Anunțul ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice Grațiela Gavrilescu legat de microciparea urșilor și montarea de garduri electrice l-a revoltat pe președintele organizației Bistrița a Partidului Verde, Marius Bălan.
Într-o conferință de presă, el a explicat ce anume îi determină pe urși să coboare înspre comunitățile umane și ce ar putea face cu adevărat autoritățile în loc să aducă atingere demnității unui animal ”mai inteliugent decât un ministru al Mediului din România”.
”Doamna ministru Gavrilescu, într-o declarație scandaloasă pentru noi, iubitorii de animale, ne transmite ceea ce știam de foarte multă vreme că, vezi Doamne, carnivorele mari creează probleme în continuare, iar dânsa s-a ocupat și se va ocupa din nou ca aceste amenințări să nu mai apară pentru comunitățile din satele de munte. Ursul este un animal extrem de inteligent și de prevăzător, chiar mai inteligent decât un ministru de Mediu din România. În loc să fim mândri că deținem 40% din populația de urs brun a Europei, să aducem atingere demnității unui animal extrem de inteligent și de puternic este exact ca și cum ai aduce atingere demnității umane. Noi, oamenii, suntem microcipați prin simplul fapt că avem telefonul mobil la noi și prin carnetul de sănătate. Dacă România nu are altceva de făcut decât să se apuce să fugărească urșii la dorința doamnei ministru să-i microcipeze și să tragă garduri electrice pe toți munții eu cred că este o pierdere de vreme, o mare greșeală și o cheltuire inutilă a banilor”, a spus Marius Bălan.
Potrivit președintelui organizației Bistrița a Partidului Verde, dacă ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu ar fi acceptat să se întâlnească cu ”verzii” bistrițeni ar fi aflat de la ei că urșii atacă pentru că omul a ajuns să modernizeze ”de-a valma” masive mari din Carpați.
”Se fac proiecte pentru pârtii de schi. Drujba, mașinile 4×4 au acces pe toți munții, în toate județele. APM-urile dau aprobări fără a calcula amprenta asupra mediului, lizierele pădurilor sunt ocupate de construcții, de parcări, de pensiuni. Toate acestea duc la presiune pe carnivorele mari”, a spus el.
Alt aspect, în opinia lui, care îi determină pe urși să coboare înspre așezările umane este invadarea pădurilor de săracii care nu au un loc de muncă.
”Pe săraci îi vezi toată vara până toamna târziu cu gălețile invadând pădurile până în zona de hrană a urșilor. Nu mai rămâne boabă de mure, de fruct de pădure și de ciuperci. Vedem și la linia ferată de la Bistrița, aici, spre Livezile, coadă de găleți, lume multă cu ciuperci. Ursul nu face altceva decât să lupte pentru supraviețuire. Vreau să îi mai spun doamnei ministru că acum 100-200 de ani, sașii plantau și replantau pe două-trei rânduri meri, peri și pruni ca să țină urșii la distanță. Aveau ce mânca urșii în special din august când se coceau aceste fructe. Sașii nu se ocupau cu strângerea fructelor de pădure că aveau propriile vii și vinul extraordinar, Steiningerul renumit. Sașii erau mai inteligenți decât tot Ministerul Mediului care face acum programe. Toate aceste lucruri am vrut să le transmitem doamnei ministru să nu se apuce de cheltuit bani ca să ne facă de minune. Consider că microciparea trebuie făcută cu buletinul de vot. De acum încolo, românii să știe pe cine trimit în Parlamentul României, în curtea ministerelor, pentru că, asemenea specimene care vin și debitează niște prostii extraordinar de mari nu fac altceva decât să ne arate că sunt habarniști din moment ce se pot gândi la o asemenea minune, la un asemenea program pe bani europeni. După ce stai de vorbă cu atașații de mediu din UE să vii și să ceri bani pentru garduri electrice este pentru noi ceva strigător la cer și nu-mi dau seama cum a putut debita doamna ministru asemenea inepții”, a spus Marius Bălan.
Reamintim că, la Bistrița, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a spus că efectivele de urși și lupi din țara noastră vor fi inventariate și monitorizate printr-un proiect finanțat cu bani europeni care vor fi utilizați inclusiv pentru montarea unor țarcuri electrice.
”Carnivorele mari provoacă daune gospodăriilor și, Doamne ajută, că nu și asupra omului să producă niște daune care să ne lase urme. Am promis că îmi voi asuma o cotă de intervenție pe carnivorele mari, lucru pe care l-am și făcut. Am promis că voi aproba planul de acțiune pe carnivorele mari, lucru pe care l-am și făcut anul trecut. În programul meu este ca, din planul de acțiune, să facem ca tot ce înseamnă fiecare măsură în parte în parteneriat cu institute de cercetări – care sunt instituții ale statului – cu inclusiv ONG să reușim să depunem proiect pe Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM) astfel încât să reușim să facem o inventariere corectă a acestor carnivore mare, să reușim să facem anumite sisteme de avertizare, să punem inclusiv țarcuri electrice și, nu în ultimul rând, să facem ciparea acestora astfel încât să știm exact unde acționează carnivora mare – urs sau lup – și pagubele imediate pe care ele le fac. Să sperăm că, în momentul în care o să fie programul avizat și declarat eligibil și o să încheiem contractul, în cel mai scurt timp va începe să se acționeze pentru a forma proiectul așa cum ne-am dorit acum un an și jumătate”, a spus ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Grațiela Gavrilescu.
În 2016, la nivel național, s-a interzis vânatoarea de animale carnivore mari, mai precis a urșilor, lupilor, lincșilor și pisicilor sălbatice. În urma protestelor asociațiilor vânătorești, s-a decis însă o cotă de vânătoare anuală. În 2018, la nivel național, asociațiile au cerut uciderea a 255 de urși și 28 de lupi, dar Ministerul Mediului a aprobat uciderea a 80 de urși și cinci lupi. În Bistrița-Năsăud s-a cerut aprobare pentru împușcarea a 15 urși și patru lupi, dar s-a obținut pentru patru urși și trei lupi.
Fomeie nu știe multe… mai stim si alți miniștrii in plus la ministerele pe care le conduc. Trăiască PSD si compania ! Ajuta ne doamne sa scapam de ei de la guvernare !
In 25 ani in care umblu eu prin munti si padure nu am vazut de cit o singura data un urs in departare. Ei stiu foarte bine sa se departeze cind simt omul. Toate accidentele parca se petrec la stane si cu oieri. Daca asa este, nu ar trebui atunci cipati oieri si turme de oi sa fie ingraditi cu garduri electrice daca sa crede ca ursul nu trece de gard electric.
In schimb ciparea de ursi nu ar fi o metoda rea daca nu cumva aveam dubii de cum s-ar face si sa nu cumva din „gresala” unii ursi sa moare la capturare.