Marcel Lupşe a deschis o expoziţie în Capitală, care poate fi vizitată până în 10 aprilie, şi a acordat cu această ocazie un interviu publicaţiei dcnews.ro.
”Am o singură dilemă: cum poate România, o ţară cu atâtea resurse, să decadă atât de mult în 25 de ani şi să nu găsească încă soluţia redresării spirituale, morale şi materiale, dacă suntem un popor atât de ”deştept”. Este dilema mea şi ca artist şi ca cetăţean”, spune Marcel Lupşe.
El a observat că ”piaţa de artă este ca şi inexistentă, iar respectul, atenţia societăţii faţă de artist în general este nulă” şi a avut uneori senzaţia că pictura sa este căutată mai mult în străinătate decât în ţară.
Întrebat dacă publicul bucureştean este mai interesat de artă decât cel bistriţean, Marcel Lupşe a spus: ”Câte locuri atâtea obiceiuri, dar nu mi se pare o diferenţă foarte mare sau măcar sesizabilă între Bistriţa, Bucureşti sau alt loc. Dacă expoziţia este bună, ea atrage publicul. Fără să facem comparaţii sau discriminări, găsesc că pentru un oraş ca Bucureştiul, în care la aceeaşi oră pot fi zeci de acţiuni culturale, publicul a fost în număr mare. Pot să vă spun însă că şi la Bistriţ, expoziţiile se bucură de sute de persoane la vernisaje. Nota bene, Bistriţa are mai putin de 100.000 de locuitori”.
Marcel Lupşe (60 de ani) este cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa din 2013 şi cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud din 2014. ”Eu mi-am făcut treaba: am pictat, am predat la Liceul de Arte ”Corneliu Baba „din Bistriţa, am organizat şi participat la expoziţii în ţară şi peste hotare şi printre ele m-am implicat cât am putut şi în viaţa cetăţii. Asta a făcut să fiu propus şi ales cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa în 2013 şi al judeţului Bistriţa-Năsăud în 2014. Sunt sigur că există încă numeroşi oameni care merită acest titlu”, a comentat el.
Interviul integral îl puteţi citi aici.
Marcel Lupse un artist rasfatat si un cetatean recompensat de politicienii vremii.
Adus de acestia in fata societatii care de 25 de ani e in cadere libera.De unde interes pentru pictura cand nu sunt locuri de munca si n-au ce pune pe masa.Traiasca coruptia!
Marcel Lupse, un artist adevarat. Arta lui este adevar. De fapt numai arta si stiinta sunt adevar. Restul e literatura, politica, ideologie, morala; adevaruri particulare si tendentioase, rea-credinta.
L-am cunoscut cu ani in urma in atelierul de la Sugalete.
Iata cum procedeaza.
El pleaca de la o pata de culoare,de la un ton care-i suna bine, de la o tema,de la o baza; pata aceasta de culoare cheama neaparat alta, complementara sau opusa. Schiteaza un dialog. Alte voci sau personaje cromatice se interpun,intra in acest joc, in aceasta combinatie sau compozitie,sau in aceasta constructie ce se complica gradat si mereu foarte simplu (daca pot spune asa) si in care totul se incruciseaza se ramifica, se unifica din nou; se discuta murmurul valurilor sau al multimilor creste,se organizeaza si se confrunta forte se dau lupte,se sprijina reciproc,se despart,totul isi face ecou,se repercuteaza,creste,se transforma,se opreste, se solidifica, se controleaza, constitue un univers de sonoritati, de glasuri, de pasiuni, de forme, de puteri, de culori, se constitue intr-un tot o lume in afara lumii, un EDIFICIU.
(Eventuali mei cititori, sunt sigur, nu vor sti desigur foarte bine daca, in aceste randuri am incercat sa vorbesc despre structurarea operelor picturale ale Maestrului. Stiu, e greu sa convingi lumea de faptul ca arta nu minte. Arta este adevarata, ca este conform cu imaginea lumii.)
Multumesc, Maestre, pentru „Buchetul miresei” si „In gradina pictorului”!
California 17/03/2015
IN vorbe goale ai spus in slujba unui general nul, a unei singure dileme. Arta zici ca este conforma cu imaginea lumii…a carei lumi? Lumea in care traim e corupta, puscariile pline, peste 60 la suta de saraci saraci in lume.Bun edificiu, nu?
Si in afara lumii ce culoare are coruptia? ce culoare onoarea?
Maestre : asta oferiti si D-vs ,oamenii titrati ai acestei tari. Stati inchisi in turnul de fildes, atitudinea civica va lipseste cu desavarsire. Sa va vad la un protest fata de mizeriile in care traim. Ce folos de atatia ani de scoala, daca nu stiti sa o raspanditi prin implicare si comunicare cu societatea mai putin pregatita. Sa va vad la un miting , pt. salvarea ROSIEI MONTANE. a PADURII CODRISOR a desfintarii si umilirii copacilor si a spatiilor verzi, impotriva GAZELOR de SIST, impotriva coruptiei, nu aveti nimic de spus ? Elitele au adormit de o buna bucate de vreme, cam de pe la 1918 si 1940 daca stau bine si ma gandesc. Eu oricum va apreciez , dar sunt un biet neinsemnat fata de patura groasa a ROMANILOR.