Mănăstirea de pe Valea Rebrei a fost atestată documentar încă din secolul al XV-lea. La desființarea ordinelelor călugărești din Transilvania, catolice sau ortodoxe, călugării au fost alungați, dar biserica a rămas intactă. A mai fost locuită temporar de călugari până la 1822. În urmă cu un secol, aici se mai puteau vedea urmele unei mănăstiri vechi.
Mănăstirea a fost reînființată în anul 1993 de călugări originari din zonă, veniți din județul Vâlcea. Ei au instituit ca mod de viață pravila practicată la Muntele Athos. La scurt timp după sosirea lor, o puternică alunecare de teren a distrus o parte din clădirile așezământului.Atunci, mii de credincioși au pus umărul și i-au ajutat pe călugări să refacă ce s-a distrus. An de an, oamenii vin aici la hram să se roage împreună pentru ca Sfinții apostoli Petru și Pavel să-i ferească de necazuri.
Sărbătoarea de azi e cu atât mai specială cu cât Mitropolitul Clujului, Andrei, a venit să oficieze Sfânta Liturghie, aceasta fiind preima vizită a ierarhului în zonă de la instalarea sa
Este cea mai frumoasa manastire din judetul Bistrita-Nasaud si una dintr-e cele mai frumoase din tara, iar parintele staret Chiril a reusit aici un lucru fantastic cu ajutorul lui Dumnezeu.