Prejudecăţile pe care le aveam în legătură cu Marea Britanie – legate de oameni, de vreme şi de mâncare – în mare parte s-au dovedit a fi doar un mit.
Cursul, care se baza pe dezvoltarea fluenţei orale în predarea limbii engleze, a avut loc la centrul IPC din Exeter, Devon, UK, în perioada 6-17 februarie 2012. Ȋn cadrul cursului, îndrumaţi de cei mai responsabili şi bine pregătiţi mentori, am învăţat multe lucruri practice adaptabile şi aplicabile la clasă, ceea ce face orele de engleză mult mai interesante şi atractive pentru elevi. Am fost de asemenea informaţi în legătură cu sistemul de învăţământ britanic, care este diferit de al nostru prin faptul că se încearcă un program inclusiv al elevilor cu probleme de absenteism şi se pune mare accent pe sănătate, care este o materie de sine stătătoare în cadrul programului şcolar.
Colegii au fost de diferite naţionalităţi (Bulgaria, Italia, Turcia), ceea ce a făcut ca această experienţă să fie şi mai amplă, reuşind să legi prietenii cu oameni cu diferite tradiţii, obiceiuri, religii, tabieturi etc. Ajungi să înveţi să fii mai tolerant, mai răbdător, dar şi mai curios.
Pe lângă curs care a durat două săptămâni, am făcut numeroase excursii, pentru a ne familiariza cu diferite locuri, cu oamenii, dar şi pentru a înţelege mai bine atitudinea lor ca naţionalitate. Şi aceasta deoarece, britanicii sunt cunoscuţi ca având o mândrie aparte şi un sentiment de nelinişte şi dorinţă de a descoperi, toate acestea datorate deschiderii la mare din toate părţile şi descoperirilor făcute de-a lungul timpului aşa cum ni le prezintă istoria ţării. Am văzut, aşadar, Catedrala din Exeter, care este catedrala cu cel mai lung tavan cu boltă neîntrerupt din Anglia, am văzut Parcul Naţional Dartmoor, Tartington Hall, Oceanul Atlantic în localităţile Boscastle şi Tintagel, unde se găseşte şi castelul Regelui Arthur, şi nu în ultimul rând Canalul Englez, la Dartmouth. Am mai călătorit şi la Londra în ziua noastră liberă, unde am reuşit să vizităm Big Ben, London Eye, Sealife, şi Muzeul statuilor de ceară de la Madame Tussauds.
Cei care aplică la un astfel de curs pot să îşi aleagă să stea cu o gazdă sau să îşi caute singuri cazare. Eu recomand gazda, deoarece astfel reuşeşti să interacţionezi cu oameni autentici, să afli lucruri obişnuite din cotidian, practicând limba în situaţii de viaţă reale.
Maria Alexandra Juca
bun articolul pt. diseminare, dar din pacate nu ati precizat sursa de finantare care este o conditie obligatorie!!! Si inca ceva, nu poate aplica „oricine” pentru un curs de formare Comenius dupa cum spuneti!