După ce a concertat în vara anului 2016 pe scena Serbărilor Bistriței Medievale, trupa germană Farfarello a revenit la Bistrița într-o formulă inedită. Doi muzicieni germani și doi muzicieni români, toți artiști talentați și renumiți în țările lor, s-au întrunit în cadrul unui turneu ce va dura exact o lună de zile. Data de sâmbătă, 4 februarie, a fost rezervată pentru Bistrița. Concertul a avut loc în Sinagogă, cu sprijinul Societății de Concerte și al Centrului Județean pentru Cultură. Prețul unui bilet: 30 de lei.
Mani Neumann – vioară, blockflote, Ulli Brand – chitară vs. Eugen Amarandei – contrabas, Gabriel Bălașa – percuții.
Trupa este cunoscută în România în special prin fondatorul ei, violonistul Mani Neumann, care a colaborat îndeaproape cu celebra formaţie Phoenix timp de mai mulți ani.
Stilul muzical abordat de ei este atât de unic încât orice descriere convențională devine imposibilă. Prin muzica lor, Farfarello creează un sunet arhaic, brut, eliberat de clișee, fiind o combinație de folclor est-european și influențe contemporane: muzică traditională, jazz, rock şi muzică clasică. Din 1982 şi până acum, trupa Farfarello a scos 18 albume, 4 DVD-uri şi a participat la peste 3.500 de concerte în toată lumea.
Mani Neumann, neamțul cu „suflet de român“, supranumit şi ”violonistul diavolului”, este considerat un maestru al viorii şi blockflote. Modul său de a interpreta – melancolic, sălbatic – este întotdeauna autentic, nonconformist și imposibil de copiat. A fost onorat cu premiul MTV – Lifetime Award şi decorat de Preşedintele României cu ordinul „Meritul cultural“ în gradul de „Cavaler“ pentru merite culturale deosebite aduse României ca urmare a activității sale în trupa Phoenix.
Chitaristul trupei, Ulli Brand, este considerat a fi unul dintre cei mai buni din Europa, fiind recunoscut pentru stilul său unic în care interpretează muzica la chitară acustică cu 6 şi 12 corzi.
Invitații trupei Farfarello în acest turneu sunt muzicieni români deosebit de experimentați și talentați: percuționistul Gabriel Bălașa, unul dintre cei mai activi percuționiști de pe scena muzicală românească, un muzician inventiv și imprevizibil, artiștii admirându-l pentru energia sa şi vibratia pozitivă din timpul concertelor și basistul Eugen Amarandei, unul din cei mai inspirați și tehnici contrabasiști ai României.
”Muzica românească este fantastică. Atunci când am auzit muzica românească am spus: asta e muzica mea. Dacă vrem să cântăm Ciocârlia, cântăm Ciocârlia. Dar pentru asta trebuie să vorbesc cu degetele mele. Câteodată degetele mele îmi subminează autoritatea. Eu încerc să vorbesc cu ele ca şi cu prietenii mei, dar ele spun “da” şi în concert se comportă ca nebunele. Sunt solidare. Ele cred că sunt patru contra unu“, spune Mani Neumann.
Foto și video: Facebook Societatea de Concerte
Adaugă comentariu