Marii fermieri refuză să vândă miei pe piața internă pentru că prețurile sunt mult prea mici, spune președintele Federației Crescătorilor de Ovine Pro Ovis, Ioan Câmpian. Potrivit acestuia, încurajați de faptul că au laut bani frumoși de la arabi în ianuarie și februarie, marii crescători țin mieii până cresc mari, îi îngrașă în ferme și îi vând abia la vară.
”Noi, care avem miei mulți, nu vindem acum înainte de Paști, 10-26 sau câți se cer. Ce să fac cu oile alea, cine le mulge? Noi, când îi dăm, îi dăm pe toți, de preferat la export. Deocamdată merge. Am dat miei din rasa Țurcană Românească la arabi. În primăvara asta s-au vândut foarte bine. În ianuarie-februarie era 12,13, 14 lei kilogramul, niciodată nu au plătit așa de bine pe carnea de miel. Dar atunci s-au dat sub un milion de miei. În țară mai sunt de vândut între 4 și 5 milioane de miei. Nu se știe exact. Noi, marii fermieri, suntem pregătiți să îi dăm la sfârșit de iunie – luna iulie pentru că următoarea lor sărbătoare e în luna august. Atunci au mieii preț. Majoritatea dintre fermierii mari țin mieii cu porumb, cu concentrate, cu toate bunătățile pe fermă, închiși, ca să câștige în greutate și să facă un ban. Pe pășune merg numai mieii de prăsilă ca să se învețe să pască, să umble. Pe cei pe care vrem să-i vindem nu-i prea ținem pe afară ca să fie pregătiți de vânzare la orice oră din zi și din noapte”, a spus Ioan Câmpian.
Președintele Federației Pro Ovis a adăugat că sunt însă și probleme cu unele exporturi: ”Cumpărătorii noștri tradiționali erau italienii pentru Paștele catolic și grecii pentru Paștele ortodox. Anul acesta nu s-au cumpărat din cauza pandemiei. Au rămas mieii la fermieri. Dacă lucrurile se vor normaliza și nu îi apucă pe ai noștri vreo vitejie, arabii vor veni să cumpere miei de la noi. Va fi o problemă și în Europa din moment ce a ieșit Marea Britanie din UE. Marea Britanie asigura 30% din necesarul de carne de oaie, așa că s-ar putea să se îndrepte acum atenția spre România”.
Întrebat de ce nu vând marii fermieri miei în țară, Ioan Câmpian a răspuns: ”M-a sunat cineva să mă întrebe dacă nu dau cu 9 lei kilogramul în viu. Nu dau nici cu 9, nici cu 10, nici cu 11. Nouă lei nu-i preț pentru că furajele s-au scumpit, porumb sub 80-90 de bani kilogramul nu mai găsești, concentratele sunt de la 1,2 la 1,9 lei kilogramul și nimeni nu își permite să vândă la prețul ăsta numai oameni care într-adevăr nu mai au ce face, le trebuie bani în casă, haine la copii, să-și facă lucrări de primăvară. Cei care stau bine pe picioare și cu asta se ocupă, cu animalele, își fac socotelile și nu prea pierd bani. Noi am fost mulțumiți de prețul pe care ni l-au dat arabii pentru că un miel îngrășat ne costă 9-10 lei/kg. Dacă vrei să câștigi ceva, trebuie să vinzi măcar cu un leu- doi mai scump”.
Pe cei care vor totuși să cumpere acum miei de la ciobani, Ioan Câmpian îi sfătuiește să întrebe cine vinde: ”Dai telefon și întrebi care vinde. Mieii se vând la fermă, în piață, nu. La fermă e punct de sacrificare, vine veterinarul, îl vede că e sănătos și înainte, și după. Așa că vine omul la fermă, i-ai tăiat mielul, l-ai pus în geantă și ai plecat. Sunt oameni care vând că au acum nevoie de bani. Noi, marii fermieri, așteptăm exportul. Dacă dau 30-50 de miei, ce fac eu cu oile alea? Trebuie mulse și nu ai cum să mulgi 50 de oi că numai te afli în treabă. Dar repet, sunt oameni care au 50 de ori și au alte socoteli decât noi cei care numai cu asta ne ocupăm”.
