Social

Mănăstirea Strâmba, colţ de rai. Frumuseţile Munţilor Bârgăului, într-o zi de drumeţie

(FOTO) O drumeţie pe versantul Munţilor Bârgăului, în apropierea trecătoarei Strâmba, pe drumul care leagă Valea Bârgăului de cea a Ilvelor, e o adevărată binecuvântare în aceste zile de vară în care cîmpul s-a transformat într-un covor multicolor. Albert Gavrilă a străbătut drumul care leagă localitatea Josenii Bârgăului de Mănăstirea Strâmba cu hramul „Sfântul Ierarh Spiridon”.

 

Aşezământul monahal a luat fiinţă în anul 1999 la dorinţa şi cererea credincioşilor de a întemeia o vatră de trăire duhovnicească, un locaş de mângâiere şi întărire în credinţă pe aceste meleaguri. Mănăstirea a fost construită pe proprietatea Lucreţiei Zbarei, văduvă şi mama devotată a zece copii. Ea a donat propria casă şi două hectare de pământ aflat în împrejurimi, încadrându-se în obştea maicilor cărora le-a fost încredinţată grija noii ctitorii. La scurt timp după ce şi-a îndeplinit marea dorinţa, s-a stins din viaţă.

 

Mănăstirea este zidită din bolţari şi cărămidă, având două nivele, unde se află chiliile maicilor. Alături de chilii se ridică o frumoasă capelă cu hramul „Sfântul Ierarh Spiridon”. Această capelă a fost pictată de o pictoriţă moldoveancă şi frumos împodobită. Iconostasul este realizat de un maistru tâmplar maramureşan şi care împodobeşte catapeteasma Sfântului Altar. Capela are un singur turn şi exteriorul este tencuit şi zugrăvit în terasit, asemenea şi mănăstirea de jur împrejur.

Mănăstirea ,,Sfântul Ierarh Spiridon” are gospodărie proprie prin care se întreţine, precum şi pământ unde-şi cultivă legume şi cereale, pentru animale şi obştea mănăstirii.

 

În prezent, se lucrează la modernizarea drumului ce face legătura între Josenii Bârgăului și Ilva Mică, prin Strâmba, tronson din „Poarta Transilvaniei”.

„De la mănăstire, spre Ilva Mică, la aproximativ 4 km se află o păstrăvărie. De la păstrăvărie, spre dreapta mai este un drum forestier asfaltat, de aproximativ 6 km, care șerpuiește frumos, în urcare, la poalele Vârfului Heniu în direcția Ilva Mică, până la câteva case izolate, o zonă foarte frumoasă, plină cu flori de câmp”, a scris Albert Gavrilă.

3 comentarii

  • Foarte Frumos atât reportajul cat si peisajele. Avem un tinut de basm cu o floră si o faună foarte diversificată. FELICITĂRI D-nului Albert Gavrila!

    • Foarte frumos, mi-as dori foarte
      mult sa vizitez aceasta Mânăstire, sănătate multă viețuitorilor din Mânăstire care depun efort pentru rugăciune și întreținere.

    • Foarte frumos articol!!!Trebuie corectat numele lui Lucreția Sbarci,care a fost bunica mea!!(cea care adunat casa și terenul pt mănăstire).

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.