Duminică, în ziua pomenirii Sfântului Pahomie de la Gledin, Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Andrei – Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, alături de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul Bistriţei Alexandru Vidican şi părintele paroh al bisericii din Gledin, Ioan Titieni. De la Centrul Eparhial au fost prezenţi pr. inspector Nicolae Buda şi consilierul pe probleme de misiune şi protocol al Arhiepiscopiei Clujului, arhidiaconul Claudiu Grama.
La liturghia arhierească au venit oaspeţi de la Iaşi şi de la Roman, arhimandriţii Hrisostom şi Dosoftei din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi egumenul Ambrozie de la schitul Procov – Neamţ, ctitorit la începutul secolului al XVIII-lea de Sfântul Pahomie. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj şi de Corul de copii din Ieud – Maramureş.
La slujbă au asistat, printre alţii, administratorul public al judeţului, Florin Moldovan, preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, senatorul PNL Dorin Dobra, directorul Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Crin Pântea, primarul comunei Monor, Ioan Cira, Maria Precup – primar Reghin.
Centrul cultural-spiritual ”Sfântul Pahomie” a găzduit şi vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă ”Hristos în mâna copiilor”, realizate de copiii din Gledin şi din împrejurimi sub coordonarea unei profesoare din Reghin.
Cu această ocazie Mitropolitul Andrei a acordat diplome de aleasă cinstire celor care au contribuit la realizarea proiectelor comunitare din Gledin: senatorului Dorin Dobra, primarului din Reghin Maria Precup, directorului DGFP Crin Pântea şi jurnalistului Dorin Arsinte, autorul cărţii “Pe urmele Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin”.
La sărbătoarea Sfântului Pahomie au venit peste 1.500 de credincioşi de pe Valea Şieului şi din zonele învecinate, informează Radio Renaşterea.
Centrul de la Gledin are un altar de vară sub care se găseşte o capelă închinată Sfântului Pahomie ce aminteşte de peşterile din Lavra Pecerska, ”Casa Sfântului Pahomie” care găzduieşte biblioteca „Iacob Stamati Mitropolitul”, camere de odihnă, sală de mese, 20 de locuri de cazare pentru pelerini, precum şi teren de joacă. Începând de anul trecut, la centrul din Gledin se organizează tabere pentru copii.
În fiecare an pe 14 aprilie în Biserica Ortodoxă este pomenit Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, canonizat în anul 2007. Sfântul Cuvios Pahomie s-a născut în anul 1674, în satul Gledin, primind la botez numele Petru. A intrat de tânăr ca frate la Mănăstirea Neamţ, apoi l-a cunoscut la Lavra Pecerska pe Sf. Dimitrie al Rostovului, căruia i-a devenit ucenic. În 1706 s-a întors la Mănăstirea Neamţ, alegând ulterior sihăstria într-o pădure din munţi. A păstorit Episcopia Romanului. Întors la Lavra Pecerska, a murit în 14 aprilie 1724, după ce a îmbrăcat marea schimă sub numele Pimen. Moaştele sale sunt păstrate în Paraclisul ”Sfântul Ştefan” din aşezământul monahal Lavra Pecerska (Kiev, Ucraina).
O galerie foto puteţi vedea şi pe pagina de Facebook Radio Renaşterea.
Iarasi vad „preacoruptele fete” din politica si biserica cum isi dau mana peste cutia milei umpluta de credinciosi? Credca mosuluica securistu asta andreicut si-a cumparat spatiu publicitar prin media, ca nu e zi sa nu dau peste barba lui prin ziarele locale. Mari gunoaie….
N-ar fi rau sa detaliezi putin, bela….Pentru cine nu prea cunoaste “preacoruptele fete”!
Dar ma cum de nu i si Raducu unde l ati lasat????????? cum de nu i prezent la poze?????? ca atat stie POZE SI SA TAIE PANGLICI LA PROIECTELE INCEPUTE DE LIVIU !!!!!!! RUSINE RADUCULE!!!!!!!
:)) chiar asa… mare minune ca radu moldovan lipseste dintre „sfintii” prezenti la taiat de panglici :))))
Il avem in poza pe „senatorul melcilor”, cinash ca un tuz de doba.
Din insiruirea pseudo politicienilor la-ti uitat pe d-ul CIOCAN…un vasnic si vrednic enorias!…pacat!
E usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune/ E usor sa improsti cu noroi cand vrei/ e simplu sa comentezi cand nu cunosti lucrurile in profunzime
E usor a taia panglici si a face sfintiri, cand nu e nimeni sa te traga de maneca sa iti arate gropile, saracia, si mizeria din jurul tau, ca tu esti poleit cu haine cu fir din aur…