Începutul anului bisericesc se încununează în 8 septembrie cu sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, ocrotitoarea mănăstirii de la Piatra Fântânele.
Sfânta Liturghie a fost oficiată, pe altarul de vară, de către IPS Andrei – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Maică și Fecioară”, îndemnându-i pe credincioși să se roage cu sârguință Maicii Domnului. Totodată, a explicat semnificația numelui Maria, spunând că „acest nume cuprinde toate virtuțile de pe pământ”.
„Fecioara Maria este chintesența tuturor virtuților, chiar numele ei este atotcuprinzător. Marie nume preasfânt, în ceruri şi pe ăământ, când aud numele Tău, tresaltă sufletul meu”.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. La chinonic, interpreta de muzică populară Andreea Pavelean, preoteasa Rodica Fontu și studenții teologi Alexandru Punei și Alexandru Echim au cântat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului.
În cadrul slujbei, Întâistătătorul Eparhiei s-a rugat pentru elevii care au început școala. Totodată, la finalul Liturghiei, ierarhul le-a oferit cărți de rugăciune tuturor copiilor prezenți și le-a urat succes în noul an școlar.
De asemenea, duhovnicul așezământului monahal, protosinghelul Gavril Horț, a mulțumit ierarhului pentru prezență, preoților împreună-slujitori, oficialităților și tuturor celor care cercetează și ajută mănăstirea.
În prezent, la mănăstire viețuiesc 26 de maici, stareță fiind savrofora Pamfilia Solcan, iar duhovnic protosinghelul Gavril Horț.
Activitatea misionară, didactică și pedagogică a maicilor
Obștea maicilor de la Piatra Fântânele se ocupă și de 34 de copii din cătunele îndepărtate ale zonei, pe care îi găzduiesc permanent sau temporar și îi ajută să meargă la școală. La mănăstire, ei se bucură de toată libertatea de care un copil are nevoie pentru a crește și a se dezvolta frumos. Maicile sunt implicate trup și suflet în educația lor și țin seama cu foarte multă atenție de înclinațiile pe care le au cei mici. Cu ajutorul lor și a unor profesori de specialitate, aceștia se pregătesc pentru materiile pe care le studiază la școală, dar studiază și pian, vioară, precum și alte instrumente.
Mănăstirea a avut menirea de a educa și forma tinerele generații încă de la înființare. Primul stareț, părintele Vasile Luncan, a fost cel care a sprijinit înființarea școlii din Piatra Fântanele, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când școala a fost închisă, el a fost cel care și-a asumat rolul de dascăl, predând lecții, în incinta mănăstirii, pentru copiii din zonă.
Mănăstirea ”Naşterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele este aşezată la cota 1.200, pe drumul ce unește Transilvania de Bucovina în Pasul Tihuţa. Aflat la graniţa dintre Transilvania şi Bucovina, aşezământul monahal este frecventat de mulţime de credincioşi din ambele regiuni, cărora li se adaugă numărul mare de turişti care tranzitează zona.
Biserica mănăstirii a fost construită în anul 1928, prin aprobarea înfiinţării unei mănăstiri de călugări. A funcţionat ca mănăstire de călugări până în anul 1960, când, prin decret, a devenit parohie a satului. La iniţiativa Mitropolitului Bartolomeu, în 11 aprilie 1995 s-a reînfiinţat mănăstirea ca mănăstire de maici. În prezent aici viețuiesc 26 de maici, conduse de maica stareță, stavrofora Pamfilia Solcan, și de părintele duhovnic, protosinghelul Gavril Horț.
Naşterea Maicii Domnului, prăznuită în 8 septembrie, este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie. În calendarul popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Bătrânii spun că în această zi rândunelele pleacă spre ţările calde, insectele încep să se ascundă în pământ iar frigul îşi face simţită prezenţa. De aici şi proverbul: ”O trecut Sântămaria, leapădă şi pălăria!”. Este vremea în care au loc târguri şi iarmaroace. Din această zi începe culesul unor fructe şi plante medicinale, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, semănatul cerealelor de toamnă.
Adaugă comentariu