Social

Mănăstirea Strâmba și-a sărbătorit hramul de vară (VIDEO)

(FOTO) În Duminica întâi după Rusalii (a Tuturor Sfinților), 19 iunie, IPS Andrei – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Strâmba, cu prilejul hramului de vară.

La Altarul de vară al așezământului monahal, IPS Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, duhovnicul Mănăstirii Strâmba, protosinghelul Paisie Pașcu, duhovnicul Mănăstirii Cormaia, protosinghelul Nicodim Sîngeorzan, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, IPS Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a spus celor prezenți că ”vocația oricărui creștin este sfințenia”, pornind de la îndemnul Sfântului Apostol Petru: ”după Sfântul Care v-a chemat pe voi, fiţi şi voi înşivă sfinţi în toată petrecerea vieţii” (1 Petru 1, 15), informează Radio Renașterea.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul de tineri ”Sfântul Nicolae” al Parohiei Manic, dirijat de preoteasa prof. Veronica Filipaş. La chinonic, interpretele de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean, Elena Hazbeiu, Daria Gherman, Cristina Fechete, Delia Bachiș, frații Ioan și Nicoale Filipaș și Maria Marinela Monda au interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei a oficiat slujba Parastasului pentru vrednicii de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania, Episcopul Vasile Flueraș (Someșanul) și monahia Epiharia Brumă, prima stareță a mănăstirii.

De asemenea, protosinghelul Paisie Pașcu, duhovnicul mănăstirii, a mulțumit pentru prezență și binecuvântare, preoților împreună-slujitori și tuturor celor care cercetează și ajută mănăstirea. Totodată, ierarhului i-a oferit o icoană pictată pe sticlă în atelierul mănăstirii, cu Sfântul Apostol Andrei, Sfântul Ierarh Spiridon și Sfânta Muceniță Filofteia.

Mănăstirea Strâmba, cu hramul ”Sfântul Ierarh Spiridon”, este așezată la marginea satului Strâmba, în partea de nord a comunei Josenii Bârgăulului. Așezământul monahal a luat ființă în anul 1999, cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu Anania, la dorința și cererea credincioșilor și la inițiativa vrednicei de pomenire stavr. Epiharia Brumă, prima stareță a mănăstirii, susținută de un grup de măicuțe. Mănăstirea a fost construită pe proprietatea credincioasei Lucreţia Zbarei, văduvă şi mamă a zece copii. Ea a donat propria casă şi două hectare de pământ aflat în împrejurimi, încadrându-se în obştea maicilor cărora le-a fost încredinţată grija noii ctitorii. La scurt timp după ce şi-a îndeplinit marea dorinţă, aceasta s-a mutat la Domnul. Primul hram a fost sărbătorit în anul 1999, când au început lucrările de construcție ale ansamblului monahal. Biserica nouă, construită în stilul arhitecturii moldovenești, este pictată în tehnica frescă și este pregătită pentru sfințire. Mănăstirea are și un hram de vară, fiind sărbătorit în Duminica Tuturor Sfinților.

În prezent, se efectuează lucrări de finisare la biserica de zid și se lucrează la ridicarea unui nou corp de chilii. Obştea de călugăriţe este formată din șase maici, stareță fiind monahia Iustina Ignat, iar duhovnic protosinghelul Paisie Pașcu.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.