Actualitate

Mandatele celor patru supleanţi de pe listele USL, validate peste capul consilierilor PDL (FOTO)

ACTUALIZARE Mandatele celor patru supleanţi de pe listele USL, Vasile Puica, Nicolae Lupşan, Mirela Cîrcu şi Szanto Arpad, au fost validate miercuri prin dispoziţia preşedintelui Consiliul Judeţean Radu Moldovan, peste capul reprezentanţilor PDL care nu au vrut să voteze ordinea de zi. Moldovan i-a îndemnat să conteste decizia sa. Noii consilieri au depus jurământul.

Preşedintele Consiliului Judeţean Emil Radu Moldovan a deschis şedinţa explicând de ce a inclus pe ordinea de zi un proiect de punere în aplicare a sentinţei Tribunalul Bistriţa-Năsăud care a dispus ca CJ să adopte o hotârâri prin care să valideze mandatele supleanţilor de pe listele USL.

„Cred că aţi primit cu toţii, acasă, sentinţa civilă 15 din 20 februarie 2013 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud. Secţia de contencios administrativ obligă CJ să adopte hotărâri prin care să valideze mandatele cele patru supleanţi. Nerespectarea acestei sentinţe duce la sancţiuni„, a declarat preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan.

Secretarul judeţului Iosif Redl a fost cel care a spus care sunt consecinţele în cazul nerespectării sentinţei Tribunalului, respectiv închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă de la 2.500 de lei la 10.000 de lei.

Liderul grupului PDL din Consiliul Judeţean, Eugen Curteanu, a luat cuvântul şi a spus că PDL alege să voteze deschis şi nu electronic. „Sistemul de vot are nişte probleme. Nu văd de ce nu putem vedea cum a votat fiecare consilier, aşa cum se întâmplă la Consiliul Local Bistriţa. Suspectăm că nu e fezabil în varianta actuală. Pe tot parcursul şedinţei de azi, ne rezervăm dreptul de a vota deschis”, a spus Curtean.

Emil Radu Moldovan a spus că sistemul electronic al CJ este mai puţin performant decât cel al Consiliului Local, acesta fiind motivul pentru care nu se poate vedea în timp real cum a votat fiecare ales.

Consilierul judeţean PDL Monica Săsărman a cerut apoi scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor care vizează punerea în aplicare a Sentinţei civile nr. 15/20.02.2013 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud (care priveşte validarea mandatelor supleanţilor -n.r.), respectiv cel privind constatarea încetării mandatelor de consilieri judeţeni al lui Luca Peter şi Ştefan Todea, pe motiv că nu au fost discutate în comisiile de specialitate. Au urmat câteva contre în termeni juridici cu secretarul judeţului Iosif Redl. A intervenit în discuţie şi consilierul judeţean PDL Florin Urîte care a spus că nu ar trebui să se facă presiuni asupra consilierilor să voteze supleanţii de pe listele USL întrucât sentinţa vizează CJ, ca instituţie, nu şi consilierii cărora li se garantează, prin Constituţie, libertatea de a decide într-un fel sau altul.

”Dreptul la vot e garantat de Constituţie, nu vă obligă nimeni să votaţi”, a replicat Radu Moldovan.

După ce Florin Urîte a încheiat ce avea de spus, Emil Radu Moldovan a supus la vot ordinea de zi, dar aleşii PDL nu au votat nici de această dată. Deşi pratic nu ar fi trebuit continuată şedinţa nefiind votată ordinea de zi, preşedintele CJ i-a cerut secretarului Iosif Redl să pună în aplicare sentinţa Tribunalului, aşa încât cei patru supleanţi ai USL au depus jurământul. Preşedintele CJ i-a îndemnat pe reprezentanţii PDL să conteste decizia fiindcă au acest drept. ”Am visat şi eu la un mod constructiv de a lucra cu dumneavoastră, dar am renunţat”, a menţionat Radu Moldovan.

Liderul grupului PDL, Eugen Curteanu, a spus: „Sunt derapaje grave de la lege. Ordinea de zi nu a fost aprobată, nu se poate desfăşura şedinţa. Hotărârile sunt susceptibile a fi atacate în instanţă, în contencios. Constat că democraţia a murit în CJ!”.

După o pauză de consultări, Monica Săsărman (PDL) a declarat că cere menţionarea în procesul verbal a faptului că, la şedinţă, au participat 27 de consilieri şi că cei patru supleanţi de pe listele USL au depus jurământul înainte să le fie validate mandatele prin hotărâri ale CJ.  „Ordinea de zi nu a întrunit numărul de voturi pentru a fi adoptată. Prin urmare, nu avem şedinţă de CJ”, a spus Monica Săsărman.

”Recurgem la un gest extrem, părăsim lucrările”, a anunţat Eugen Curteanu. ”O după-amiază frumoasă şi să ascultaţi în continuare de cine vă sfătuieşte”, a avut ultimul cuvânt preşedintele CJ Radu Moldovan.

Imediat după aceea, consilierii PDL au părăsit sala de şedinţă. La fel a procedat şi Ştefan Todea (PP-DD) care a încercat să-i explice secretarului judeţului de ce nu poate fi invalidat mandatul său, dar preşedintele CJ i-a spus să părăsească sala.

După ce democrat-liberalii şi Ştefan Todea au ieşit, Emil Radu Moldovan a spus că reprezentanţii PDL, „din păcate, ascultă de altcineva”. Apoi, el a supus la vot continuarea şedinţei şi, cu 17 voturi „pentru”, şedinţa a continuat.

Mai multe imagini de la şedinţa Consiliului Judeţean – pe pagina noastră de Facebook!

Cristiana Sabău

cj6mar_1 cj6mar_2 cj6mar_3 cj6mar_4 CJ6mar_5 cj6mar_6 cj6mar_7 cj6mar_8 cj6mar_9 cj6mar_10 cj6mar_11 cj6mar_12

Etichete

1 comentariu

  • Sa le fie rusine acelor consilieri de la PeDeLe! Daca cei care trebuiau validati indeplinesc toate conditiile pentru validare de ce nu ii votati!? Pentru singurul lucru pe care il invatati de la mustacios e sa faceti circ si sa va bateti joc de cetatean si de comunitate! Sa va fie rusine!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.