ACTUALIZARE IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat, sâmbătă, în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Strâmba, cu ocazia hramului Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni. În biserica mănăstirii, IPS Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, duhovnicul Mănăstirii Strâmba, protosinghelul Paisie Pașcu, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Văd masa bogatului în mijlocul iadului”. Ierarhul a vorbit despre faptele de milostenie ale Sfântului Spiridon. Totodată, a recitat și câteva versuri de colinde care-i îndeamnă pe credincioși ca în această perioadă să nu uite de cei nevoiași.
”Sfântul Spiridon avea această virtute, îi era drag și milă de oamenii săraci. A fost un om al lui Dumnezeu. Încă de dinainte de a ajunge ierarh, el era milostiv, bun, credincios și rugător. (…) Colindele au harul ca, în mod sensibil, să ne mlădieze pe noi acum, în postul Crăciunului, și să ne facă buni. Astfel, o colindă îl pomenește pe Bunul și Înduratul Dumnezeu, care S-a coborât la casa bogatului și nu a fost primit, apoi a mers la casa săracului și a fost primit. «Văd masa bogatului în mijlocul iadului», zice colinda; iar o altă colindă, care este și o urare pentru sărbătorile Crăciunului, spune așa: «Acum te las, fii sănătos, / Și vesel de Crăciun. / Dar nu uita când ești voios, / Creștine să fii bun!»”, a afirmat IPS Andrei, citat de Radio Renașterea.
Duminică, IPS Andrei a slujit la Biserica ”Sfântul Ierarh Nicolae” din Caila, comuna Șintereag.
Pentru activitatea pastorală și administrativă, IPSArhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Adrian Datu. Epitropul Valentin Țigăoan și cântărețul bisericesc Ioan Bujor (cântăreț de peste 40 de ani în satul Caila), au fost distinși cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar contabila Leontina-Mărioara Bungărdean a primit Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”.
PS Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica ”Sfântul Ierarh Nicolae” din Prundu Bârgăului.
Ierarhul a săvârșit slujba Parastasului pentru toți preoții parohiei care au trecut la Domnul, printre care se numără și preotul Ioan Jauca, cel care a păstorit comunitatea din Prundu Bârgăului timp de patru decenii, în perioada 1979-2019. Totodată, ierarhul a oficiat slujba sfeștaniei la casă parohială a Parohiei Prundu Bârgăului I, care în ultimul an a beneficiat de ample lucrări de renovare și înfrumusețare.
Adaugă comentariu