Cultură

Hram la Mănăstirea Telcișor-Buscatu

Mănăstirea Telcișor-Buscatu își va sărbători hramul, duminică, 7 iulie. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de către PS Părinte Benedict Bistrițeanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Protosinghelul Profirie Țanc invită credincioșii să fie alături de obștea mănăstirii.

Mănăstirea ”Duminica Tuturor Sfinţilor” Telcișor-Buscatu a fost înfiinţată în anul 1995 ca schit al Mănăstirii ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Parva-Rebra, la propunerea părintelui stareț Paisie Iloaie, cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu.

Primul egumen al schitului a fost ieromonahul Siluan Siboiu, care, între anii 1995-1997, a construit o frumoasă biserică din lemn în stil maramureşean, patru chilii pustnicești, un altar de vară si alte construcții necesare schitului. Toate au necesitat mult efort, organizare si dăruire. La 22 iunie 1997 biserica a fost sfinţită de către Mitropolitul Bartolomeu.

Locul greu accesibil a făcut ca în anul 2008 schitul să rămână fără viețuitori. Odată, venit la cârma Eparhiei în anul 2011, ÎPS Andrei a hotărât reînfiinţarea schitului și numirea unui nou egumen în persoana părintelui Porfirie Țanc.

Pentru o mai bună organizare în data de 01.03.2012 schitul a primit statut de mănăstire, decizie aprobată de Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, iar ieromonahul Porfirie Țanc, a fost numit stareț.

Din anul 2012 s-au început numeroase lucrări: construirea unei case monahale, a unui paraclis de iarnă, renovarea altarului de vară și alte lucrări necesare. Între anii 2018-2020 a fost renovată biserica. La data de 21 iunie 2020 a fost resfințită biserica de către PS Benedict Bistrițeanul.

Starețul Porfirie Țanc a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specializarea Teologie Pastorală – Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca.

În 1996 a intrat ca viețuitor în Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Parva – Rebra, fiind rasoforit cu numele Gherman în 8 iunie 1998. În 2003 a fost tuns în monahism de către PS Vasile Someșanul primind numele de Porfirie. Între anii 2008-2011 a fost viețuitor al Mănăstirii „Sfântul Ilie” Nușeni, iar în 10 mai 2011 a fost numit egumen al schitului ” Duminica Tuturor Sfinților” Buscatu, localitatea Telcișor, județul Bistrița-Năsăud. În 2011 a fost hirotonit ieromonah de către ÎPS Andrei, iar în 2017 a fost hirotesit Protosinghel de către ÎPS Andrei.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.