La români, metodele tradiţionale sunt reprezentate de zeama de varză, ciorba acră, apa rece şi cafeaua. Dar oare sunt indicate într-adevăr? Cafeaua e bună în cantităţi mici, dar cele mai simple ”medicamente” sunt mişcarea, apa rece şi somnul.
Alcoolul are capacitatea de a deshidrata şi de a reduce cantitatea de lichide din creier, fapt care provoacă dureri de cap, senzaţia de gură uscată şi senzaţia de oboseală accentuată, susţin specialiştii în nutriţie.
Mai mult, efectul alcoolului asupra învelişului stomacal provoacă greaţă. Un alt factor ce contribuie la instalarea mahmurelii este prezenţa substanţelor rezultate din distrugerea enzimelor din ficat de către etanol. Practic, organismul elimină mai mult lichid decât este necesar din dorinţa de a scăpa de toxine, ocazie cu care se pierde nu doar apa vitală ci şi o serie de substanţe necesare bunei funcţionări a corpului uman.
Evitaţi sucul de portocale – deoarece aciditatea acestuia dăunează stomacului, cafeaua şi băuturile cu cofeină, care nu fac altceva decât să vă deshidrateze şi mai mult. Fresh-ul de portocale, dar şi celelalte sucuri din citrice trebuie evitate, deoarece acestea cresc nivelul de aciditate din stomac. Cafeaua, ceaiul negru, ceaiul verde şi băuturile care au un conţinut ridicat de cofeină accentuează starea de deshidratare. În plus, cafeaua este contraindicată ca tratament împotriva mahmurelii, deoarece accentuează starea de rău după o noapte de beţie.
Mâncaţi cereale integrale sau pâine integrală, deoarece aceste alimente ajută organismul să producă o cantitate constantă de energie de-a lungul mai multor ore şi contribuie la revenirea la un nivel normal a concentraţiei de zahăr din sânge. Bananele eliberează şi ele o cantitate mare de energie.
Anumiţi oameni tânjesc după o prăjeală după petrecerea de Crăciun, însă grăsimile, atunci când sunt în cantitate mare, pot irita stomacul. Un sandviş cu şuncă ar putea fi util în acest caz, deoarece combină proteinele din şuncă şi glucoza din pâine. Se recomandă să frigeţi şunca pe grătar în loc să o prăjiţi, deoarece în acest fel veţi reuşi să menţineţi cantitatea de ulei consumată la un nivel minim.
Luaţi paracetamol pentru a alunga mahmureala şi starea de indispoziţie. Evitaţi ibuprofenul şi aspirina, care, deşi alungă migrenele, pot cauza greaţă şi indigestie.
Potrivit experţilor, ouăle pot restabili nivelul acestei vitamine din organism. În plus, acestea sunt bogate în proteine, asigurând corpului o mai bună revenire după excesul de alcool.
Pentru că după o noapte de beţie nivelul de glocoză din sânge scade, specialiştii în nutriţie recomandă ca a doua zi, după petrecere, să mâncăm câteva pătrăţele de ciocolată, deoarcece acestea vor oferi organismului energie, reglând nivelul de glocoză din sânge.
Adaugă comentariu