Camera Deputaţilor a adoptat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 72/2016 privind aprobarea Programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.
Potrivit prevederilor adoptate, pentru anul şcolar 2016-2017 copiii din cele 50 de grădiniţe şi şcoli prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă vor beneficia, în mod gratuit, pe perioada anului şcolar în curs, de un pachet alimentar sau o masă caldă, zilnic, în valoare de 7 lei.
Proiectul pilot va fi derulat în Bistrița-Năsăud la Școala Gimnazială Tiha Bârgăului, unde vor fi peste 400 de beneficiari.
Programul „O masă caldă” pentru elevi a fost votat. Am făcut un pas mare în sistemul de educație prin punerea acestui proiect în aplicare. Încă din 2016, PNL a susținut programul pilot. Este important să reușim să extindem acest program la nivelul întregii țări. Toți vom avea de câștigat. Un elev educat e un mare pas înainte. Copiii vor avea parte de o masă sănătoasă şi sunt convins că vom avea rezultate bune în scurt timp, din toate punctele de vedere”, spune deputatul PNL Robert Sighiartău
Pentru derularea programului, unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin şcolile şi grădiniţele incluse în proiect le vor fi acordate sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale. Sumele pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale comunelor şi municipiilor, dacă se stabileşte prin hotărâre de consiliu local creşterea valorii mesei zilnice sau dacă numărul de elevi sau copii creşte într-una din şcoli sau grădiniţe în cursul anului şcolar. Procedura de atribuire a contractelor pentru furnizarea alimentelor se organizează la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, mai prevede OUG.
Proiectul pilot va fi derulat un an şcolar, iar la finalul acestei perioade va fi făcută o analiză în urma căreia Guvernul va decide oportunitatea extinderii acestui program la nivel naţional.
Pentru unităţile incluse în programul pilot nu se mai aplică normele ce vizează programele de alimentaţie cum sunt “Laptele şi cornul” sau “Fructe în şcoală”. Procedura de atribuire a contractelor de furnizare a pachetelor alimentare sau a mesei calde va fi organizată de fiecare unitate administrativ-teritorială. Pentru obţinerea unor preţuri cât mai competitive, autorităţile contractante pot opta pentru atribuirea contractului de achiziţie pentru întregul pachet sau distinct, pentru produsele ce intră în componenţa pachetului alimentar sau a mesei calde, faza finală a procedurii de atribuire fiind organizată în mod obligatoriu prin licitaţie electronică, se mai arată în proiect.
O măsură care era necesară de mult timp, bine că a început. Important e să se aplice de la anul peste tot. Marea majoritate a părinților și a copiilor sunt de acord.