Primarul comunei Teaca, Damian Iustian Muntean, el însuși crescător de oi, a anunțat pe Facebook că vinde miei la prețul de 15 lei kilogramul în viu și 25 de lei carcasa. ”Ținând cont de situația actuală, în care mulți nu mai lucrează, prețul e mult umflat, găsești cu 8-10 lei în viu, iar jumătate cade. Deci, la un preț de 15 lei în viu, nu prea iese la 25 tăiat”, l-a criticat cineva. Alții însă au spus că acesta este un preț corect.
În magazinele din Bistrița, carcasa de miel costă între 27 și 29 de lei kilogramul.
Fermierule pe tine te intereseaza doar banul. Acum cand oamenii si-au pierdut locurile de munca iar banii sunt mai putini ar trebui sa intelegi situatia. Nu-i problema pentru ca nu este pacat sa nu mananci miel de pasti dar ar trebui ca oamenii sa nu mai cumpere nimic de la tine avarule sa te lase sa dai faliment.
Astia care vindeti miei pe internet sau piete cati bani dati la stat??? Voi nu dati bonuri fiscale…. cel putin magazinele dau chiar daca e mai scump.
Câinii latra, caravana trece.
Daca nu-ti convine pretul apuca-te de agricultura si stai la fundul oii.
Prea s-a „domnit” lumea, au fugit toti de la tara la oras – ca aici e mai misto, e cinema la mall, e fast-food, e distractie.
Omul cere cât vrea pe marfa lui, nu-ti baga mâna în buzunar. Prefera sa vânda la altii care au bani, nu la fomisti care asteapta sa le dea statul ajutoare si pomeni.
Si spre deosebire de magazin, el îsi baga banii în economia locala, supermarketul vireaza banii în vest – acolo unde e sediul central.
Cârcotasule, in magazin poti da 25-27 de lei/kil pe niste kkturi din import, dar marfa locala de calitate o vrei degeaba.
Hai sictir, comunismul a trecut, mars la munca.
Sa va mancati mieii la vara in iunie cand dau arabii.
La vara primiti multa de la arabi. De sarbatorile lor.
Marii Fermieri…….
Veveritzule sa sti ca lumea cumpara din magazin miel cu 29 de lei kg. Mari fermieri ii pot pastra pentru haita de lupi in loc sa vanda. In vara se vor plange ca n-au vandut miei nici la 20 lei kg. Pai vevertzo daca fermierii nu vand se aduce carne din import. Pretul nu-l fac eu, pretul il face piata, adica cererea si oferta. Esti o veveritza comunista?? Mai sparge si tu o nuca, e vremea cozonacilor.
iar au iesit comunistii din barlog !!Bai tovarasi ,pretul e facut de piata si omul daca are o oferta mai buna de l a arabi de ce sa vanda in rrromanika pe mai putin ??
Corect! Fără subvenții! Și bunicii noștri aveau oi, nu multe, și nu primea nimeni nici o subvenție! D-apoi cei care au ferme mari… cât amar de bani primesc, ca să facă bani!!!
Europa da subvenții la fermierii romani, fermierii vând mieii la arabi, arabii vin apoi la noi pun kkt în carnea de miel și vând apoi la romani shaorma și uite asa de fapt subvenția ajunge la consumatorul roman. Bai ce mișto!
CMP si juniorul lui „iubeste masinile scumpe” luate din asa zis bani de la arabi. Dar de fapt sunt bani din subventii …..Sper sa nu mai faca comentarii CMP ca de vine tot mai jenant acest oier transformat in business taran…Paste Fericit !
Nu vă faceți probleme deoarece țăranul român știe să calculeze perioada de împerechere ca să aibă miei mari la Paște. Mai ușor cu etichetele în Săptămâna Patimilor. Explicați prefixul „cio”. De unde știți dumneavoastră că sunt „mârlani” (adică om prost-crescut, grosolan, necioplit, bădăran sau țopârlan) ? Conform Constituției României dreptul la liberă circulație, în țară și în străinătate este garantat. Fiecarui cetățean îi este asigurat dreptul de a-și stabili domiciliul sau reședința în orice localitate din țară, de a emigra, precum și de a reveni în țară.