Actualitate

Marele neajuns pentru care Primăria Bistrița a pus punct contractului cu Elba

Contractul de delegare a gestiunii, prin concesionare, a serviciului de iluminat public din municipiul Bistriţa şi localităţile componente încheiat între Primăria Bistriţa şi Societatea Elba-Com SA la data de 24.06.2021 a încetat, iar Consiliul Local Bistrița a luat act, în ultima ședință, de acest lucru, aprobând cu 20 de voturi ”pentru” propunerea primarului Ioan Turc.

Secretarul general al municipiului, Floare Gaftone, a explicat înainte de vot că ”rădăcina răului” a fost în momentul în care s-a aprobat documentația de atribuire a contractului de delegare a serviciului de iluminat public, hotărâre care s-a luat în august 2019, când primar era Ovidiu Crețu.

”Această hotărâre a fost incompletă, o parte dintre consilieri au votat împotrivă, iar majoritatea (PSD – ALDE -n.r.) pentru. Eu am făcut obiecții de legalitate pe circa 12 pagini și am intuit faptul că nu se poate concesiona prin licitație publică pentru a se încheia un contract între părți în condițiile în care documentația se baza pe un studiu de oportunitate vechi de peste 10 ani, iar reglementările erau destul de ambigue atunci cu privire la activitatea de extindere și modernizare a rețelei de iluminat public. Iată că exact pe aceste componente, actualul primar a avut probleme extrem de mari în negocierea cu partenerul care este concesionarul Elba. Noi, ca să identificăm alt partener, va trebui cât de urgent să declanșăm procedura cu respectarea procedurii prevăzută de lege pentru că situația este mult diferită de avizul de oportunitate din anul 2009 pe care noi îl avem în prezent. Între timp, orașul a beneficiat de câteva finanțări guvernamentale și europene pe acest serviciu. Tot legea ne obligă să aprobăm Strategia de dezvoltare a serviciului de iluminat public. Ne obligă HG 246 din 2006. Nu vom putea avea un caiet de sarcini și o temă de proiectare, un studiu de oportunitate dacă nu vom avea o echipă care să lucreze la acest pachet de reglementări. Din discuțiile avute cu colegii de la Direcția de Servicii Publice (DSP) se lucrează la un draft, însă este nevoie de încheierea unui contract de consultanță cu un specialist în domeniu. Rugămintea mea este să se analizeze din timp pachetul de reglementări, să nu mai pățim ce am pățit prin aprobarea HG 149 din 2019, apreciată de secretar ca fiind ilegală”, a spus Floare Gaftone.

În discuții a intervenit și consilierul PNL Florin Urîte: ”Ce trebuie să punem în caietul de sarcini pentru licitația care va fi organizată este ca firma care vine să aibă capabilitatea să gestioneze, nu să dea în subantrepriză unuia sau altuia să se tot tărăgăneze. Înainte să fie desemnată firma câștigătoare să fie verificat că are personal calificat, dotările necesare și că are cel puțin cashflow-ul rezonabil. Părerea mea este că Elba a participat la licitații în toată țara și nu a mai avut capabilitatea să gestioneze mai multe localități. Deci acolo trebuie intervenit”.

Primarul Ioan Turc a explicat: ”Procedura pentru concesionarea serviciului de iluminat public am găsit-o în derulare la preluarea mandatului. Problema pe care ați identificat-o e parțială. Cel mai mare neajuns al acestui contract se referă la prețurile cu care Elba a câștigat componenta pentru modernizare. Ei au prins costuri pentru extinderea de rețele pe variantă îngropată la preț de aeriană, ori, noi, nici dacă vrem, nu putem emite autorizație de construire pentru varianta aeriană. Nu am putut fi de acord ca municipalitatea să plătească un preț de 3 ori, de 4 ori mai mare decât cel prins în caietul de sarcini al licitației câștigată de Elba pentru extinderea de rețele. Ar fi profund nedrept față de cei care au pierdut licitația, venind cu prețuri mai mici decât cele cu care ne-ar fi putut face Elba aceste lucrări, dar, evident mult mai mari decât a mers Elba la licitație. Nu putem discuta despre a concesiona sau nu pentru că depindem de realizarea acestei proceduri inclusiv pentru accesarea de bani europeni”.

Reamintim că, în cursul anului 2021, după începerea executării contractului, au existat mai multe întâlniri în care au fost purtate discuţii între reprezentanţii celor două părţi cu privire la modul de îndeplinire a unor obligaţii contractuale şi la interpretarea unor prevederi din documentaţia aferentă contractului, respectiv la lucrările de modernizare şi extindere ale sistemului de iluminat public din municipiul Bistriţa.

În cadrul întâlnirii din data de 20.12.2021 de la sediul Primăriei Bistriţa, la care au participat responsabilii de contract din partea Elba-Com S.A. şi reprezentanţii legali ai municipiului Bistriţa, s-au evidenţiat neconcordanţe de interpretare a unor prevederi contractuale de către cele două părţi, apreciate ca fiind ireconciliabile, context în care a fost exprimată opţiunea încetării contractului prin acordul părţilor, pentru a fi evitate eventuale litigii care pot implica costuri mari pentru ambele părţi.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS