşi din zona noastră, dar nu numai.

Fotoreportaj de Albert Gavrilă 

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.